15 / 05 / 2024

ABD konut verisi borsaları sarstı

ABD konut verisi borsaları sarstı

İMKB'nin kapandığı saniyelerde açıklanan ABD'deki ikinci el konut satışları verisi borsaları salladı



Avrupa borsalarında kayıplar yüzde 2'lere dayanırken Wall Street de güne düşüşle başladı. İMKB ise gün sonunda yüzde 0.9 artarak 47.980'e tırmandı.

ABD'de dün açıklanan ikinci el konut satışları verisi borsalarda düşüşlere neden oldu. Ağustos ayında 5.1 milyon adetle 5.5 milyon adet olan beklentilerin altında kalan ABD ikinci el konut satışları Avrupa borsalarında kayıpların yüzde 2'lere dayanmasına neden oldu. Verinin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) kapandığı saat 17.00'de açıklaması İMKB'nin yurtdışı piyasalardaki kayıplardan etkilenmemesine neden oldu. Gün boyu 957 puanlık bir aralıkta hareket eden İMKB, yüzde 0.9 (431 puan) artarak 47.980 puana çıktı. Böylece İMKB'deki son 2 haftalık değer artışı yüzde 7'yi aştı. ABD'de dün açıklanan bir diğer veri ise işsizlik maaşı başvuruları. ABD işsizlik maaşı başvuruları 18 Eylül'de sona eren haftada 530 bin ile beklentilerin altında açıklandı.

Piyasaların beklentisi başvuruların 550 bin olacağı yönündeydi. Önceki hafta için 545 bin olarak açıklanan başvuru sayısı 551 bin olarak revize edildi.

Açıklamanın ardından euro dolara karşı seansın en yüksek değerine çıkarken, ABD endeks vadeli işlemleri hafif yükseldi.

Faizde yeni dip % 8.81

Merkez Bankası'nın son faiz kararının ardından yaptığı açıklamada, faiz indirimlerinin devam edeceğinin sinyalini vermesi bono faizlerindeki düşüşün sürmesine neden oluyor. Geçtiğimiz hafta yüzde 8.95'e kadar inen ve önceki gün yüzde 9.03'ten kapanan bono faizleri dün yüzde 8.81 ile tarihinin en düşük seviyesine indi. Uzmanlar, bono faizlerinin kısa vadede yüzde 8.70'e kadar inebileceğini düşünüyor.

Son günlerde uluslararası piyasalarda değer kaybeden ve euro karşısında 13 ayın dibine inen dolar dün bir miktar toparlandı. Önceki gün 1.4840'a kadar çıkan euro/dolar paritesi 1.47'ye indi. Doların dışarıdaki yükselişi içeride de etkili oldu. Gün içinde 1.4750 TL'ye kadar gerileyen dolar 1.49 TL'ye dayandı. ABD'de yapılan G-20 zirvesinden çıkacak sonucun yakından izleneceğini belirten bankacılara göre, dolarda yönü yurtdışı belirleyecek.
Vatan


Geri Dön