22 / 12 / 2024

ABD'de ev satışları canlanıyor!

ABD'de ev satışları canlanıyor!

Küresel krizde en kötünün atlatıldığına dair işaretler artıyor. Amerika, İngiltere ve Asya ülkelerinde tüketici güveni yükselmeye başladı. ABD'de ev satışları canlanıyor...



Değişik ülkelerden gelen ekonomik göstergeler küresel krizde en kötü günlerin atlatıldığına dair umut veriyor. ABD, İngiltere, Asya ülkeleri ve Avustralya'da tüketici güven endeksleri yükselmeye başladı. Analistler, tüketim eğilimindeki artışın, en kötünün atlatıldığına dair bir işaret olduğunu vurguluyor. Avustralya'da daralma beklenirken, ilk çeyrekte sürpriz bir şekilde yüzde 0,4 oranında büyümenin sağlandığı açıklandı. Asya borsaları, bu hafta içinde son dokuz ayın en yüksek endeks değerine çıktı. İMKB hafta içinde son sekiz ayın en yüksek seviyesini gördü. Japonya'nın makro ekonomik görünümünün de düzelmeye başladığı kaydediliyor. İngiltere'de, Tüketici Güven Endeksi, son altı ayın en yüksek düzeyine çıktı. Tüketici Güven Endeksi rakamlarına göre, iyimserlik kat sayısı mayıs ayında 53'e çıktı. Nisan ayında 51 olarak belirlenen bu rakam, 2008 yılı Kasım ayından bu yana belirlenen en yüksek rakam oldu. Türkiye'de de tüketicinin güveni artıyor. GFK Türkiye'nin açıkladığı verilere göre, nisan ayında bir önceki aya göre 9 puanlık artışla 81,5 seviyesine yükselen Tüketici Güven Endeksi, mayıs ayında da yüzde 81,5 olarak gerçekleşti. Bu arada ABD'de ev satışları canlanmaya başladı. Yeni satış bekleyen konut siparişlerinde canlanma olduğu ifade ediliyor. ABD'de mayıs ayında araç satışları nisan ayına göre ise yüzde 13 artış kaydetti. General Motors'un mayıs ayında satışları nisan ayına göre yüzde 11, Ford'un yüzde 20 ve Toyota'nın yüzde 21 yükseldi. Yatırımcılar, en kötünün atlatılmış olmasına rağmen, yeniden toparlanmanın tam olarak başlaması için daha kalıcı verilerin olması gerektiğine de dikkati çekiyor. En kötünün sona erdiğine dair verilerin artmasıyla küresel faiz indirme trendinin de duracağı vurgulanıyor.

'ÜRETİM VE GÜVEN ENDEKSİNDE TOPARLANMA VAR'

Ekonomik göstergelerdeki düşüş hızının yavaşladığını belirten Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakcı, bunun kalıcı ve güçlü bir toparlanma olup olmadığını söyleyebilmek için göstergeleri bir süre daha takip etmek gerektiğini söyledi. Çanakcı, kısa dönemli üretim, aktivite göstergelerine bakınca bunlarda nispi bir toparlanma görüldüğünü, toparlanmayla da düşüş hızının yavaşlamasını kastettiklerini belirtti. Halen 12 aylık bazda sanayi üretiminde, kapasite kullanım oranında, ihracatta ve diğer aktivite göstergelerinde düşüşün devam ettiğini kaydeden Çanakcı, "Krizin dibi göründü mü?'' sorusuna şu cevabı verdi: "Düşüş hızlarına baktığımızda, bir önceki ayla mukayese yapıldığında, bunlarda bir yavaşlama görüyoruz. Yine güven endeksleri ve geleceğe yönelik beklenti endekslerinde de bir toparlanma görülüyor. Ancak, bunun kalıcı ve güçlü bir toparlanma olup olmadığını söyleyebilmek için göstergeleri bir süre daha gözlemlemek gerektiğine inanıyoruz. Bu göstergelerdeki gelişmeleri haftalık, aylık bazda düzenli gözlemlemek ve bu iyileşmenin ne kadar yaygın ve ne kadar güçlü olduğunu bir süre daha takip etmek gerekiyor." Özellikle hisse senedi ve para piyasalarına yönelik portföy yatırımlarda son haftalarda ve aylarda kayda değer bir toparlanma olduğunu dile getiren Çanakcı, kamu kâğıtları piyasasına da ilginin arttığını ifade etti. 
Zaman


Geri Dön