Merak Edilenler

Banka ipotekli konutun satışı nasıl yapılır? İpotekli ev satılır mı?

Bankaların verdikleri kredi karşısında aldığı teminata ipotek denir. Kişinin aldığı krediyi ödememesi halinde konut satışa çıkarılarak banka borcu kapatılır. Peki, ipotekli ev satılır mı? Banka ipotekli konutun satışı nasıl yapılır? İşte yanıtı… Banka kredisi ile alınan ve henüz kredi borcu bitmeden satışı yapılmak istenen konut ve ticari mülklerde satış işlemi belirli adımların takip edilmesinin ardından kolaylıkla yapılabilmektedir

Banka ipotekli konutun satışı pek çok kişinin merak ettiği konular arasında yer alıyor. Banka kredisi ile alınan ve henüz kredi borcu bitmeden satışı yapılmak istenen konut ve ticari mülklerde satış işlemi belirli adımların takip edilmesinin ardından kolaylıkla yapılabilmektedir. İşte adım adım banka ipotekli konutun satış işlemleri…

KONUT KREDİLERİNDE İPOTEK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Bankaların konut kredisi verirken yapılan ipotek ile kişi konutun satış hakkını doğrudan bankaya vermiş oluyor. Bu bakımdan ipotek kısaca, borcun ödenmemesi durumunda konut satışı yapılabilir belgesi demektir. 

Kredi kullanırken ödeme planı, gelir-gider oranının doğru şekilde hesaplanması ve planlanması, kredi borcunun da kolay şekilde ödenmesini sağlar. Konut kredisi düzenli şekilde ödendiğinde ve borcun tamamı bittiğinde konut üzerindeki ipotek kaldırılmalıdır. Çünkü kişinin konutunu satabilmesi için banka ipoteğinin kalkması gerekmektedir. 

BANKA İPOTEKLİ KONUTUN SATIŞI NASIL YAPILIR? 

Konut üzerindeki ipotek kredi borcunun tamamen bitmesi ve borcun kapatılmasıyla kalkar. Kişi banka ipotekli konutun satılını doğrudan yapamayacağı için bankaya başvurarak ipoteği kaldırması gerekmektedir. 

Ancak henüz borcu bitmemiş ve satışa çıkarılan taşınmazda; satıcı ve alıcı arasında anlaşma yapılarak banka ile görüşülebilir ve ipoteğin kaldırılması mümkün olabilir. 

Bunun için satıcı ve alıcının anlaşma prosedürleri büyük önem taşır. Eğer konut peşin olarak satılıyor ve nakit alınan para kredi borucunu tamamen kapatıyorsa ipoteğin kaldırılması sorunsuz şekilde sağlanabilir. Nakit ödeme yapıldığında aynı gün içinde kredi borcu kapatılır, ipotek kaldırılır ve satış işlemi tamamlanabilir. 

Konutun yine kredi ile alınması halinde ise ipoteği uygulayan banka bu sefer de alıcıya vereceği kredi ile satıcının borcunu kapatır. Ancak satın alınan konut üzerindeki ipotek devam eder. Bu defa ipotek, yeni alıcı üzerinden yapılır ve alıcı, bankaya borçlu olur.



Konutun üstündeki ipotek miktarı, bankaya olan kredi borcu ile orantılıdır. Alıcının, yeni konut kredisini başka bir bankadan almak istemesi halinde ise iki banka ile alım satım prosedürleri görüşülür ve aynı gün içinde; yeni kredi alımı, eski kredi borcunun kapatılması, ipoteği kaldırılması, konutun satış işlemi ve ardından yeni alıcıya kredi borcu ile ipoteği işlemleri tamamlanabilir.

Değeri artan evi satmak mantıklı mı?