İhale

AB Komisyonu Gaziantep yatırımlarını destekleyecek!

AB büyükelçileri Gaziantep'i gördü, 'Türkiye ekonomisinin kaplanı' ilan etti

Türkiye'de ilk AB Bilgi Bürosu'nun kurulduğu Gaziantep'i ziyaret eden AB Komisyonu'nun Türkiye Temsilcisi Marc Pierini ve büyükelçilerden oluşan heyet, 'Gaziantep sadece Anadolu'nun değil, Türkiye ekonomisinin kaplanı' dedi
Güneydoğu Anadolu'nun en gelişmiş kenti Gaziantep, ekonomik açılımları ile Avrupa Birliği (AB) ülkeleri için cazip bir yatırım alanına dönüşmüş durumda. 15 AB projesinin uygulandığı Gaziantep'i daha çok destekleme kararı alan AB Komisyonu da, Türk işadamları ile Avrupalı işadamlarını yakınlaştıracak yeni projelere hazırlanıyor. AB Komisyonu'nun Türkiye Temsilcisi Marc Pierini Gaziantep'in ekonomik önemini vurgulamak için "Burada her işletmeci, bizim için altın değerinde" diyor.
Türkiye'de ilk AB Bilgi Bürosu'nun 1996'te kurulduğu Gaziantep'i, AB ülkelerinin Ankara büyükelçileri ve bir grup gazeteciyle birlikte ziyaret eden AB Komisyonu'nun Türkiye Temsilcisi Marc Pierini, başta ekonomik gelişme olmak üzere kentin AB'ye uyumuna tam not verdi. Pierini'ye ve AB büyükelçilerine "Türkiye'yi ayakta tutan bir kaplan varsa, o da Gaziantep'tir" dedirten, kent ekonomisiyle ilgili son gelişmeleri Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan anlattı.

AB yolunda samimiyiz
Aslan, AB'ye ekonomik entegrasyon için kentin tüm önde gelenlerinin seferber olduğunu belirtirken "Biz samimiyiz. AB'den hakkımızı söke söke alırız. Türkiye'nin AB üyeliği, karşılıklı çıkardır. Hem bizi geliştirecek, hem de AB'yi kazançlı kılacaktır" diyor. Aslan, kentin gelişen ekonomisiyle ilgili şunları söylüyor:

* Güneydoğu Anadolu'da, ücretli çalışanların toplam istihdama oranı yüzde 33.21, ücretli çalışan kadınların toplam istihdama oranı ise yüzde 3.72'dir. İstihdamın sektörel dağılımında en önemli dilimi, ziraat iş kolunda çalışanlar (yüzde 61.35) oluşturmaktadır. Sanayide istihdamın yüzde 7 düzeyinde olduğu bölgede, ticaret kolunda çalışanlar yüzde 6.21 ve mali kurumlar iş kolunda çalışanlar ise yüzde 1.17 oranlarına sahiptir.

* Bölge sanayi göstergeleri itibariyle beşinci ve altıncı sıralarda yer almakla beraber, gösterge oranlarını tek başına yükselten il Gaziantep'tir. Gaziantep, demografik, istihdam, eğitim, sağlık, alt yapı değişkenleri ve diğer refah değişkenleri gibi sosyal değişkenlerle imalat sanayi, inşaat, tarım ve mali değişkenler gibi ekonomik değişkenler gözetilerek DPT tarafından hesaplanan illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında sahip olduğu endeks değeriyle, Güneydoğu'nun Türkiye ortalaması üzerinde bulunan tek ilidir.
AB destekli 15 projenin hayata geçmesine de öncülük eden Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, Ortadoğu'yu da ihmal etmediklerine vurgu yapıyor. "Bunu, AB'ye alternatif olsun diye değil, ekonomimizi güçlendirmek için yapıyoruz" diyen Aslan, ticareti kimlerle ve hangi prensiplerle gerçekleştirdiklerini şöyle anlatıyor:
*Çocuklarımızı okutuyoruz ama onları devlet dairelerinde değil de, kendi işletmelerimizde istihdam etmeye çalışıyoruz. 171 ülkeyle ticaret yapıyoruz. 4 milyar dolara yakın istihdam kapasitemiz oluştu.

*Irak, Suriye, Ürdün, Lübnan, İran'la ticaretimizi artırıyoruz. Arap ortak pazarının da öncüsüyüz. Tekstil, gıda ve plastik sanayiinde kapasitemiz gün geçtikçe artıyor. Turizm potansiyelimizi daha da artırmamız gerekiyor. AB standartına ulaşmak, temel hedefimiz.

* Komşumuz, Ortadoğu ülkelerine vizesiz seyahatin turizm ve ticaret kapasitemizi daha da artıracağına inanıyoruz. İnsanların sadece kimlikleriyle seyahat edebilmesi için de girişimlerimiz sürüyor. Pasaportsuz ticaret, bize daha çok zaman ve para kazandıracak.

Gaziantep öncü oldu
AB Türkiye Temsilciliği, 1995'te, Ticaret ve-veya Sanayi odaları gibi ev sahibi kuruluşlar ile ortaklık halinde Türkiye'nin değişik bölgelerindeki bilgi ihtiyacını karşılamak amacıyla AB Bilgi Merkezleri Ağı oluşturma çalışmalarını başlatmıştı. Bu kapsamda ilk AB Bilgi Merkezi, 1996 yılında AB Türkiye Temsilciliği ve Gaziantep Ticaret Odası işbirliğinde Gaziantep'te kurularak faaliyetlerine başladı. Bilgi merkezi 10 yılı aşkın süredir AB konusundaki başarılı çalışmalarla  sadece Gaziantep'te değil Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ve Türkiye'de de pek çok AB projesini yürütüyor ve koordine ediyor.
2002'de Gaziantep Ticaret Odası öncülüğünde TOBB ve Avrupa Komisyonu desteğiyle kurulan Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi Projesi (ABİGEM) de, Türkiye'de faaliyet gösteren KOBİ'lere hizmet veriyor. KOBİ'lerin geliştirilmesi ve uluslararası piyasalarda yer alabilmesi, mevcut pazarlarda sürdürülebilir olması için ihtiyaç duyduğu bilgi, eğitim ve danışmanlık hizmetlerini vermek ve bölgesel kalkınmaya katkıda bulunmak ABİGEM'in temel hedefleri arasında. Bunun yanı sıra, çevreye duyarlı ürün ve teknoloji kullanımının yaygınlaşmasına katkı sağlamak, kalite sisteminin KOBİ'ler tarafından sürdürülebilir olmanın temel kuralı olarak benimsenmesini sağlamak ve kurumsallaşmak ABİGEM'in diğer hedeflerini oluşturuyor.
Proje kapsamında 4000'in üzerinde firmaya danışmanlık hizmeti verildi, 5320 firma eğitim hizmetlerinden faydalandı ve 27 kadın girişimcinin kendi işyerini açması sağlandı.

Pierini: Ortak akıl kentin gücünü artırıyor
Gaziantep'in ekonomideki başarısının sadece kenti değil tüm Türkiye'yi AB'ye taşıyacak nitelikte olduğunu anlatan AB Komisyonu'nun Türkiye Temsilcisi Marc Pierini "Gaziantep; canlı ekonomisiyle her zaman canlı bir kent olacak. Kentteki en küçük işletmeciden, en büyük işletmeciye kadar herkes AB'ye entegrasyon için ortak çaba gösteriyor. Bunun sonuçları da ortada. Biz de onları, yeni proje ve programlarla desteklemeyi sürdüreceği" diyor.
AB ülkelerinin Ankara büyükelçilerinin kentteki gözlemlerini kendi ülkelerine aktarırken "Gaziantep'te iş yapmak, çok kazançlı" diyeceklerini dile getiren Pierini, 171 ülkeyle ticaret yapan Gaziantep'in Türk hükümetince de yeni yatırım ve istihdam paketleriyle teşvik edilmesi gerektiğini söylüyor. Türk hükümetini bu konuda başarılı da bulduklarını kaydeden Pierini, Gaziantep'in çoktan AB'nin bir parçası olduğuna dikkat çekiyor.
Gaziantep'in `Anadolu'nun kaplanları' olarak tanınan ve gelişen sanayileri ile dikkat çeken illerinin başında geldiği konusunda Pierini ile tüm büyükelçiler hemfikir olurken, Gaziantep'de son yıllarda yaşanan gelişmelerin kenti `Sadece Anadolu'nun değil tüm Türkiye'nin kaplanı' statüsüne taşıdığına inandıklarını dile getirdiler. Kentteki `ortak akıl' yönetiminin bunda büyük etkisi olduğunu düşünen büyükelçiler,  düşüncelerini "Bu yönetimde vali, belediye başkanı, ticaret odası başkanı ve diğer yöneticiler biraraya gelip,  ortak karar alıyor. Bu karar şehrin gücünü artırıyor" sözleriyle anlattılar.
Hilal Köylü / Radikal