27 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüme yönelik düzenlemelerin olduğu teklif TBMM Genel Kurulu’nda!

Kentsel dönüşüme yönelik düzenlemelerin olduğu teklif TBMM Genel Kurulu’nda!

Kentsel dönüşüme ilişkin düzenlemelerin olduğu "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin ilk bölümündeki 11 madde kabul edildi.



Teklifle, 6 Şubat 2023’te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler yüzünden genel hayata etkili afet bölgesi olarak belirlenen yerlerde, bu depremlerin ve akabinde yaşanan depremlerin etkisiyle meydana gelen hasarlarla bağlantılı olması kaydıyla, hak sahipliğine ilişkin işlemlerim dışındaki hasar tespit raporlarına dayalı olarak tesis edilen idari işlemlere karşı açılan iptal davalarında yeni usuller getiriliyor. Düzenlemeyle yargı süreçlerinin hızlandırılması hedefleniyor.

Bu kapsamda, 10 gün içinde ilk inceleme yapılacak ve dava dilekçesi ile ilaveleri tebliğe çıkarılacak. Savunma verme süresi dava dilekçesinin tebliğinden itibaren 2 hafta olacak. Bu süre bir kereye mahsus olmak üzere maksimum 10 gün uzatılabilecek. Savunmanın verilmesi veya savunma verme süresinin geçmesi ile beraber dosya tekemmül etmiş sayılacak.

Kentsel dönüşüme yönelik düzenlemelerin olduğu teklif TBMM Genel Kurulu’nda!

Yürütmenin durdurulması talebine ilişkin olarak verilen kararlara itiraz edilemeyecek.

Keşif ve bilirkişi incelemesi gerçekleşmesi gereken durumunda, dosyanın tekemmülünden itibaren 2 hafta içinde keşif yapılacak. Tarafların hak ve menfaatlerinin muhafaza edilmesi bakımından zorunluluk bulunan durumunda keşif ve bilirkişi incelemesi, ilk incelemeyi müteakiben de gerçekleşebilecek. Bilirkişi raporları 2 hafta içinde mahkemeye teslim edilecek. Bilirkişilere ve bilirkişi raporlarına, raporun tebliğinden itibaren bir hafta içinde itiraz edilebilecek.

Duruşmanın düzenlenmesi, tarafların istemine ve mahkemenin kararına bağlı olacak. Duruşma davetiyeleri, duruşma gününden en az 2 hafta önce taraflara iletilecek.

Bu davalar dosyanın tekemmülünden veya ara karar, keşif, bilirkişi incelemesi ya da duruşma gerçekleşmesi gereken durumlarda bunların tamamlanmasından itibaren en geç 2 hafta içinde karara bağlanacak.

Verilen nihai kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde istinaf yoluna gidilebilecek. İstinaf dilekçeleri 10 gün içinde incelenecek ve daha sonra ise tebliğe çıkarılacak. İstinaf dilekçelerine cevap verme süresi 2 hafta olacak.

İSTİNAF İSTEMİ EN GEÇ 2 AY İÇİNDE KARARA BAĞLANACAK

Tam yargı davalarıyla bu madde doğrultusundaki iptal davaları beraber görülemeyecek. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce beraber açılan iptal ve tam yargı davaları ayrılacak ve bu davalar bulunduğu adımdan itibaren görülmeye devam edilecek.

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce açılmış olan davalara ilişkin de bu madde hükümleri bulunduğu adımdan itibaren uygulanacak.

Bu doğrultuda, işlemeye başlamış olan savunma verme süresi, bilirkişi raporuna itiraz süresi, istinaf müracaat süresi ve istinaf dilekçesine cevap verme süresi değişmeyecek.

Kentsel dönüşüme yönelik düzenlemelerin olduğu teklif TBMM Genel Kurulu’nda!

REZERV YAPI ALANLARI YENİDEN TANIMLANIYOR

Teklifle, dış finansman olanaklarının Kentsel Dönüşüm Başkanlığına, krediye yönelik anlaşmadaki amaca sadık kalınarak kullandırılmasını sağlamak üzere düzenleme de gerçekleşiyor. Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesine İlişkin Yasa’nın "dış borcun tahsisi" tanımına "Kentsel Dönüşüm Başkanlığına" ibaresi ilave ediliyor.

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, özel bütçeli idare şeklinde teşkilatlandırılıyor. Dünya Bankasınca finanse edilen kredinin Kentsel Dönüşüm Başkanlığa tahsisli olarak kullandırılmayı sürdürülmesine ilişkin düzenleme yapılıyor.

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesine İlişkin Yasa’daki "rezerv yapı alanı" tanımında düzenlemeye gidiliyor. Rezerv yapı alanı tanımındaki "yeni yerleşim alanı olarak" kısmı metinden çıkarılıyor. Bu değişikliğin gerekçesinde, uygulamada açılan davalarda, herhangi bir taşınmazın rezerv yapı alanı olarak belirlenebilmesi için meskun bölgeler haricinde olması gerektiği yönünde değerlendirme yapılarak hüküm kurulduğu, yerleşim yerlerindeki parsellerin de rezerv yapı alanı olarak belirlenmesinin mümkün olmasının hedeflendiği aktarıldı.

Konut ve araç satışında yeni dönem resmen başladı! 100 bin TL'ye kadar ceza kesilecek!

Milyonları ilgilendiriyor! Emlak Vergisi ve ek MTV ödemeleri başladı!

Kahramanmaraş depremiyle ilgili kan donduran detay! Aylar sonra ortaya çıktı!


Geri Dön