29 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde büyük adım! Teklif,TBMM Genel Kurulu’nda!

Kentsel dönüşümde büyük adım! Teklif,TBMM Genel Kurulu’nda!

Kentsel dönüşüme ilişkin düzenlemelerin olduğu Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi'nin tümü üzerindeki görüşmeler sona erdi.



Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, "Biz, depremin ardından arama kurtarma faaliyetleriyle değil, yıkılmayan binalarıyla övünen bir ülke olmak istiyoruz” dedi.

İstanbul'un depreme karşı hazırlığının ihmal edildiğini söyleyen Şahin, "Bu probleme gerçekçi yaklaşmayan bakanlara, parti ve dönem ayrımı yapmadan tüm belediye başkanlarına sesleniyorum: Bugüne kadar İstanbul'un, ülkemizin deprem problemi gün gibi ortadayken siz bu problemi dert etmiyorsanız, çözüm ortaya koymuyorsanız bakan olsanız ne olur, belediye başkanı olsanız ne olur?" şeklinde konuştu.

"Böylesine önemli bir kanun neden istişare edilmez? Siyasi partilerle neden görüşülmez?" diye soran Şahin, yapı denetim şirketlerinin belediyelerle olan ilişkilerinin de araştırılmasını talep etti.

Kentsel dönüşümde büyük adım! Teklif,TBMM Genel Kurulu’nda!

"8 MİLYON CİVARINDAKİ BAĞIMSIZ BİRİMDEN 1,5 MİLYONU RİSK ALTINDA"

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ersin Beyaz, deprem riski altındaki kentlerin acil bir şekilde dönüştürülmesinin şart olduğunun altını çizerek, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının verilerine göre İstanbul'da 8 milyon bandındaki bağımsız birimden 1,5 milyonunun risk altında olduğunu vurguladı.

Beyaz, verimli bir kentsel dönüşüm politikasına destek verdiklerini fakat kanun teklifinin ivedilik iddiasıyla alelacele görüşülmesinin doğru bir tavır olmadığını söyledi.

"BİZE DÜŞEN, YAŞANANLARDAN DERS ÇIKARIP TABİATA UYUM SAĞLAMAKTIR"

MHP  Ankara  Milletvekili Sadir Durmaz, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunun altını çizerek, 1900 yılından bu yana büyüklüğü 7 üzerinde 20 depremin yaşandığını ifade etti.

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde 11 kent ve 14 milyon insanın doğrudan etkilendiğini, 18 kentin de depremin dolaylı bir şekilde etkisini hissettiğini kaydeden Durmaz, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan alınan verilere göre 850 bin bağımsız bölümün ya yıkıldığını ya da ağır hasar alarak kullanılamaz duruma geldiğini paylaştı.

"Bize düşen, yaşanan olaylardan ders çıkarıp doğaya uyum sağlamaktır" diyen Durmaz, atılacak en iyi adımın kentsel dönüşüm çalışmaları olduğunu belirtti.

Durmaz, şehir hafızasını yok etmeden yeni yaşam bölgeleri üretilerek depremin yaralarının sarılması, kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini aktardı.

Kentsel dönüşümde büyük adım! Teklif,TBMM Genel Kurulu’nda!

HEDEP Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, 6 Şubat depremlerinde on binlerce vatandaşın yaşamını yitirdiğini dile getirerek, halen yaraların sarılmadığını ve ayrıca, acıların da dinmediğini öne sürdü.

Deprem bölgesinde vatandaşların çadır ve konteynerlere mahkum olduğunu öne süren Oduncu, "İnsanların böyle kendi kaderleriyle baş başa kalmasını kabul etmediğimizi bir daha tekrarlıyorum” diye konuştu.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin, ülkenin acı tecrübelerine karşın deprem felaketlerine hazır olmadığı gerçeğini ortaya çıkardığını ifade eden Oduncu, "AK Parti iktidarlarınca depreme karşı gerekli tedbirler alınmadığı gibi başta İstanbul olmak üzere şehirler talana ve ranta, afet toplama alanları teker teker AVM’lere dönüştürülmüştür. Rant, çarpık kentleşme, alınmayan önlemler, siyasi sorumsuzluk afetlerle birleştiği zaman toplum için kaçınılmaz yıkımlara neden olmuştur. 17 Ağustos ve 6 Şubat tarihlerinde meydana gelen yıkım da tam bu sorumsuzluk ve rantçı anlayışının sonucudur” ifadelerini kullandı.

Kentsel dönüşümde büyük adım! Teklif,TBMM Genel Kurulu’nda!

"KİRACILARI UNUTMUŞSUNUZ"

CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, söz konusu teklifte, İstanbul Esenyurt'taki konut mağdurlarıyla, tapu tahsis belgeli hak sahipleriyle, kiracılara yönelik düzenlemeler olmadığını açıkladı.

Zeybek, "Suriye'den Afrika'dan, Asya'dan gelenleri koruyorsunuz. Fakat İstanbul'da, büyük kentlerde yaşayan kiracılarla ilgili herhangi bir düzenleme getirmiyorsunuz. Kiracıları unutmuşsunuz” değerlendirmelerinde bulundu.

Kamusal hizmet alanlarının imara açıldığını bildiren Zeybek, "Kentsel dönüşüm adı altında rantsal döşüm gerçekleşti. Bu kentsel dönüşüm gecekondu mahallelerinde neden olmuyor? Zira uygulamanın temeli kentsel dönüşüm değil, rantsal dönüşüm. Tabii ki dirençli kentler yaratalım. Riski en aza indirelim. Her yerden para kazanabilirsiniz. Fakat barınma hakkı üzerinden zenginleşme aracına dönüşmesi imkânsız” şeklinde konuştu.

Zeybek, kentsel dönüşüme ilişkin yerel yönetimlerle iş birliği yapılması gerektiğini paylaştı.

"İLHAM KAYNAĞI İKİ KOMİSYON RAPORUDUR"

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Demir, teklifin ilham kaynağının Meclis’te  İzmir  ve Elazığ depremleri ile 6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra kurulan iki araştırma komisyonunun raporları olduğunun altını çizdi.

Bu komisyonların TBMM’de grubu olan tüm partilerin ortak kararıyla oluşturulduğunu hatırlatan Demir, "Bu yasadaki bütün tekliflerin ilham kaynağı o iki komisyon raporunun sonucudur” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 200 bin konut ve emeklilere ikramiye müjdesi!

Kahramanmaraş depremiyle ilgili kan donduran detay! Aylar sonra ortaya çıktı!

Akaryakıt dev kasım ayı müjdesi! Peş peşe zam gelmişti! Araçlarınıza akaryakıt almadan mutlaka bakın!

 


Geri Dön