27 / 04 / 2024

Mortgage oranları düştü, Birleşik Krallık konut piyasası rahatladı!

Mortgage oranları düştü, Birleşik Krallık konut piyasası rahatladı!

Birleşik Krallık'ta konut piyasasında yaşanan gerileme, mortgage oranlarındaki düşüşün talebi desteklemesinin bir sonucu olarak geçtiğimiz ay hafifleme işaretleri göstermişti. İşte konu ile ilgili detaylar...



Birleşik Krallık'ta konut piyasasında yaşanan gerilemeler, mortgage oranlarındaki düşüşün talebi desteklemesinin bir sonucu olarak geçtiğimiz ay hafifleme işaretleri göstermişti. Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) konut sektörü göstergelerinde iyileşme olduğunu ortaya çıkaran bir anket yayınladı.

2023 yılının Aralık ayında, RICS yeni alıcı talepleri ölçütü -3'lük net dengeye ulaşarak 2022 yılının Nisan ayından bu yana en düşük negatif değerini aldı ve Kasım'da kaydedilmiş olan -13'ten yükseldi. Aynı zamanda, anlaşmalı konut satışları göstergesi de Aralık'ta -6'ya yükselerek 2022 yılının Mart ayından bu yana en yüksek seviyelere ulaştı.

RICS'in kıdemli ekonomistleri arasında yer alan Tarrant Parsons, konut sektöründeki son rahatlamayı zorlu bir dönemden sonra finansal piyasalardaki borçlanma maliyetlerinin düşmesine bağladı. Parsons, mortgage faiz oranlarında yaşanan gevşemenin alıcı talebinde istikrara neden olduğunu ve bunun da önümüzdeki aylarda konut satış hacimlerinde ılımlı bir toparlanmaya sebep olmasının beklendiğini bildirdi.

Mortgage oranları düştü, Birleşik Krallık konut piyasası rahatladı!

RICS'in anketi, Birleşik Krallık konut sektöründe istikrara işaret eden diğer göstergelerle uyumlu. Mortgage oranları 2022 yılının sonlarındaki "mini bütçe" krizinden sonra yaşanan rekor seviyelerden geriledi, fakat tarihsel olarak yüksek kalmaya devam ediyor.

İngiltere Merkez Bankası, Aralık 2021 ile Ağustos 2023 arasında 14 kez artırdığı gösterge faiz oranını son üç toplantısında 15 senenin zirvesi olan yüzde 5,25'te tuttu.

Aralık'ta enflasyonda yaşanan sürpriz yükselişin Çarşamba günü faiz indirimi beklentilerini azaltmasına rağmen, kredi verme ortamının nispeten kısıtlayıcı kalmayı sürdürmesi bekleniyor. Parsons, konut piyasası faaliyetlerindeki herhangi bir artışın şimdilik kısıtlı kalmasının muhtemel olduğunu kaydetti.

Fiyat artışları ve düşüşleri bildiren anketörlerin yüzdesi arasındaki eşitsizliği ölçen RICS konut fiyat dengesi de iyileşme gösterdi. Söz konusu bu denge Kasım'daki -41 seviyesinden Aralık ayında -30'a yükselmiş, Eylül ve Ağustos aylarında ise 2009 yılından bu yana en düşük seviye olan -60'ın altına inmiştir. Bu ölçüdeki iyileşme, -34'e daha küçük bir toparlanma öngören ekonomistlerin beklentilerini aştı.

İleriye dönük şekilde anket katılımcıları konut fiyatlarının önümüzdeki yıl boyunca nispeten değişmeyeceğini öngörüyor.

 

Depremde 100 kişiye mezar olan Hisami Apartmanı'nın müteahhidi: Vekaletle inşaat yaptık!

600 bin TL’lik özel okul ücreti şaşırttı, vatandaşa ne yapmalı diye sordu?  

AB'de inşaat üretimi yüzde 1 düştü!


Geri Dön