Dış Piyasalar

ABD’de ev alma hayali kuranlar dikkat! Tebernüş Kireçci uyarıyor! Mutlaka okuyun!

Ülke genelinde konut fiyatları fahiş rakamlara ulaştı. Yatırımcılar konut yatırımı için rotayı yurt dışına çevirirken, Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, ABD'den ev alma hayali kuranları uyardı. 

Ülke genelinde konut fiyatları resmen uçtu. Konut kredisi faizlerinin de yükselmesi ile ev almak artık hayal oldu. Konut yatırımı yapmak isteyen vatandaşlar ise rotayı yurt dışına çevirdi. Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, sosyal medya hesabı X'ten Altcoin Trader Kurucusu Emre Torlak'ın ABD'deki konut yatırımı ile ilgili paylaşımını alıntı yaparak '' ABD’de ev alma hayali kuranlar mutlaka okuyun'' diyerek yatırımcılara seslendi. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Tebernüş Kireçci @TebernKireci1
ABD’de ev alma hayali kuranlar mutlaka okuyun.

Emre Torlak @locksmithcrypto
''Pencerenin altındaki is izini görüyorsunuz. İs yapmış. Bundan dolayı dolar 1000 tarafıma ceza kesildi. Bu evim 8 aydır hem kiralık hem satılık. Okul zamanı kimse taşınmıyor, yüksek faizlerden dolayı da kimse ev alamıyor. Bu nedenle 8 aydır boş duruyor. 8 aydır boş duran evimin bana gideri 12.000 dolar oldu. (Aidat, elektrik, su, vergi vs.)

Evimi kiraya verdim diyelim. Fiyat 2.000$. Bu arada 1.900$'a düşürdüm yine veremiyorum.

Boş evin temel giderleri: 

Yıllık
5.300 dolar Konut Vergisi
2.000 dolar Konut Sigortası
2.200 dolar Aidat
1.200 dolar Ev boş kalsa bile elektrik+su (klima 7/24 açık kalmalı Florida bölgesini bilen bilir)

Boş evin yıllık temel masrafı 10.700 dolara denk geliyor. 12'ye böldüğümüzde NET gider 890 dolar. 1.900 dolara kiraya verdiğimi farz edersek (ki veremiyorum) dünyanın parasını verip ev alıyorsunuz fakat cebinize 1.000 dolar giriyor. Ayrıca kira getirisinin de vergisini yıl sonunda vereceksiniz. 3 ayda 1 muhakkak evde bir şeyler olacak. Uğraş, et. Siz yapamıyorsanız veya uzaktaysanız Emlakçı ile anlaşmak zorundasınız. Kira bedelinin %10'unu her ay Emlakçı alacak. Yani TR’de yaşıyorsanız bu yüzden zaten emlakçıya kiranın %10’luk bedelini vermek zorundasınız. Bu anlattığım Florida özelinde böyle. Diğer eyaletlerde de aşağı yukarı böyle diye tahmin ediyorum ki Florida vergi konusunda avantajlı görülür. Yani yatırım amaçlı ev almak kârlı olmadığı gibi de aşırı dertli ve zararlı.

Şimdi evimi aldığım fiyatın 10.000 dolar altına satıyorum. 20.000 dolar satış giderleri+komisyon(Bu inanılmaz bir rakam ama gerçekten böyle. ABD’den ev alırken 10kez düşünün) Hem 30.000 dolar zarar ettim hemde evim boş durduğu süre boyunca 12.000 dolar giderim oldu. Yani toplam 42.000 dolar. Bu cezayı da katarsak 43.000 dolar. Evi 270.000 dolara almıştım.

ABD'de oturduğun ev dışında ev almanın mantıklı olmadığını yaşayarak öğrendim. Yatırım yapıp dolar getiri düşünenler tekrar düşünmeli.

Not: Ev kiraya verildiğinde yukarıda yazdığım kalemlerden sadece elektrik faturasını kiracı ödüyor. Aidatı ve suyu ev sahibi ödüyor. Sadece yaşadıklarımı mübalağa yapmadan, doğru bir şekilde sizlere aktarmak istedim sebebi ise sosyal medyada çok dönen dolarla kira getirisi fiyaskosunu yaşayandan öğrenin istedim.''

ABD'de konut maliyetlerini düşürmek için yeni adımlar atılıyor!