Kahramanmaraş depremiyle ilgili kan donduran detay! Aylar sonra ortaya çıktı!
6 Şubat tarihinde meydana gelen depremde yıkılarak 1.400 kişiye mezar olan Ebrar Sitesi’yle ilgili hazırlanan yeni bilirkişi raporundaki tespitler, binaların yönetmelikler hiçe sayılarak yapıldığını ortaya çıkardı. Ebrar Sitesi’nin betonunun elle ufalanabilecek kadar dayanıksız olduğu belirlendi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) yedi bilirkişinin oluşturduğu rapora göre, 22 farklı bloktan meydana gelen sitenin tüm binalarının beton karışımında kırmataş kullanıldığı, betonun elle ufalanabilecek kadar düşük dayanıklılığa sahip olduğu ve bunun yanı sıra, çimentonun birleştirici özelliğinin dahi düşük olduğu belirlendi. Raporda, binanın müteahhidiyle 21 sene önce zemin etüt raporunu oluşturan firma asli kusurlu; belediyenin ilgili birim sorumluları tali kusurlu sayıldı. Buna rağmen belediyenin sorumluları ve kamu görevlilerine ilişkin bugüne kadar dava açılmadı.
6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerin simgesi olan Kahramanmaraş’ta çok sayıda apartmanın yıkıldığı 22 bloklu Ebrar Sitesi’ne ait yeni bilirkişi raporu savcılık dosyasına girdi. 1997-2013 senelerinde kooperatif olarak inşa edilen Ebrar Sitesi’nde 6 Şubat’ta yıkılan L Blok ile ilgili hazırlanan rapor, sitenin tümünün depreme dayanıksız olduğunu ortaya koydu.
T24’ten Sibel Yükler’in haberine göre, Eylül 2023 tarihli “Deprem Güvenlik Değerlendirme Raporu”, KTÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden 7 kişilik bilirkişi heyetince hazırlandı. Raporda, binaların beton karışımında kırmataş kullanıldığı ve aynı zamanda, betonun elle ufalanabilecek kadar dayanıksız olduğu belirtildi.
"KOLON VE KİRİŞLERİN DONATI SAYISI UYGUN DEĞİL"
Söz konusu raporda, 27 Şubat tarihli bilirkişi heyet raporundaki tespitler de paylaşıldı. İlgili bölüm raporda, şu ifadelere yer verildi: “27 Şubat 2023 tarihli bilirkişi heyet raporunda, Ebrar Sitesi’ndeki tüm binalarda betonun karışımında kırmataş kullanıldığı, betonun elle ufalanabilecek kadar düşük dayanıklılığa sahip olduğu, betonda hava boşlukları ve segregasyon oluşumlarının tespit edildiği, çimentonun birleştirici özelliğinin düşük olduğu, sahadaki gözlemlerinde kolon ve kirişlerin donatı sayısı ve bununla beraber, bağlantılarının uygun ve yeterli olmadığı, düz ve nervürlü donatıların yönetmeliklere aykırı bir şekilde bir arada kullanıldığı ve etriye kanca açılarının 135 olmadığı aktarılmaktadır.”
TEMEL VE TEMEL ALTI ZEMİN BİRİMLERİNDE DENEYLER YAPILMAMIŞ
Raporda, dosyaya giren aynı tarihli bilirkişi heyetinin belirlemelerine göre, zemin etüt raporlarının her ada ve parselde yer alan binalar için bulunmadığı, bu nedenle zemin parametrelerinin nasıl belirlendiği, temel ve temel altı zemin birimlerinde herhangi arazi ve laboratuvar deneylerinin gerçekleşmediği de kaydedildi.
"SIVILAŞMA POTANSİYELİ UYGUN YÖNTEMLERLE İNCELENMEDİ"
Bahsi geçen rapora göre, sitenin inşaatı için 21 sene önce, 2022 yılının Haziran ayında hazırlanan “Zemin Etüt Raporu”nda, “Arazide gerçekleşen çalışmalarda yeraltı su seviyesine rastlanmadığı” tespiti anımsatıldı. Fakat, etüt raporuna atıf yapılan bilirkişi raporunda, sıvılaşma potansiyelinin olup olmadığının uygun analiz yöntemleri ile incelenmesi gerektiği belirtildi.
Raporda, ilgili tespite şu şekilde yer verildi: “Yönetmeliğe göre yer altı su seviyesinin zemin yüzeyinden itibaren 10m içinde olduğu hallerde D grubuna giren zeminlerde Sıvılaşma Potansiyelinin olup olmadığının uygun analiz yöntemleri vasıtasıyla incelenmesi gerekmektedir. İnceleme bölümünün temel zemininde yeraltı su seviyesine rastlanılmaması yüzünden alandaki temel zemininde sıvılaşma riski olmadığı değerlendirmesi yapılmıştır.”
Sağlık Bakanlığı personel alımı yapacak! Başvurular resmen başladı! Acele edin!
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 200 bin konut ve emeklilere ikramiye müjdesi!