8. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması gerçekleşti!
Türkiye’nin tasarımcıları 8. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması’nda 27 tasarım ödülle buluştu. OAİB Başkanı Ahmet Kahraman, Tim Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Prof. Önder Küçükerman’ın ödül verdiği gecede önemli açıklamalar yapıldı.
Kahraman, 2023 için belirlenen 6 milyar dolarlık ihracat hedefini 10 milyar dolar olarak revize ettiklerini belirtirken, Büyükekşi ödüllü tasarımları Türkiye İnovasyon Haftası’nda sergileyerek işadamlarıyla bir kez daha buluşturacaklarının altını çizdi.
Ekonomi Bakanlığı Koordinatörlüğü, Türkiye İhracatçılar Meclisi İşbirliği, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) organizatörlüğü, İstanbul, Ege ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin katkısıyla 8.’si düzenlenen “Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması”nın ödül töreni gerçekleştirildi. Bu sene 961 kişinin tasarımlarıyla başvuruda bulunduğu yarışmada 26 tasarımcı ödüllendirildi.
Akademisyenler, profesyonel tasarımcılar, lisans öğrencileri, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerin ev, ofis, mutfak-banyo ve akıllı mobilyalar kategorilerinde başvurduğu 8. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması’nın ödül töreni, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, OAİB Başkanı Ahmet Kahraman ve sektörün önde gelen isimlerinin katılımıyla 10 Nisan’da Lazzoni Hotel’de gerçekleştirildi.
Türkiye’de düzenlediği ilk yıldan bu yana tasarımcıların ilgisini en fazla çeken yarışmada ödüllü tasarımlar Prof. Önder Küçükerman, Reşit Soley, Aziz Sarıyer, Jan Nahum, Mustafa Toner, Kaan Dericioğlu, Ahmet Kaleli, Didem Çapa, Fatih Kıral Murat Armağan ve Renan Gökyay tarafından belirlendi.
TASARIM CİDDİ BİR İŞTİR, ŞAKA DİYE YAPILMAZ
Açılış konuşmasını yapan ve Türkiye’de endüstriyel tasarımın kurucusu olarak bilinen Haliç Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Başkanı Prof. Önder Küçükerman, Türkiye’nin endüstriyel tasarımdaki 50 yıllık öyküsünü anlatarak, genç tasarımcılara seslendi. “Tasarım ciddi bir iştir, şaka diye yapılmaz” diyen Prof. Küçükerman, “Bir şirketin başarısına veya mahvına sebep olabilirsiniz” diye konuştu.
OAİB Başkanı Ahmet Kahraman ise Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması’na binlerce tasarımcının başvurduğuna dikkat çekerek, yarışmayı, tasarım alanında belki de Türkiye’nin en yüksek başvurusu olan organizasyon olarak nitelendirdi. Tasarıma ekonomik değer kazandırarak ihracata yönlendirmeyi en büyük hedeflerinden biri olarak ifade eden Kahraman, “Tasarım, ihracat açısından çok büyük önem taşıyor. Çocuklarımızda erken yaşlarda tasarım bilincini oluşturmak açısından yarışmamız da son derece önemli. Ve bu bilinci oluşturmak bizim de en önemli hedefimiz.”
6 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT HEDEFİ 10 MİLYAR DOLARA ÇIKTI
Diğer yandan, Türkiye’nin mobilya ihracatında hedef büyüttüklerini açıklayan Kahraman, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Kuruluş yıl dönümü 2023 için açıklanan hedeflerde mobilya ihracatının 6 milyar dolar olarak belirlendiğini hatırlatarak, “Şimdi görüyoruz ki, bu rakam küçükmüş. Hedefi revize ederek 10 milyar dolar olarak belirledik. Şu anda ihracat yapan 227 ülke arasında 15. sıradayız. Hedefimiz ilk 5-10 içinde yer almak” diye konuştu.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, yarışmanın ulaştığı başarının altını çizerek, ortaya çıkan tasarımların önümüzdeki yıllarda ihraç edilerek, Türkiye’nin dünya mobilya sektöründe önemli bir oyuncu olmasına katkıda bulunacağına dikkat çekti.
Mobilya sektörünün yanı sıra Türkiye’nin de dünya çapında markalaşmasında tasarım, inovasyon, marka ve Ar-Ge’nin tıpkı bir sandalyenin dört ayağı gibi aynı önemde olduğuna vurgu yapan Mehmet Büyükekşi, bu yüzden bu yarışmaları gönülden desteklerini belirtti. Büyükekşi, ödül kazanan tasarımcıların ürünlerini Türkiye İnovasyon Haftası’nda sergileyerek sanayiden ve kamuoyundan binlerce kişiyle buluşmalarını sağlayacaklarının altını çizdi.
27 TASARIM ÖDÜLLE BULUŞTU
Bu yıl farklı kategorilerden oluşan 27 ödüle, toplam 96.750 TL ödül verildi. Ödül kategorilerinin “Ev Mobilyaları”, “Ofis Mobilyaları”, “Mutfak ve Banyo Mobilyaları” ve “Akıllı Mobilyalar” olarak belirlendiği yarışmada ayrıca “Yaratıcı Çözümlere Teşvik” kategorisi de yer aldı.
Ev Mobilyaları alanında İhracatçı Birlikleri Büyük Ödülü’nün Profesyonel Kategorisi’ndeki sahibi Damla Şahin olurken, Lisans Öğrencileri Kategorisi’nde ödülü kazanan isim Kemal Şahin Yılmaz oldu. Ofis Mobilyaları alanında İhracatçı Birlikleri Büyük Ödülü’nü Profesyonel Kategori’de Alper Gündüz, Lisans Öğrencileri Kategorisi’nde Kemal Şahin Yılmaz layık görüldü.
Mutfak ve Banyo Mobilyaları alanında İhracatçı Birlikleri Büyük Ödülü’nün Profesyonel Kategori’de kazananları Umut Demirel ve Fatma Elif Ergür olurken, Lisans Öğrencileri Kategorisi’nde ödülün sahibi Emre Sağır oldu.
Akıllı Mobilyalar’da İhracatçı Birlikleri Büyük Ödülü’nün Profesyonel Kategori’deki sahibi Ebrar Gök, Lisans Öğrencileri Kategorisi’nde ise Mehmet Özdurak ve Adnan Yıldırım oldu.
Yaratıcı Çözümlere Teşvik Kategorisi’nde İhracatçı Birlikleri Büyük Ödülü’ne layık görülen isim Yıldız Gültekin oldu.
Türkiye’de tasarım alanında katılımı en yüksek yarışma olan Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması, TRT, Mimarlar Odası, iç Mimarlar Odası, Yaratıcı Çocuklar Derneği ve Boyut Yayın Grubu tarafından