Ekonomi

ABD enflasyonu düşürmek için yasa çıkardı: Vergi zamları, teşvikler… Peki ABD ekonomisi iyiye gidecek mi?

ABD Temsilciler Meclisi, enflasyonun düşürülmesine yönelik yasa tasarısını onayladı. Yasa ile sağlık ve iklim konusunda düzenlemelerin yanı sıra vergi artışları da dikkat çekiyor.Kapsamlı sağlık, iklim ve vergi düzenlemelerini içeren tasarı, yasalaşması için ABD Başkanı Joe Biden'ın imzası bekleniyor

ABD tarihinin en büyük iklim paketi olarak da görülen ve Enflasyonu Düşürme Yasası olarak adlandırılan tasarı, Temsilciler Meclisi'nde yapılan oylamada az bir farkla, 207'ye karşı 220 oyla kabul edildi. Kapsamlı sağlık, iklim ve vergi düzenlemelerini içeren tasarı, yasalaşması için ABD Başkanı Joe Biden'ın imzası bekleniyor.

ABD'de 8 Kasım'daki ara seçim öncesi Biden yönetiminin siyasi ve ekonomik zaferi olarak değerlendirilen tasarı, pazar günü ABD Senatosu'ndan geçmişti. 50 Cumhuriyetçi ve 50 Demokrat Partilinin bulunduğu Senatoda, tasarının kaderini Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in kullandığı oy değiştirmişti. Cumhuriyetçi senatörler, tasarı yasalaşırsa ekonominin daha da kötüye gideceği uyarısında bulunarak red oyu kullanmıştı.

İşte yasanın detayları...

737 MİLYAR DOLARLIK GELİR BEKLENİYOR

Söz konusu yasa tasarısı, iklim değişikliğiyle mücadele, ilaç fiyatlarının düşürülmesi ve vergi uygulamalarına ilişkin düzenlemeleri kapsıyor. Yasayla, sera gazı emisyonunun azaltılması ve tüketicilerin yeşil enerjiye yönlendirilmesi, yaşlılar için reçeteli ilaç maliyetlerinin düşürülmesi ve şirketler ile zengin vatandaşlar için vergi uygulamalarının sıkılaştırılması amaçlanıyor.

Enflasyonu düşürmeye yardımcı olacağı savunulan yasa kapsamında, yeni vergi düzenlemeleri ve reçeteli ilaç fiyatlarında yapılacak düzenlemeyle önümüzdeki 10 yıl içinde 739 milyar dolarlık gelir sağlanması ve 433 milyar dolarlık harcama yapılması öngörülüyor.

Yasa ile yapılacak düzenlemeler sonucu ABD’nin bütçe açığında 300 milyar doların üzerinde bir azalma olacağı da beklentiler arasında.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARA VERGİ İNDİRİMİ VE TEŞVİKLER GÜNDEMDE

Tasarıda, enerji güvenliği ve iklim değişikliğiyle mücadele doğrultusunda yapılacak yatırımlar için 369 milyar dolarlık kaynak ayrılıyor. Bu yatırımlarla, enerji faturalarının yılda 500 ila 1.000 dolar arasında düşürülmesi, karbon emisyonunun 2030 yılına kadar yüzde 40 oranında azaltılması ve yeni projelerle istihdama katkı sağlanması bekleniyor.

Vergi indirimleri sayesinde elektrikli otomobil satışını teşvik etmeyi de hedefleyen tasarı kapsamında, Kuzey Amerika'da üretilen bataryaların kullanıldığı ve bu bölgedeki madenlerden çıkan mineralleri içeren elektrikli araçlara 7 bin 500 dolara kadar vergi indirimi yapılması planlanıyor.

TEPKİLER VAR

Tasarıya sınır ötesinden tepkiler de var. Avrupa Birliği, bu düzenlemenin yabancı üreticilere karşı ayrımcılık anlamına geldiğini savunuyor ve tasarıya tepkili.

ABD kamuoyunda ise hangi araçların teşvik kapsamına alınacağı konusundaki belirsizlikler tartışmaya neden oluyor. Cumhuriyetçiler, tasarıya, kurumlar vergisini artırarak işletmelere zarar vereceği, hükümet harcamalarıyla enflasyonu daha da artıracağı ve yeni ilaçların geliştirilmesini engelleyeceği gerekçeleriyle karşı çıkıyor.

https://emlakkulisi.com/amerikada-tuketici-guven-endeksi-aciklandi

https://emlakkulisi.com/analistlerden-cilgin-altin-yorumu-2-gunde-her-sey-degisecek-yatirimcilar-bakmadan-gecmeyin

https://emlakkulisi.com/rusya-turk-lirasina-sicak-bakiyor-petrol-ve-dogal-gaz-gelirleriyle-tl-mi-alacak