Kripto Paralar

ABD'de kripto paralar nasıl vergilendiriliyor?

Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem, ABD'deki kripto paralara ilişkin vergilendirme usulleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Erdem, Para Dergisi için kaleme aldığı yazıda ABD'deki vergilendirme usullerini anlattı.  Erdem, Para Dergisi için kaleme aldığı yazıda ABD'deki vergilendirme usullerini anlattı

Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem, ABD'deki kripto paralara ilişkin vergilendirme usulleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Erdem, Para Dergisi için kaleme aldığı yazıda ABD'deki vergilendirme usullerini anlattı. İşte Erdem'in 'ABD'de vergilendirme usulleri' başlıklı yazısı...

Kripto paralar konusunda dünya genelinde henüz ortak bir kanı bulunmamaktadır. 2021 yılı içerisinde bazı ülkeler yasaklama yoluna giderken bazı ülkeler ise Bitcoin'i resmi para birimi olarak kabul etti. Bu denli büyük fikir ayrılıklarının olduğu alanda, vergilendirme konusunda da farklılıklar ortaya çıkıyor. Bu hafta Amerika'daki kripto para vergilendirme usullerine göz atacağız.
 

ABD, geleneksel finans piyasalarında oldukça etkin bir rol oynamaktadır. Bu etkinliğini kripto para alanında da devam ettirmek isteyen ABD, bu konuda yeni düzenlemeler için hazırlıklara başladı. Çin hükümetinin 2021 yılında kripto para madenciliğine getirdiği yasaklarla birlikte madencilik faaliyetleri dünya geneline yayılmıştı. Yasak sonrası madencilerin büyük çoğunluğunun yeni tercihi arasında ABD de yer almıştır. Bu sayede ABD, ekosistem açısından en etkin ülkelerden biri haline gelmiştir. Bu gelişmeler ışığında ABD Hükümeti'nin onayladığı ya da üzerinde çalıştığı kripto para tasarıları ekosistemin gelişimi üzerinde önemli bir rol oynayacaktır. 9 Mart tarihinde ABD Başkanı Joe Biden tarafından resmi olarak imzalanan kararname; tüketicinin korunmasına, finansal istikrara, yasa dışı işlemlerin belirlenmesine, ABD'nin bu alanda liderliğinin teşvik edilmesine ve inovasyona odaklanmaya olanak sağlayacak.

BAZI KOŞULLARI BULUNUYOR 

ABD ekosistem yatırımcıları için uygulanan vergilendirme sistemi ise koşullara bağlanmıştır. Bu koşullara göre; bir yatırımcı kripto para satın aldığında, kripto para ile bağış yaptığında, NFT satın aldığında ya da kripto varlıklarını başka birine hediye olarak (15 bin doları geçmemek şartıyla) gönderdiğinde, vergilendirmeden muaf tutulmaktadır. Diğer bir yandan yatırımcı, kripto varlıklarını itibari paraya çevirdiğinde, kripto paralar ile mal ya da hizmet satın aldığında veya kripto varlıklarını başka bir kripto varlık satın almak için kullandığında vergilendirmeye tabii olacaktır. Buradaki en önemli nokta ise vergilendirmeye tabi tutulacak olan yatırımcının kripto varlık satın alarak kar elde etmiş olmasıdır. Çünkü yapılacak olan vergilendirme, elde edilen kar üzerinden hesaplanmaktadır.

ELDE TUTULAN SÜRE ÖNEMLİ

Vergilendirme çerçevesinde değerlendirilen başka bir husus ise yatırımcıların ya da kurumların kripto varlıklarını ellerinde tuttukları süredir. Bir yıldan uzun süre elde tutulan kripto varlıklar için uzun dönem vergilendirmesi geçerli olmakta, bir yıldan kısa süre elde tutulan kripto varlıklar için ise kısa dönem vergilendirmesi geçerli olmaktadır. Bu düzenleme ile varlıklarını uzun dönemde elde tutan yatırımcılar, daha az vergi ödemektedir. Yatırımcıların varlıklarını çok daha uzun vadeli olarak değerlendirmesine teşvik eden bu yasa ile "HODL” olarak nitelendirdiğimiz işlemi gerçekleştiren uzun vadeli yatırımcıların önü açılmaktadır.

Kripto paralar dünyada nasıl vergilendiriliyor?

Doğalgaz desteği nasıl alınır? Doğalgaz destekleri hesaplara yattı mı?

Bitcoin’de son durum ne? Yatırımcılar dikkat!

Kripto parası olanlar dikkat! Tüm paranızı kaybedebilirsiniz!