28 / 07 / 2024

AB Komisyonunundan İnsanlık Anıtına destek!

AB Komisyonunundan İnsanlık Anıtına destek!

AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu üyesi Füle, Karsta yıkılan İnsanlık Anıtıyla ilgili soru önergesine, Anıtın estetik değerini bir devlet organı yargılayamaz yanıtını verdi...


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Avrupa Birliği Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Başbakan Erdoğanın ucubeye benzetmesinin ardından yıkılan Karstaki İnsanlık Anıtının estetik değerini bir devlet organı, hükümet ya da Avrupa Komisyonunun yargılayamayacağını, sanat eserlerinin yıkılmasının her zaman ciddi kararlar olduğunu söyledi. Avrupa Parlamentosu üyelerinden Lorenzo Fontana, İnsanlık Anıtının yıkımıyla ilgili AB Komisyonura bir soru önergesi verdi.  2009 yılında Türkiye ve Ermenistanın daha yakın ilişkiler kurulmasına yönelik büyük bir anlaşma imzalandığını kaydeden Fontana, Anıt heykeltraş tarafından Türkiyenin Ermeni halkıyla dostluğunun bir taahhüdünü temsil etmek amacıyla düşünülmüştür.

Bununla beraber heykelin varlığı onu büyük bir Müslüman alimin mezarının yanına konulmuş bir ucube olarak tanımlayan Türk Başbakanı tarafından şiddetle kınanmıştır. Birkaç ay sonra, belediyenin onayıyla, yasak bir alanda dikildiği gerekçesiyle yıkım çalışması başlamıştır dedi.

Afganistan kıyaslaması
Heykeltraşın, yıkımı Afganistan Bamiyanda bulunan Buda heykellerinin yıkılışıyla kıyasladığını kaydeden Fontana,Komisyon, Türkiye ile anıt konusunda görüşme yaptı mı Hükümete heykel yanında heykelin simgelediğini de ortadan kaldırıp kaldırmadığı sorulacak mı Benzer bir sembolizm ya da sanat eseri eskisi yerine yapılacak mı sorularını yöneltti.
Füle de önergeye yanıtında, Komisyon Türkiyede Türk-Ermeni dostluğuna adanmış varolan tek anıtının yıkılmasından üzüntü duymaktadır dedi.

 Füle şöyle devam etti: Ne Komisyon ne de herhangi bir devlet otoritesi ya da yönetim söz konusu  heykelin estetik değerini yargılayamazken, bir sanat ürününün yıkılması daima ciddi bir karardır. Anıtın yeri sorun ise, alternatif bir yer düşünülebilirdi.

Milliyet


Geri Dön