İpotekli ev devredilir mi?
Konut kredisi kullanılarak satın alınan evler üzerinde, bankalar ipotek kuruyor. İpoteğin kaldırılması için kredi borcunun tamamen ödenmiş olması gerekiyor. Peki, ipotekli ev devredilir mi?
İpotekli ev devredilir mi?
İpotek, doğmuş veya ileride doğacak borç için bir taşınmazın teminat olarak gösterilmesi olarak tanımlanıyor. Bankalarca veya kamu kurum ve kuruluşlarınca verilen krediler için ipotek yapıldığı gibi, satıcının parasının tamamını alamadığı durumlarda, alınan borç için teminat istenildiğinde veya ticari faaliyetlerde teminat olarak göstermek için taşınmaz ipotek ettirilebiliyor.
İpotek işlemi için yazılı bir talep gerekiyor. Bu talep dilekçesinde;
ipoteğin miktarı,süresi, derecesi, ipotek tesis edecek kişinin kimlik bilgileri, eğer tüzel kişi ise ünvanı bildiriliyor.
İpotek kaldırma işlemi öncelikle bankadan evin kredisinin bittiğine dair ipotek fek yazısı almakla başlıyor. İpotek fek yazısı banka tarafından verilen kredi borcunun bittiğini gösteren belgeye deniyor.
Tapuda ipotek kaldırma işleminin ikinci aşaması olarak bankadan alınan ipotek fek yazısı ile birlikte tapu dairesine gidilmesi gerekiyor. Tapu dairesi bu yazıyla tapu üzerindeki ipoteği kaldırabiliyor. Bu işleme de ipoteğin fek edilmesi işlemi deniyor. Bu işlem sonrasında konut üzerindeki ipotek kaldırılmış oluyor. Peki, ipotekli ev devredilir mi?
İpotekli ev satış işlemleri, yapılan satışa göre değişkenlik gösterebiliyor. Satış işleminin peşin yapılması halinde, bankaya olan borcun kapatılarak, bankanın aradan çıkarılması mümkün oluyor.
Eski kredi kapatılarak, yeni malik adına kredi hesabı oluşturulabiliyor. Önceki krediyi veren kuruluş eski krediyi kapatarak, alıcıya yeni bir kredi açabiliyor.
İpotek kaldırma işlemi için gerekli belgeler!
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com