30 / 04 / 2024

8 soruda işyeri sahipleri ne kadar emlak vergisi öder?

8 soruda işyeri sahipleri ne kadar emlak vergisi öder?

1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için emlak vergisi ödeniyor. Peki, işyeri sahipleri ne kadar emlak vergisi öder? İşyeri için ödemeler nasıl yapılır?



2017 yılı emlak vergisi 1. taksiti için son 25 gün kaldı. Türkiye'de gayrimenkulü olan her vatandaşın (istisnalar hariç) bu dönem içerisinde ödemelerini yapmaları gerekiyor.


Emlak vergisi için ödemeler ilgili ilçe belediyesine yapılıyor. İsteyenler belediyeye giderek, isteyenler belediyeye gitmeden e-belediye sistemi ile online bir şekilde ödemelerini gerçekleştirebiliyor.


Vergiyi gayrimenkul sahipleri ödüyor. Söz konusu gayrimenkul ister kullanılmasın, ister kirada olsun, her koşulda verginin malik tarafından ödenmesi gerekiyor.


Emlak vergisi tutarları, her gayrimenkul türü için farklı oranlarda hesaplanıyor. Ayrıca büyükşehirde vergi oranları yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor. Peki, en çok vergi ödeyenler arasında yer alan işyeri sahipleri ne kadar emlak vergisi öder? İşyeri emlak vergisi 2017 ne kadar?


1. Normal yöredeki işyeri sahibi hangi oranda vergi öder?

Normal yöredeki işyeri sahibi, gayrimenkulü için binde 2 oranında emlak vergisi ödüyor.


2. Büyükşehirdeki işyeri sahibi hangi oranda vergi öder?

Büyükşehirdeki işyeri sahibi, gayrimenkulü için binde 4 oranında emlak vergisi ödüyor.


3. İşyerine ortak olanlar vergiyi nasıl öder?

İşyerine paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftir oluyor, elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.


4. İşyeri için sıfır oranlı vergi uygulanıyor mu?

1319 sayılı kanun gereğince konutlara vergi muafiyeti getirilmiş olup, işyerleri için böyle bir muafiyet uygulaması bulunmuyor.


5. Tapuda işyeri olarak kayıtlı evin emlak vergisi nasıl ödenir?

Tapuda işyeri olarak kayıtlı evin emlak vergisi, yine işyeri oranları üzerinden ödeniyor. Ancak tapuda mesken olarak cins değişikliğinin yapılması halinde "mesken" oranları kullanılarak vergi ödenecektir.


6. 2017'de alınan işyeri için ne zaman vergi ödenir?

2017 yılı içerisinde satın alınan işyerinin vergi sorumluluğu yeni malik için 2018'de başlıyor. Bu senenin emlak vergisi eski malik tarafından ödeniyor.


7. Kat irtifaklı işyerinin emlak vergisi nasıl ödenir?

GİB 07.08.2012 tarih ve 1.22.6618-2457 sayılı özelge gereğince kat irtifakı olan gayrimenkuller için arsa değil, bina vergisi (yani ev, büro ve dükkân vergisi) ödeniyor.


8. "Emlak vergisi yeni bina indirimi" işyerinde uygulanıyor mu?

Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre, yeni inşa edilen binalardan konut alanlarda, iktisap tarihini izleyen 5 yıl boyunca, konutun emlak vergisi değerinin 1/4’ü, beş yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutuluyor. Ancak bu uygulama işyerleri için uygulanmıyor.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön