24 / 12 / 2024

İzmir'de 8 bin 500 yıllık antik kentler halka açılıyor!

İzmir'de 8 bin 500 yıllık antik kentler halka açılıyor!

İzmir'de kazı çalışmaları devam eden antik kentlerden 6'sı daha ziyarete açılıyor. Yeni ören yerleri arasında ilginç kalıntı ve hikayelere ev sahipliği yapan antik kentler de bulunuyor.




Halen devam eden toplam 22 kazıyla Anadolu’da arkeolojik çalışmaların merkezi konumundaki İzmir’de bu antik kentlerin turizme kazandırılması için yapılan çalışmalara hız verildi.


İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mevcut ören yerleri ve müzelere özellikle yerli turistlerin ilgisinde gözle görülür bir artışın olduğunu, insanların üzerinde yaşadıkları topraklarda geçmişte var olan medeniyetler hakkında daha fazla bilinçlenmek istediğini belirtti.

Yabancı turist sayısının özellikle kruvaziyer turizmiyle artış gösterdiğini anlatan Ediz, şu bilgileri verdi:


“8 bin 500 yıllık geçmişe sahip İzmir, tarih öncesinden bu yana yerleşimin olduğu bir bölge. Çok farklı dönemlerde değişik coğrafyalardan gelen çok sayıda kültüre ev sahipliği yapmış. Kentte 15′i Türkiye’den, 3′ü farklı ülkelerden ve 4′ü de müze müdürlükleri tarafından yürütülen toplam 22 kazı var. Bu kazı alanlarının hızla halka açılması, ziyaretin sağlanması noktasında çalışmalara hız verdik. Bu kapsamda 2014 yılı önemli gelişimin sağlandığı bir dönem olacak.


Ören yeri yatırımları tamamlanan antik kentlerden Torbalı’daki Metropolis Antik Kenti, sezonun başından itibaren gezilebilecek. Seferihisar’daki Teos’un da ören yeri yatırımı bu sezonun sonuna doğru tamamlanmış olacak. Menderes ilçesine bağlı Özdere’de bulunan Klaros Antik Kehanet Merkezi ile Urla’daki Klazomenai Antik Kenti de bu yıl ziyaretin başladığı merkezler arasında yer alıyor. Selçuk’ta Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Evi’nden sonra en çok ilgi çeken Ayasuluk Kalesi de bu sezondan itibaren kontrollü olarak ziyarete açılmış olacak.”


-Müze ve ören yerlerinin ziyaretçisi artacak


Bu merkezleri daha önce arkeolojiye merakı olan insanlar gezebildiğini ancak rehberlik hizmeti verilemediğini, çeşitli ihtiyaçların giderilebileceği tesisler olmadığı için de tur acentelerinin kazı alanlarını programları içine almadığını anlatan Ediz, 2014 sezonuyla müze ve ören yeri ziyaretçi rakamlarında önemli artışların yaşanacağına inandıklarını dile getirdi.


Türkiye’de müze ve ören yerlerine ilginin artmasının sevindirici olduğunu, özellikle çeşitli toplantılar için İzmir’deki kongre merkezleri ve otellere gelen kurumların organizasyonun bir gününü antik kent gezilerine ayırmaya başladığını ifade eden Ediz, bunun yerli turistler arasında kültür turizmine gösterilen ilginin artmasında çok etkili olduğuna işaret etti.


Müze ve ören yerlerini ziyaret edenler içinde öğrencilerin önemli bir payının bulunduğunu, bunun artırılması için antik kentleri hikayelerle öğrencilere anlatmak üzere çalışmalar yapıldığını kaydeden Ediz, bu çalışmaları desteklediklerini kaydetti.


-3 milyon kişi gezdi

İzmir’deki toplam 16 müze ve ören yerini yıllık ortalama 3 milyon kişi ziyaret ediyor. En fazla ziyaretçisi olan Efes Antik Kenti’ni Selçuk’taki St. Jean Kilisesi, Bergama’daki Akropol, Efes Antik Kenti içindeki Yamaç Evleri ve yine Bergama’daki Asklepieion ören yerleri takip ediyor.


İzmir’de kentin 8 bin 500 yıllık tarihi kalıntıların bulunduğu Yeşilova Höyüğü’nde ise Bornova Belediyesi tarafından yaptırılan Tarih Öncesi Yaşam Müzesi, temmuz ayında hizmete girecek. Bu sezon ziyarete açılacak 6′ncı arkeolojik merkez olacak tesisin Türkiye’de örneğinin bulunmadığı belirtildi.


Yeşilova Höyüğü Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin, ören yeri, bilimsel laboratuvarlar ve neolitik köy kompleksinin bir arada tasarlandığı merkezi ziyaret eden insanların yazının bulunmasından önceki dönemlerde toplumsal hayatı, yaşayarak öğrenebileceğini ifade etti.


Bu yıl hizmete girecek ören yerleri arasında Yeşilova Höyüğü’nün yanı sıra antik dönemin en önemli kehanet merkezi olan ve ören yeri olmamasına rağmen çok sayıda ziyaretçinin geldiği Klaros Kehanet Merkezi’nin büyük ilgi göreceği tahmin ediliyor.


Bir süre önce 2 bin yıllık ayak izinin bulunduğu ve dönemin toplumsal yaşamını iyi anlatan kalıntılara sahip Metropolis ile antik dönemin sanatçılar merkezi olarak bilinen Teos Antik Kenti’nin de çok sayıda ziyaretçiyi çekmesi bekleniyor. Ziyarete açılacak antik kentlerin turizm beldelerine yakın olmasının da ziyaretçi sayısını olumlu etkileyeceği düşünülüyor.


Sözcü



Geri Dön