23 / 12 / 2024

ABD'de ilk kez üç dinin ibadethanesi yan yana!

ABD'de ilk kez üç dinin ibadethanesi yan yana!

ABD'de ilk kez üç semavi dinin ibadethaneleri bir arada hizmet verecek. Merkezi Houston'da bulunan Dinler Arası Diyalog Enstitüsü (IID), bir ilke imza atarak kilise, havra ve caminin yan yana bulunduğu Dinlerarası Barış Bahçesi'nin temellerini attı



Farklı dinlerden insanların kullanımına açık olacak olan Barış Bahçesi aynı zamanda bir öğrenim merkezi konumuyla da işlev görecek. Barış Bahçesi, farklı dinlerden insanların birbirlerini anlama ve dostça ilişkiler geliştirmelerine katkı sağlamayı hedefliyor. Bahçede, seminer ve panel programlarının yanı sıra bu dinlere ait öğretici belgesel filmler de gösterilecek. Bahçe'de bir müze, öğrenim merkezi, kütüphane de bulunacak. IID Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Alp Aslandoğan, merkezin Houston'un sembolü olacağını ve kültürel dinî çeşitliliğe büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Programın açış konuşmasını yapan IID Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Alp Aslandoğan, "Teksas Dinlerarası Barış Bahçesi'nin, çatışmalar ne denli yoğun olursa olsun, bizlerin barışın tarafında olduğumuzun ifadesidir." şeklinde konuştu. İki yüzü aşkın izleyicinin katıldığı programda Amerikan Kongre üyeleri de hazır bulundu. ABD Temsilciler Meclisi Demokrat Parti Teksas milletvekili Al Green, yaptığı konuşmada, "Barış Enstitüsü'nün yaptığı iş bize kardeşçe yaşamamız gerektiğini anlatması bakımından çok önemli." dedi. Amerikan Kongresi üyesi Sheila Jackson Lee de burasının dünya halklarının barış içinde yaşaması, bir araya gelip farklılıklarını gidermesinin bir sembolü olacağını kaydederek, "İnsanların bu barış bahçesine gelmesini arzuluyorum.'' diye konuştu. Houston Üniversitesi Dini Çalışmalar Direktörü Dr. Lynn Mitchell ise Fethullah Gülen'in şu ana dek farklı dinlerden birçok insanı bir araya getirerek dünya barışına çok büyük katkı sağladığını söyledi.

Törende Galveston Başpiskoposu Cardinal DiNardo, Piskopos Janice R. Huie, Houston Sultanahmet Camii imamı Mustafa Yiğit ve Beth Yeshurun Hahamı Steven Morgen, dua etti. Yapılan duaların ve konuşmaların ardından, din adamları ve kongre üyeleri hep birlikte Barış Bahçesi'nin temelini attı. Projesi için uzun süredir çalışılan ve 1 yıl içinde faaliyete geçmesi planlanan bahçe, tarihî bir perspektifte, Anadolu'yu da yansıtır biçimde dizayn edilecek. Bu kapsamda bahçedeki cami, Anadolu'da yapılan ilk camilerden olan Antakya'daki Habib-i Neccar Camii'nin kopyası olacak. Sinagog da Edirne'de 1907 yılında inşa edilen ve o zamanlar Avrupa'nın üçüncü büyük sinagogu olan Büyük Sinagog'un minyatürü şeklinde yapılacak. Bahçedeki kilisenin binası da Aksaray'daki Kızıl Kilise, giriş kapısı ise İstanbul'daki Katolik Kilisesi'nin giriş kapısı şeklinde modellenerek hazırlandı.
Zaman


Geri Dön