09 / 01 / 2025

9. Ulusal Beton Kongresi Antalya'da başladı!

9. Ulusal Beton Kongresi Antalya'da başladı!

TBMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ile Antalya Şubesi işbirliği ile düzenlenen 9'ncu Beton Kongresi Antalya'da başladı. Antalya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cem Oğuz, betonda sürdürülebilirlik kavramının önemine işaret etti.



"Sürdürülebilir Beton" temalı kongreye; Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Ersan, Antalya İnşaat Mühendisleri Odası Cem Oğuz, İstanbul İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe'nin yanı sıra, CHP Antalya Milletvekili Adaylarından Niyazi Neti Kara, Mustafa Akaydın, Figen Çalıkuşu, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bedrullah Erçin katıldı. 


Betonda sürdürülebilirlik kavramının önemine işaret eden Antalya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cem Oğuz, kongrenin açılış konuşmasını yaptı. Kentsel dönüşüm sürecinde yıllık 4-5 milyon inşaat ve yıkıntı atığı oluşmasının beklendiğini söyleyen Oğuz, bu atıkların çevresel zararların azaltılması ve ekonomik açıdan kazanca dönüştürülmesinin büyük önem taşıdığını söyledi. 


Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Ersan ise yaptığı konuşmasında, çok çarpıcı ifadelere yer verdi. 

Çevre sorunlarının gelecekte ciddi sıkıntılara yol açacağını söyleyen Ersan, sürdürülebilirlik kavramının inşaat sektöründe de çok önemli olduğunu söyledi. "Ülkemizin yüzde 93'ünün deprem kuşağında yer aldığı, ülke nüfusunun yüzde 70'inin deprem riski altında yaşadığı, yapı stoğumuzun üçte birinin deprem güvenliğinin olmadığını ve yenilenmesi gerektiğinin söylenildiği günümüzde, yapı üretim sürecinde betona ciddi önem verilmesi gerekir" diyen Ersan, Türkiye'nin hazır beton üretimine gelişmiş ülkelerden çok sonra geçtiğini söyledi. 


Türkiye'de inşaat sektörünün sorunlarına ve mühendislerin kalitesine ilişkin konuşma yapan İstanbul İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe ise İstanbul'da yaklaşık 20 milyon konutun depremde yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını söyledi. Türkiye'de yetersiz bilgi ile yetişen mühendislerin yapı denetim firmalarında denetçi olarak çalıştığına da dikkat çeken Gökçe, bu konuda ciddi önlem ve tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi. Türkiye'de kentsel dönüşüm uygulamalarına yönelik eleştirilerde bulunan Gökçe; " Türkiyede kentsel dönüşüm yık-yap üzerine kurulu. Alanlar küçültülerek daire sayısı artırılmay çalışılıyor. Bu durum yeni bir altyapı sorununu gündeme getirmektedir. Yıkılan yapıların geri dönüşüm yoluyla yeniden kullanımının sağlanması gündem dışıdır. 


Yıkılan yapılardan çıkan molozlarla deniz doldurularak eko sistem bozulmaktadır. Kentsel dönüşüm sosyal, ekonomik ve mekansal iyileştirme amacından oldukça uzaktır. Depreme hazırlanması gereken İstanbul gibi bir kentte neredeyse tüm boş alanlar yapılaşmaya açılmış, bir afetten 5 afet yaratma başarısı gösterilmiştir" ifadesini kullandı. 40 Üniversiteden ve 7 kurumdan katılımın sağlandığı kongre 18 Nisan'a kadar devam edecek. 


Antalya Son Haber


Geri Dön