700 bin hacizli aracın satış süreci başladı! Bölüm bölüm satılacak!
Adalet Bakanlığı, hukuken artık korunmasına gerek kalmayan yedieminlerde bulunan hacizli malların tasfiye edilmesine yönelik düzenlemeyi yürürlüğe koydu. Otomobilden traktöre, minibüsten motosiklete kadar toplam 700 bin hacizli aracın satış süreci başladı.
İkinci el araç piyasası yedieminlerde muhafaza edilen hacizli malların satılacağının duyurulmasıyla beraber tekrar hareketlendi. 700 bin hacizli aracın satışa çıkması beklenirken dün ilk etapta toplam 988 adet araç Adalet Bakanlığı'nın UYAP E-satış platformuna yüklendi.
Türkiye'nin her bir ilinde bulunan otomobilden traktöre, motosikletten minibüse kadar çok sayıda aracın bulunduğu sistemde, araçlar piyasa ortalama değerinin altında muhammen bedelle satışa sunuldu. 700 bin aracın bölüm bölüm satılacağını ifade eden sektör temsilcileri, bunların 20-25 binin rağbet göreceğini, fiyatları maksimum yüzde 5 aşağı çekeceğini ifade etti.
10 GÜN SÜRESİ VAR
Sabah gazetesinin haberine göre, toplam 700 bin adet aracın bir anda satışa çıkarılamayacağının altını çizen sektör temsilcileri, "1 Kasım tarihinden itibaren 10'ar gün tebligat süresi olacak. Rehin koyana, borçluya, alacaklı kişiye toplam 10 gün süre tanınacak. Aralık ayının başından itibaren tebligat süresi başlayacağını söylüyor. İhaleye çıkan 988 aracın bu süreçlerden geçtiğine vurgu yapan sektör temsilcileri, ardından satışa çıkarıldığını aktarıyor.
FİYATLARI ETKİLEMEZ
Oto Merkezi CEO'su Muhammed Ali Karakaş, Türkiye'deki yediemin otoparklarında hacizli toplam 2.2 milyon adet aracın bulunduğuna vurgu yaparak, "20 yaş altı 700 bin aracın olduğu öngörülüyor. Fakat bunlar içinde 20-25 bininin satın alınacak halde olduğunu öngörüyoruz. Bu da piyasadaki fiyatları maksimum yüzde 5 aşağı çeker. Şu anda ikinci el araç piyasası özellikle kredi muslukları kısıldığı için durgun durumda" şeklinde konuştu.
Bu tür araçların galericiler ya da insanlar tarafından çok rağbet görmediğini söyleyen Karakaş, "Zira bu tür araçları inceleme şansınız bulunmuyor. Aracı açıp bakamazsınız. İçini inceleyemezsiniz. Motoru ne halde, şanzıman iyi mi kontrol etme şansınız bulunmuyor. İhaleye girip aldıktan sonra araçta bir problem çıktıysa ben bunu iade ediyorum deme hakkınız da yok. Bu araçlar genel olarak aracın sahibinin yakınları tarafından alınır. Bu yüzden piyasada çok yüksek rağbet görmez" dedi.
SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
Aracın ederi bilirkişi tarafından belirleniyor ya da teklif usulü olabiliyor. İhaleye katılmak için Türk vatandaşı olmak ve yüzde 10 ila 20 arasında değişen teminat tutarı ödemek gerekiyor. Günlük ihaleye çıkarılan araçlar, açık artırmayla satılıyor. Araç satın alınmadığı durumlarda ise bu teminatlar geri veriliyor. Satın alınması halinde ise yasanın belirlediği şekilde ödemeler yapılarak araç devir alınıyor.
KIZILAY'A BEDELSİZ DEVREDİLİYOR
Hacze konu olan borçlu/alacaklıların hak ve menfaatini gözetmek amacıyla taraflara sunulmasından sonra bu etapta sonuç alınmaz ise araçlar, MKE A.Ş.'ye bedeli karşılığında devri yapılacak. Bu durumda yedieminlerde çürümeye bırakılan milli değerlerin geri kazanılması sağlanacak. Hak sahibine yatırılacak bedel ise bilirkişi vasıtasıyla değerlendirip belirlenecek. Eğer araç devrinde problem olur ve MKE'ye devri gerçekleştirilemez ise, çürüyen bu milli değerlerin topluma hizmet etmesi için Türk Kızılay Derneği'ne bedelsiz olarak devri yapılacak.
TASFİYE SÜRECİ NASIL İLERLİYOR?
İcra dairesi tarafından tasfiye edilmesine karar verilen mala yönelik bilgiler, tasfiye dairesine bildiriliyor. Daha sonra tasfiye dairesince duyuruluyor. Duyuru, Bakanlık Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü'nün uygun gördüğü UYAP Bilişim Sistemi'ne entegre portallar aracılığıyla gerçekleştiriliyor.
Ziraat Bankası bir defaya mahsus hesaplara 2 bin TL yatıracak! Ziraat Bankası hesabı olanlar yaşadı!
Merkez Bankası merakla beklenen kararını verdi! Sıkılaşmaya devam!
İzinsiz konut kiralamalara 100 bin TL ceza! Resmi Gazete’de yayımlandı! |