04 / 05 / 2024

76 yaşındaki Abdurrahim Çulha tarihi kazıları kazmaya devam ediyor!

76 yaşındaki Abdurrahim Çulha tarihi kazıları kazmaya devam ediyor!

Yarım asırdır Anadolu'daki arkeolojik kazılarda restoratör olarak görev yapan 76 yaşındaki Abdurrahim Çulha, AA muhabirine yaptığı açıklamaya göre ilerleyen yaşına rağmen gönüllü olarak kazılarda çalışmaya devam ediyor...



Anadolu'daki en eski yazılı belgelerin çıkarıldığı Kültepe Höyüğü kazılarında çalışmalarını sürdüren Çulha, AA muhabirine yaptığı açıklamada, restoratörlüğe 1962 yılında Anadolu Medeniyetleri Müzesinde başladığını söyledi.


Bugüne kadar binlerce tarihi eserin parçalarını bir araya getirdiğini belirten Çulha, "Türkiye'de bizim başladığımız yıllarda restoratörlük çalışması yapan dört arkadaştık. Arkadaşlarım vefat etti, bir ben kaldım" diye konuştu.


- Kazılarda gönüllü olarak çalışıyor


 1987'de Anadolu Medeniyetleri Müzesinden emekli olmasına rağmen mesleğinden kopamadığını anlatan Çulha, kazılarda önceleri sözleşmeli, daha sonra da gönüllü olarak çalışmaya devam ettiğini dile getirdi.


Çulha, Türkiye'deki pek çok arkeolojik kazıda çalıştığını ifade ederek, şöyle devam etti:


"İlk kazı alanım Çatalhöyüktü. Kültür ve Turizm Bakanlığının Çatalhöyük freksleriyle ilgili çalışmalarını sürdüren Amerikalı arkeologlarla çalıştım. Daha sonra Prof. Dr. Tahsin Özgüç hayattayken Kültepe kazılarından çıkan eserlerin restoratörlüğünü yaptım. Tokat Maşat Höyük, Acemhöyük, Hacıbektaş, Antalya Elmalı kazılarında çalıştım. Yaklaşık 40 yıldır Kültepe kazılarına gider gelirim. Yaşım ilerlemeden önce kazı sezonunun başında Ankara'dan gelir, sonuna kadar Kayseri'de kalırdım. Artık sezonun ortasında geliyorum. 6 kişinin bir günde yapacağı işi tek başıma yapabiliyorum. Eserlere sevgiyle yaklaşıyorum, elim bu işe yatkın. Bir estetikçi cerrahın hassasiyeti ile eserleri onarıyorum. Bulduğumuz parçaları önce yıkayıp, kurutuyorum. Sonra tasnif edip, birbirinin eşi olan parçaları eserin aslına uygun şekilde bir araya getiriyorum. Eğer parça eksikse alçı yapıyorum ve alçının üstünü boyuyorum."


Meslek yüksekokullarında restoratörlük bölümleri açıldığını anımsatan Çulha, gençlerin uygulamadan çok teorik bilgiye önem verdiğini ve eserlerin bir araya getirilmesi sırasında sabırsızlık gösterdiklerini dile getirdi.


Çulha, sağlığı el verdiği sürece yazları kazı alanlarına gelmeye ve tarihi eserlerin yenilenmesinde görev almaya devam edeceğini sözlerine ekledi.


AA


Geri Dön