29 / 04 / 2024

ABD ekonomisinde yüzde 2,6’lık büyüme!

ABD ekonomisinde yüzde 2,6’lık büyüme!

ABD ekonomisi, bu senenin üçüncü çeyreğinde yüzde 2,6 ile beklenenmiş olandan daha fazla büyüdü. İşte detaylar…



ABD Ticaret Bakanlığı, temmuz-eylül ayları zaman dönemine ait Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) öncü verilerini duyurdu.

Bu rapora göre de ABD'de GSYH, bu senenin üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyas ile birlikte yüzde 2,6 arttı. Beklenenden daha fazla toparlanma ritmi gösteren ABD ekonomisinin, yüzde 2,4 büyümesi düşünülüyordu.

Ülke ekonomisi, senenin ilk çeyreğinde göstermiş olduğu yüzde 1,6'lık şeklindeki daralmanın sonrasında ikinci çeyrekte de yüzde 0,6 küçülmeye giderek teknik olarak resesyona girmişti.

ABD ekonomisinde görülen büyümede; ihracat, tüketici harcamaları, konut dışı sabit yatırımlar, federal hükümet harcamaları ile birlikte eyalet ve yerel yönetim harcamalarındaki artışlar son derece etkili oldu. Aynı zaman diliminde konut sabit yatırımlar ve özel stok yatırımlarında da azalış kaydedildi. İthalat da bu zaman diliminde azaldı.

Senenin üçüncü çeyreğinde kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi yüzde 4,2 şeklinde yükseliş kaydetti. Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi senenin ilk çeyreğinde yüzde 7,5, ikinci çeyrekte de yüzde 7,3 artış göstermişti.

Gıda ve enerji harcamaları hesaplama harici tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de bu zaman diliminde yüzde 4,5 artarak piyasa beklentileri ile birlikte paralel bir seyir izledi.

Analistler ise ABD ekonomisinin üçüncü çeyrek diliminde ticaret açığındaki düşüşün devam etmesi ile birlikte beklentilerin üzerinde toparlanma gösterdiğini fakat ABD Merkez Bankası'nın (Fed) agresif faiz artırımlarının tüketici harcamalarını frenlediğini ifade edildi.

ABD ekonomisinde yüzde 2,6’lık büyüme!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön