30 / 04 / 2024

A-101 3 yılda bin 500 mağaza açmayı hedefliyor!

A-101 3 yılda bin 500 mağaza açmayı hedefliyor!

Ucuzluk market zinciri A-101, 410 olan mağaza sayısını 3 yılda 1500'e çıkarmayı hedefliyor



Aziz Zapsu'nun Bank Asya desteğiyle kurduğu ancak sonradan zora giren A-101 `ucuzluk market zinciri'nin yeni patronu Memorial Sağlık Grubu ve Aydın Örme'nin sahibi Turgut Aydın, şirkete kısa sürede 75 milyon liralık sermaye ekleyeceklerini söyledi ve "Perakendede `fırsat çıksa' diye bekliyorduk, karşımıza A-101 çıktı. Şu anda 410 olan mağaza sayısını 3 yılda 1500'e çıkaracağız" dedi.

MEMORIAL Sağlık Grubu ve Aydın Örme'nin sahibi Turgut Aydın, ucuzluk market zinciri' A-101'de kısa sürede 75 milyon lira ek sermaye konması için genel kurul kararı aldıklarını ve sermaye girişinin başladığını söyledi. Aydın, "Biz 40 yıllık tekstil sanayicisiyiz ve hastane işinde büyümüş bir grubuz. Perakendeye geçen yıl ev tekstili ürünleri satışı için aldığımı English Home mağazalarıyla girdik. Perakendenin bu kadar iyi bir iş olduğunu görünce bu konuda `fırsat çıksa' diye bekliyorduk, karşımıza  A-101 çıktı. Şu anda aylık 30-35 milyon lira ciro yapan bir organizasyon ve biz bu şirketi 3 yılda bin 500 mağazalı bir zincir yapacağız. Şu anda 410 mağaza var ve bu haliyle kâr etmiyor, karlı olabilmesi için mutlaka büyümesi gerekiyor" dedi.

Zapsu gibi uçuk olmak
Eski bir sanayici olarak normal şartlar altında A-101 gibi bir proje gelse asla kabul etmeyeceğini söyleyen Turgut Aydın şöyle konuştu: "Bu işleri ancak Aziz Bey gibi uçuk adamlar yapar. Ben asla yapamazdım çünkü hesap yapardım ve çok uzun süre yatırım yapmak gerektiğini için belli ölçeğe kadar zararın garanti olduğunu görünce de olmaz derdim. Ama şimdi bize uygun. Böyle biri kuracak, deli paraları harcayacak. Sen gireceksin o şirketi adam edeceksin ben de öyle yapıyorum."

Aydın Örme Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aydın da şu bilgileri verdi: "Biz Bank Asya'nın da ortağıyız.  Turgut Bey orada halen istişare kurulunda. A-101 Aziz Zapsu tarafından Bank Asya'ya getirilmiş bir proje ve Bank Asya bu işe Private Equity olarak girmiş. Bank ASya'dan birkaç kişi de ortak olmuşlar ve işin yüzde 51'i Bank Asya ve bu kurumdan kişilere ait. Unal Bey'in (Bank Asya Genel Müdürü Ünal Kabaca) önerisiyle, biz girdik. Zaten perakendeye iştahımız vardı, inceledik, büyüme hedeflerine baktık, anlaştık. yönetim kurulu başkanı Turgut Aydın, icra kurulu başkanı da ben oldum. Genel müdür bana bağlı olacak."

Sağlıkta yola devam ediyoruz arsalarımızda projeler geliyor

ÖNÜMÜZDEKİ dönemde Aydın Grubu olarak Memorial hastanelerinin sayısını da artıracaklarını söyleyen Yaşar Aydın bu konuda da şu bilgileri verdi: "Tekstilde üretimimizi Akyazı'daki fabrikamıza taşıdık. 100 bin metrekare kapalı alanlı bir üretimimiz var, ev tekstili, perde, kumaş, iç giyim kumaşı üretiyoruz. Hastane işimiz çok iyi gidiyor. Hastane alma projemiz var. 2 tane de inşaatı tamamlanmış açılacak hastanemiz var. Ataşehir ve Antalya'da bürokrasiyi bekliyoruz. Gayrimenkulde de `geliştirme' işiyle yürüyeceğiz. Elimizde arsaları değerlendireceğiz. Sarıgazi'de Adapark projesinin lansmanını yaptık. Bin 12 konutluk bir proje. Sur Yapı ile ortak geliştirdik."

A-101'in şu andaki profili

Dünyada discount (ucuzluk marketi) modelini ilk Aldy başardı. Bugün dünyada 8 firma bu tür hipermarketçiliği başarmış durumda.

Aylık 30-35 milyon lira cirolu A-101'in mağaza sayısı yıl sonuna kadar 450 olacak.

A-101'in tedarik şirketi Landmark Supply Holding de 17 firmadan oluşuyor. Aydın Grubu bu şirkete de. Bu şirkete 11 milyon dolar sermaye ekledi.

A-101'lerin sayısı 2010 sonuna kadar 675 olacak. Mağaza ciroları artacak ve kâra geçececek. 2011'de de mağaza sayısı 850 olacak.

A-101'de şu anda 650 çeşit ürün var (sezonluk ve spot ürüler hariç).

A-101'in hisse yapısı şöyle: Aydın Ailesi yüzde 29.8. Aydın Ailesi ile birlikte, Singapur merkezli Oligo Investments Holding yüzde 22.8, Bank Asya  yüzde 21.8, İrfan Hacıosmanoğlu yüzde 4.58.  Diğer hissedarlar yüzde 21.

English Home'u 3 mağaza olarak aldık yıl sonunda 40'a çıkıyor

YAŞAR Aydın, geçen yıl satın aldıkları ev tekstili perakende mağazaları English Home'ların da yıl sonuna kadar 40 mağazalı bir zincir haline geleceğini söyledi. Aydın, "Şu anda 25 adet mağazamız var. Gelecek yıl da 75'e çıkarız. Perakendeye girince gördük ki yıllarca imalatçı olarak başkalarını finanse etmişiz. Geç bile kalmışız. bu zinciri hızla büyütüceğiz" dedi. Turgut Aydın da tekstilde artık sadece üretim olmanın çok fırsat getirmediğini, perakende zincirine sahip olunca üretimin daha anlamlı olduğunu söyledi.
Hürriyet/Sadi Özdemir


Geri Dön