29 / 04 / 2024

9 yılda imara açılan mera alanları ve yapı kayıt belgesi alan yapılar mecliste!

9 yılda imara açılan mera alanları ve yapı kayıt belgesi alan yapılar mecliste!

2002 yılından itibaren imara açılan veya kamulaştırılan mera ve yayla sayıları ile bu alanlar üzerinde yapı kayıt belgesi alan yapılar meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Subaşı, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, 2002 yılından itibaren imara açılan veya kamulaştırılan mera ve yayla sayıları ile bu alanlar üzerinde yapı kayıt belgesi alan yapılara ilişkin soru önergesi hazırladı. Subaşı, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.
 
İYİ Parti'li Subaşı, ''Aşağıda yer alan sorularımın T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından Anayasa'nın 98'inci ile TBMM İçtüzüğü'nün 96'nci ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim'' diye konuştu. 

Subaşı, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Türkiye'de hayvancılığın gelişmesinin önündeki en büyük engel meraların yetersizliğidir. Terör döneminde Doğu ve Güneydoğu'daki meraların da kullanılamaz hale gelmesi hayvancılığa büyük darbe vurmuştur. Ne var ki hayvancılık için zaten yetersiz olan meraların başka amaçlarla kullanımı pek çok kez gündeme getirilmiştir. Medyaya yansıyan eski tarihli bir haberlerde kullanılmayan meraların toplu konut yapımı için TOKİ'ye tahsis edileceği ifade edilmiş. 2011 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname ile yapılan değişiklik ile TOKİ'ye tahsisin yolu açılmıştır. 2018 yılında getirilen İmar barışı, ne kadar mera ve yaylalardaki yapıların yararlandırılmayacağı ifade edilse de mera ve yaylalara inşa edilen pek çok yapı için “Yapı Kayıt Belgesi” alınmıştı. 2019 Şubat ayında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, valiliklere gönderdiği “Mera Kanunu' kapsamında kalan alanlarda yapı kayıt belgesi için yapılacak başvurularda Yapı Kayıt Belgesi’nin verilmemesi istendi, verilenlerin de mülkiyete hak teşkil etmeyeceği duyuruldu. Uyarıda, mera alanlarına inşa edilen yapıların işgal ve tecav değerlendirileceğine yer verildi ancak maalesef çağrı uygulanma imkânı bulamadı. Mera kanunu uyarınca Tarım ve Orman Bakanlığı ilgili Bakanlık olarak yetkili ve görevli iken, imar kanunu uyarınca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ilgili Bakanlık olarak yetkili ve görevlidir. Dolayısıyla burada bir yetki ve görev çatışması sonucu hukuki boşluk oluşmakta ve mera ile yaylalar hızla yapılaşmaktadır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rize'deki Ayder Yaylası için “Ayder'i kirlettik, rezil ettik” çıkışı ile gündeme gelen Doğu Karadeniz yaylalarındaki kaçak yapılar için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da “Kimse kusura bakmasın, kaçak yapılar yıkılacak. Buna rağmen, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Merkez Mahallesi'nde bulunan 29 parsel, Cumhurbaşkanı Kararı ile toplu konut, turizm, ticaret ve cami alanı ihtiyacının karşılanması için, 5 Şubat 2021 tarihinde kamulaştırıldı.”

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı'nın soruları:
1- 2002 yılından bu yana  TOKİ  ya da başkada idari kurumlar tarafından imara açılan, yapı ve tesis inşa edilen kaç adet alan mera ve yayla alanları içerisinde bulunmaktadır? 
2- Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilen 16 Nisan 2017 yılından bu yana kaç tane köy merası ya da yaylada bulunan alanlar hakkında kamulaştırma kararı verilmiş, ihaleye konu olmuş veya satışı yapılmıştır? 
3- Bugüne kadar yayla ve mera statüsündeki yerlerde kaç adet yapı, imar affından faydalanarak “Yapı Kayıt Belgesi” almıştır? 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön