27 / 04 / 2024

8 soruda ortaklığın giderilmesi davası!

8 soruda ortaklığın giderilmesi davası!

Hisseli mülkiyete konu olan taşınmaz mallar için hissedarlar ortaklığın giderilmesi davası açılabiliyor. Peki Ortaklığın giderilmesi davası harcı ne kadar? Ortaklığın giderilmesi davası hangi mahkemede açılır? diyorsanı işte yanıtı...



 

Ortaklığın giderilmesi davası, herhangi bir taşınmaza ortak mülkiyet ile sahip olan bireylerin, bu ortaklıktan kendilerine düşen payın taksim edilmesi yada mahkeme yoluyla satışının gerçekleştirilip payı oranında bir bedelin ödenmesi için açılıyor. 

 

Ortaklığın giderilmesi davası, izale-i şuyu , paydaşlığın giderilmesi gibi isimlerle de anılıyor.  Peki ortaklığın giderilmesi davası kim tarafından açılır? Ortaklığın giderilmesi davası harcı ne kadar? diyorsanız işte yanıtları..


1- Ortaklığın giderilmesi davası hangi durumlarda açılır?

Ortaklığın gideirlmesi davası bir gayrimenkul birden fazla kişiye miras olarak kalması gibi durumlarda açılabiliyor. Taşınmaz malın paylaşımı söz konusu olduğunda düşülen anlaşmazlıklar bu dava  ile çözülüyor.  


Bu durumda, ortaklar, ortak taşınmazları konusunda karar veremezlerse yani ortaklığı giderme isteyebiliyor. Bu istek durumunda, devlet eliyle, ortaklı mülk ilanla satışa çıkartılıyor ve satış bedeli ortaklar arasında paylaştırılıyor. Ortaklardan her hangi birisi de satın almak için, ortaklığın giderilmesi davasına katılabiliyor. 


2- Ortaklığın giderilmesi davası hangi durumlarda açılamaz?

-Tapuda kayıtlı olmayan taşınmaz için bu dava açılamaz.

-Ortaklığın giderilmesi tüm paylar için geçerli olur.  

-Taşınmaz mallar dışında taşınır mallardaki ortaklığın giderilmesi davası açılır.  

-Kooperatiflerde, Kooperatif Tüzüğünde yer almıyor ise ortaklığın giderilmesi davası açılamaz. 

-Ortaklığın devamı için sözleşmede 10 yılı geçmemek kaydı ile bir zaman belirtilir. Bu 10 yıllık süre içerisinde bu davaya söz konusu olur. 

-Kamu mallarında ortaklık giderilmez. 

- İnşaatın devam  ettiği taşınmaz mallarda böyle bir talepte bulunulamaz.


3-Ortaklığın giderilmesi davası hangi mahkemede açılır?

Ortaklığın giderilmesi davası , ilgili taşınır veya taşınmaz malın değerine bakılmaksızın o yerin sulh hukuk mahkemesinde açılabiliyor.


4-Ortaklığın giderilmesi davası 2017 harcı ne kadar?

Sulh hukuk mahkemesi başvuru harcı:


Sulh mahkemelerinde, icra tetkik mercilerinde 14,50


Sulh hukuk mahkemesi celse harcı: 


a)Konusu belli bir değerle ilgili davalarda dava konusu miktardan  (16,50 TL'den aşağı olmamak üzere)  (Binde 2,27)


b)Belli bir değer bulunmayan  davalarda   17,80


5- Ortaklığın giderilmesi davasında harçları kim, nasıl öder?


-Payları oranında:


Yargılama giderleri ve vekalet ücreti, taraflara "payları oranında" yükletiliyor. (6. HD. 28.11.2005 T., E: 2005/9580, K: 2005/10903)


- Bu davalarda vekili bulunan tüm taraflar yararına avukatlık ücreti taktiri gerekir. Vekili olanın davacı veya davalı safhında olmasının bir önemi yoktur.  (6 HD. 26.03.2002 T., E: 2002/1961, K: 2002/172)


- Bir taşınmazın satış sureti ile ortaklığın giderilmesinde, satış bedeli üzerinden binde 6 harç alnır.


Harç hesaplamasında taşınmazın keşifte belirlenen değeri değil, satış bedeli dikkate alınır. (6 HD. 31.01.2002 T., E: 2002/231, K: 2002/578) (HARÇLAR KANUNU EK-1 NOLU TARİFE)


- Taşınmazın hissedarla arasında "taksimine" dair olan hükümlerde, taksim edilen taşınmazın değeri üzerinden binde 2,4 oranında nispi harç alınır.


6- Ortaklığın giderilmesi davasında satış nasıl yapılır?

Türk Medeni Kanunu 699/III hükmüne göre “Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa açık artırmayla satışına karar veriliyor. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlı oluyor. 


Menkul ya da gayrimenkuller hissedarları arasında taksim edilemez ise, paydaşlardan birinin ortaklığın giderilmesi talebi ile sulh hukuk hakimliği’ne müracaatı ile hukuki süreç başlamış oluyor.  


Mahkeme öncelikle ortaklığın giderilmesi istenen şeyin taksim edilebilir olup olmadığını inceliyor. Teknik bilirkişileri görevlendiriyor. Taşınmazın imar durumu, hisse ve hissedarların sayısı gibi etmenlere bakarak, paylaştırma sureti ile her bir paydaşa müstakil bir parça (daire, arsa vs.) düşebilecekse, paylaşımı seçer, değil ise satışına karar veriyor. 


7- Ortaklığın giderilmesi davasına itiraz edilir mi?

Kimi zaman diğer paydaşlar yapılacak bu işleme itiraz etmek isteyebiliyor. Ancsk ortaklığın giderilmesi davasına itiraz edilemiyor. Kanunen hissedarların bu haklarına engel olunması da mümkün olmuyor.


8-Ortaklığın giderilmesi davası açma süresi ne kadar? 

Ortaklığın giderilmesi davası, her zaman açılabiliyor. Ortaklığın giderilmesi davasında mahkeme 3 ay gibi süre içerisinde karara varabiliyor. Ancak davanın yargıtaya taşınması halinde bu süreç uzayabiliyor. 

 


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com 

 



Geri Dön