Sektörel

8 milyon konut için tarihi adım! Geri sayım başladı!

2019 sonu itibari ile binalar için enerji kimlik belgesi zorunlu hale geliyor. Enerji kimlik belgesi olmayan konutların satışı ve kiraya verilmesi ise 1 Ocak 2020 itibariyle yapılamayacak...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile her binanın alması gereken ve enerji tüketimi değerlerini gösteren yasal bir belge olma özelliğini taşıyan Enerji Kimlik Belgesi zorunlu hale getiriiyor.

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; 2017'de uygulanması planlanan düzenleme 31 aylık ertelemenin ardından 1 Ocak 2020 itibari ile yürürlüğe girecek. 

BELGE YOKSA SATIŞ VE KİRALAMA OLMAYACAK

1 Ocak 2020'den sonra binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olması şartı aranacak. Binanın veya bağımsız bölümün satılması veya kiraya verilmesi için mal sahibinin belgenin bir suretini alıcıya veya kiracıya vermesi de zorunlu hale getirilecek. 

2011 ÖNCESİ YAPILARI KAPSAYACAK

2011 yılı sonrası inşa edilen binalar için mevcutta zaten zorunlu olan uygulama 1 Ocak itibariyle 2011 öncesi yapıları da kapsamaya başlayacak. EKB sınıflandırması A'dan G'ye kadar yapılırken, en yüksek seviye olan A, en yüksek verimi gösterirken; G ise en düşük verim seviyesini gösteriyor.

TOPLU BAŞVURU YAPILIYOR

EKB daireye değil binanın tamamına düzenlenmesinden kaynaklı toplu başvuruyu yönetici ya da yetkilendirilmiş bir isim ile bina sahipleri yapabiliyor. İşin başvuru tarafında ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca görevlendirilmiş enerji verimliliği danışmanlık şirketleri bulunuyor. Buralara yapılacak başvurular üzerinden maksimum bir gün içerisinde belge alınabiliniyor.

DAİRE BAŞINA 50 TL!

Bina bazında düzenlenen enerji belgesi için genellikle tüm daireler üzerinden fiyat hesaplamaları yapılıyor. Enerji kimlik belgesi fiyatlarını, binaların büyüklüğü, adedi ve benzerlikleri etkiliyor. Bu detaylar göz önüne alındığında enerji kimlik belgesi fiyatı, bina başı 200 TL'den başlarken bu rakam büyüklüklere göre artış gösteriyor. Bu durumda daire başı enerji kimlik belgesi bedelleri genellikle 20 ile 50 TL aralığında değişkenlik gösteriyor.

5 YILDA 3,2 MİLYAR LİRA TASARRUF

Enerji Verimliliği Derneği'nin son verilerine göre; ülkede üretilen toplam elektriğin yaklaşık yüzde 40'ı binalarda kullanılıyor. Türkiye'de 2017 itibari ile 9,1 milyon bina bulunuyor. Bu yapıların yüzde 87'lik kısmını konut nitelikli binalar oluşturuyor. EKB ile sağlanacak enerji tasarrufunun 5 yılda 3,2 milyar TL'yi bulacağı öngörülüyor.

Türkiye'de şu anda Enerji Kimlik Belgesi alan bina sayısı 1 milyon civarında. Yaklaşık 8 milyon binanın ise henüz EKB'si yok.

TALEP PATLAMASI OLABİLİR

EKB taleplerinde patlama yaşanacağı tahmin ediliyor. Sektör temsilcileri ise; bu durumun belge fiyatlarını doğrudan etkileyerek belgeyi düzenleyecek firmaların da yoğunluğu nedeni ile aksamalar yaşanabileceğinin altını çiziyor. 

FİYATLARI DA ETKİLEYECEK

Düzenlenmeyle ilgili faaliyetlerin denetimini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yapacağı EKB konutta, alıcıların ev kiralama ya da satın alma kararlarını da etkileyecek. Ev satın alırken ya da kiralarken artık sadece evin fiyatına ya da büyüklüğüne değil, söz konusu belgenin olup olmadığına da bakılacak.


Enerji Kimlik Belgesi 10 soruda tüm detaylarıyla!