28 / 04 / 2024

İzinsiz konut kiralamalara 100 bin TL ceza! Resmi Gazete’de yayımlandı!

İzinsiz konut kiralamalara 100 bin TL ceza! Resmi Gazete’de yayımlandı!

Konutların turizm amaçlı kiralanmasına ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İlgili yasaya göre, turizm amaçlı kiralanan konutların izin belgesi olmadan kiralanması halinde 100 bin TL ceza verilecek.



Resmi Gazete'de yayımlanan yasa doğrultusunda; 100 günden az süreyi kapsayan konut kiralamaları 'Turizm Amaçlı Konut Kiralaması' kapsamına alınmış oldu.

Bu kapsam çerçevesinde bulunan konut kiralamaları için, kiralama sözleşmesi gerçekleşmeden önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin belgesi alma zorunluluğu getirildi. Söz konusu yasaya göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı, izin belgesi verme işlemini valilikler vasıtasıyla da yapabilecek. Bu kapsamda kiralanan evlerin girişlerine, bakanlık tarafından nitelikleri belirlenen plaketler asılacak. İzin belgesi ve plaket ücretleri bakanlıkça belirlenecek.

Eğer, turizm amaçlı kiralanacak ev bir binanın dairesi ise, izin belgesi alınabilmesi için aynı binadaki tüm kat sahiplerinin oy birliği ile verilecek kararın bakanlığa ibraz edilmesi zorunlu olacak.

İzinsiz konut kiralamalara 100 bin TL ceza! Resmi Gazete’de yayımlandı!

3'ÜNCÜ KİŞİLERE KİRALANMAYACAK

Yasaya göre; izin belgesi sahibinden kiralanan evin kullanıcılar tarafından kendi nam ve hesabına üçüncü bireylere kiralanması veya kendi adına mesken olarak kullanılması için kiralanan evin kiracısı tarafından kendi nam ve hesabına turizm amaçlı olarak üçüncü bireylere kiralanması yasaklandı.

Fakat, kullanıcı tüzel kişiler, turizm amaçlı kiraladıkları evi, kendi personeline kullandırabilecek.

İzinsiz konut kiralamalara 100 bin TL ceza! Resmi Gazete’de yayımlandı!

İZİNSİZ KİRALAMALARA CEZA

İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan evleri kiraya veren kişilere, kiralama yapılan her bir ev için 100 bin TL idari para cezası uygulanacak. Ayrıca, izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için 2 hafta süre verilecek.

Verilen 2 haftalık süre sonunda izin belgesi alınmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetini sürdürenlere 500 bin TL idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için bir defa daha 2 hafta süre verilecek.

İkinci 2 haftanın da dolmasına karşın, izin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetlerine sürdürenlere ilişkin, 1 milyon TL idari para cezası uygulanacak.

İzin belgesi sahibinden kiraladığı turizm amaçlı evi kendi nam ve hesabına üçüncü bireylere kiraya veren kişiler, kendi adına mesken olarak kullanması için kiraladığı evi kendi nam ve hesabına turizm amaçlı kiraya veren kişiler ve izin belgesi olmayan evlerin turizm amaçlı kiralanmasına aracılık eden kişilere ilişkin her bir sözleşme için 100 bin TL idari para cezası uygulanacak.

İzin belgesi olmadan kiralanan evlerin elektronik ticaretine ve tanıtımına olanak veren platformlar, bakanlıkça uyarılmaları durumunda, söz konusu ilanları toplam bir gün içinde kaldırmakla yükümlü olacak. Aksi halde, 23 Ekim 2014 tarihli ve 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesine İlişkin Yasa’da tanımlanan aracı hizmet sağlayıcılarına dair, her bir konut için 100 bin TL idari para cezası uygulanacak. 

Bakan Bolat resmen açıkladı! Geçici kapatma cezası geliyor!

Kentsel dönüşüme yönelik düzenlemelerin olduğu teklif TBMM Genel Kurulu’nda!

Happy Center’da Persil matik 149,95 TL’ye, kağıt havlu 44,90 TL’ye, süzme peynir 69,95 TL’ye düştü!


Geri Dön