27 / 04 / 2024

Ev kiralamada yeni dönem! Bu şartları yerine getirmeyenlere rekor ceza!

Ev kiralamada yeni dönem! Bu şartları yerine getirmeyenlere rekor ceza!

Konut kiralamalarına ilişkin yeni dönem resmen başladı. Söz konusu bu düzenleme, konutunu 100 günden az kiralayan herkesi ilgilendirirken, evini yılda 4 defa  kiralayanlar da takibe alınacak. Şartları yerine getirmeyenlere de rekor ceza verilecek.



Pek çok kişinin gündeminde yer alan konut kiralamalarına ilişkin yeni dönem, 2024 yılı itibarıyla resmen başladı. Söz konusu bu düzenleme ile evini 100 günden az süre ile kiralayanlar ile, konutunu senede 4 kez kiralayanlar, yakın takibe alınacak. Belirlenen şartları yerine getirmeyenler, rekor cezalar da ödeyecek.

ATV Haber'in aktardığı habere göre; konutunu günlük kiraya vermek isteyenler artık izin belgesi almak zorunda. Söz konusu bu izin belgesini alabilmek içinse tüm kat maliklerinin onayı gerekli. 

Bu izinleri alan vatandaşlar, E-devlet üzerinden izin belgesi için başvuru yapabilecek. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ilgili yetkilileri de bu izni vermeden önce de konutu gelip inceleyecek.

Ev kiralamada yeni dönem! Bu şartları yerine getirmeyenlere rekor ceza!


EVİN GİRİŞİNE ASILACAK

Söz konusu konut kiralama için uygunsa bu izin bir plaketle verilecek. Konutun girişine de Bakanlığın vereceği bu plaket asılacak.

12 KİŞİ SINIRI VAR

Kiralanan bir konutta en çok 12 kişi kalabilecek. 3 yaşından küçük çocukların sayısı da esas alınmayacak.

Binada en az 5 konutu olanlar, günlük kiraya verebilmek için iş yeri ruhsatı alma zorunluğunu da var.

1 MİLYON TL CEZASI VAR

Konutunu 100 günden kısa kiralayan herkes söz konusu kurallara uymak zorunda. Konutunu 100 günden daha uzun bir zaman için kiralayanlar da uygulamanın dışında kalacak fakat takip edilecek. Aynı konut 1 senede 100 günden uzun süreli kiraya verilirse sorumlusuna 1 milyon Türk Lirası ceza kesilecek.

İzin belgesi olmadan konutunu kiralayanları ise ağır yaptırımlar bekliyor. Konutunu izinsiz günlük kiralayanlara 100 bin Türk Lirası ceza kesilecek. Cezayı ödeyip, 15 gün izin almayıp, konutunu kiraya vermeye devam edene ise 500 bin Türk Lirası daha ceza kesilecek.

Verilen her iki cezaya rağmen izinsiz kiralama yapana 1 milyon liraya kadar yeni ceza kesilecek.

 

Asgari ücreti fırsat bilip fahiş artış yapan piyasa gitti, 'kaça satılıyorsa satılsın' piyasası geldi!

Konut fiyatları tırmanışa geçti! Sektörden ev almak isteyenler elini çabuk tutsun uyarısı geldi!

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt'tan  TOKİ  Başkanı Ömer Bulut'a 5 soru!


Geri Dön