29 / 04 / 2024

Konut ve araç satışında yeni dönem resmen başladı! 100 bin TL'ye kadar ceza kesilecek!

Konut ve araç satışında yeni dönem resmen başladı! 100 bin TL'ye kadar ceza kesilecek!

Konut ve otomobilde yeni ilan düzenlemesi bugün resmen uygulanmaya başladı. Artık T.C. kimlik, adı-soyadı ve cep telefonu bilgileri Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'ne girilecek. Aldatıcı ilanın paylaşılması halinde 100 bin TL'ye kadar ceza kesilecek.



Konut ve ikinci el araçlarda fahiş fiyatların önüne geçecek yeni ilan düzenlemesi bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. Bu doğrultuda, elektronik ilan sitelerine ilan verecek herkes T.C. kimlik numarası, adı, soyadı ve telefon numarasını Ticaret Bakanlığı tarafından kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'ne (EİDS) yüklemekle yükümlü olacak. Düzenlemelere aykırı ilan veren kişilere her ilan başına 10 bin ila 100 bin TL arasında idari para cezası verilecek.

Konut ve araç satışında yeni dönem resmen başladı! 100 bin TL ye kadar ceza kesilecek!

KİMLİK İBRAZ EDECEK

Sabah gazetesinden Barış Şimşek’in haberine göre, düzenleme doğrultusunda ilan platformlarına üyelikten veya ilanın yayımlanmasından önce ilan vermek isteyenin adı, soyadı ve T.C. kimlik numarası veya yabancı kimlik numarası ile telefon numarasını, tüzel kişinin ünvan ve cep telefonu numarasını doğrulama yükümlülüğü getirildi.

İlgili ilanı yayımlamadan önce söz konusu aracın veya taşınmazın ilan veren üyeye veya bu üyenin gerçek kişi olması durumunda birinci ve 2’nci derece kan hısımlarına ya da eşine ait olduğunu veya ilanı veren üyenin ilana konu taşıt ya da taşınmaz sahibince yetkilendirildiğini doğrulama yükümlülüğü de bugün itibarıyla devreye girdi.

İlgili değişikliklerle sanal ortamda hizmet veren ilan platformlarında kimliği belli olmayan üyelikler vasıtasıyla yayımlanan gerçek olmayan, aldatıcı veya sahte taşıt ve taşınmaz ilanların önüne geçilmesi, bu alanlarda ilan kirliliği ile ilanlardaki bilgi kirliliğin önlenmesi ve bunun yanı sıra, taşıt ve taşınmazlarda spekülatif fiyat artışların engellenmesi hedeflenirken, düzenleme doğrultusunda, gerçeğe aykırı verilen her bir ilan için ilan veren kişilere 10 bin ila 100 bin TL bandında idari para cezası verilecek.

Ticaret Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden, başkalarına ait araçların ve taşınmazların satışına ilişkin ilanlara elektronik ortam sağlayanlarca, yeni üyeliklerde üyelik müracaatında bulunan, mevcut üyeliklerde ise ilk ilan girişi öncesinde ilan vermek isteyen ilan sahibinin kimlik ve yetki doğrulaması yapılmasına imkân verilecek.

Söz konusu sisteme ilk aşamada e-Devlet şifresi ile giriş yapılacak. Yeni düzenleme ile beraber emlak komisyoncuları ve oto galericileri, sahip oldukları yetki belgeleriyle doğrulama gerçekleştirerek, satışına yetkili oldukları aracı ya da taşınmazı ilana koyabilecek.

Konut ve araç satışında yeni dönem resmen başladı! 100 bin TL ye kadar ceza kesilecek!

FİYAT FARKI TAKİP EDİLECEK

Daha önce satışlarda sıklıkla karşılaşılan ve büyük vergi kayıplarına neden olan taşınmazların gerçek değeri üzerinden satışının yapılmaması problemi de engellenmiş olacak.

Örneğin 2 milyon TL'ye satışı yapılan bir konut kâğıt üzerinde 500 bin TL gösterilerek, 1.5 milyon TL'lik alışverişin vergisi kaçırılıyordu.

1 Kasım itibarıyla EİDS ile ilan sitesindeki istenilen fiyat ve tapudaki satış fiyatı karşılaştırılacak.

Gerçek olmayan beyanda bulunan kişilere idari para cezası verileceği gibi aradaki vergi kaybı da alım-satım yapanlardan tahsil edilecek.

Milyonları ilgilendiriyor! Emlak Vergisi ve ek MTV ödemeleri başladı!

Kentsel dönüşümde büyük adım! Teklif,TBMM Genel Kurulu’nda!

Kahramanmaraş depremiyle ilgili kan donduran detay! Aylar sonra ortaya çıktı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön