28 / 04 / 2024

ABD'de konut başlangıçları beklentilerin üzerine çıktı!

ABD'de konut başlangıçları beklentilerin üzerine çıktı!

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan resmi rakamlara göre ülkede konut başlangıçları, geçen sene Aralık ayında yüzde 4,3 azalışla 1 milyon 460 bine gerilemesine karşın, piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.



ABD Ticaret Bakanlığı, 2023 yılının Aralık ayına ait konut başlangıçları ve inşaat izinleri verilerini açıkladı.

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, konut başlangıçları, geçen sene Aralık ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 4,3 azaldı ve 1 milyon 460 bine düştü.

Piyasa beklentilerini geçen konut başlangıçlarının söz konusu bu dönemde 1 milyon 426 bin şeklinde olması öngörülüyordu. Konut başlangıçları, Kasım ayında yüzde 10,8 artış göstererek 1 milyon 525 bin seviyesinde kaydedilmişti.

Açıklanan rakamlara göre konut başlangıçları Aralık ayında, yıllık bazda da yüzde 7,6 yükseldi.

Ülkede inşaat izinleri, 2023 yılının Aralık ayında aylık bazda yüzde 1,9 artış göstererek 1 milyon 495 bine yükseldi.

Piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşen inşaat izinlerinin 1 milyon 480 bin şeklinde olması öngörülüyordu. İnşaat izinleri, Kasım ayında yüzde 2,1 azalarak 1 milyon 467 bin şeklinde olmuştu.

ABD'de inşaat izinleri, Aralık ayında yıllık bazda da yüzde 6,1'lik artış gösterdi.

ABD de konut başlangıçları beklentilerin üzerine çıktı!

MORTGAGE FAİZLERİ DÜŞTÜ BAŞVURULAR ARTTI


Mortgage Bankalar Birliği (MBA), 12 Ocak 2024 tarihi ile sona eren haftaya ilişkin mortgage verilerini peş peşe yayımladı.

Resmi olarak yayımlanan bu verilere göre mortgage başvuruları, geçen hafta bir önceki haftaya oranla yüzde 10,4 arttı. Söz konusu bu dönemde konut satın almaya yönelik başvurular yüzde 9 ve yeniden finansman başvuruları yüzde 11'lik artış gösterdi.

Ülkede 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı yüzde 6,81'den yüzde 6,75'e geriledi ve üç haftanın en düşük seviyesine indi. Ayrıca aynı dönemde 15 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı da 6,41'den yüzde 6,24'e düştü.

Mortgage Bankalar Birliği (MBA) Başkan Yardımcısı Joel Kan, verilere ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede tahvil faizlerinin geçen hafta gelen enflasyon verilerinden sonra düşüş kaydetmesiyle mortgage faizlerinin tüm kredi türlerinde düştüğünü ve bu durumun mortgage başvurularındaki artışı desteklediğini söyledi.

 

Kıbrıs'ta 12 yıldır çözüm bekleyen tapular arsa sahiplerine teslim edildi!

Silikon Vadisi milyarderlerinin desteklediği New Kaliforniya şehri 18 bin 600 dönüm olacak!

Mortgage oranları düştü, Birleşik Krallık konut piyasası rahatladı!


Geri Dön