Kripto Paralar

Kripto paralar dünyada nasıl vergilendiriliyor?

Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem, kripto paralara ilişkin vergilendirme usullerine açıklamalarda bulundu. Erdem, Para Dergisi için kaleme aldığı yazıda kripto paralardaki merkeziyetsiz platformları anlattı.  Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem'in Para Dergisi'ndeki 'Dünya kripto para vergilendirme usulleri' başlıklı yazısı şu şekilde;Ülkemiz dünyada kripto para işlem hacminde ilk sıralarda yer almaktadır

Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem, kripto paralardaki vergilendirme usullerine ilişkin değerlendirmeler yaptı ve dünyadaki örneklerle ilgili açıklamalarda bulundu. Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem'in Para Dergisi'ndeki 'Dünya kripto para vergilendirme usulleri' başlıklı yazısı şu şekilde;

Ülkemiz dünyada kripto para işlem hacminde ilk sıralarda yer almaktadır. Büyüyen sektörel faaliyetlere rağmen dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kripto paraların vergilendirilmesine ilişkin net olarak herhangi bir düzenleme henüz bulunmamaktadır. Fakat çalışmaların hızlandırıldığını biliyoruz. 2020 yılının sonlarına doğru kripto paraların vergilendirilmesi ve düzenlemesi kapsamında yayımlanan Yeni Ekonomi Programı'na göre 2021-2023 yılları arasında “kripto paraların edinimi, alım, satım ve devir" işlemlerinde vergi düzenlemelerinin yapılması planlanmıştır.

2021 yılından itibaren ise yayımlanan “Ekonomik Reform Paketi" ve "Ekonomi Reformları Eylem Planı” dahilinde vergilendirme düzenlemeleri ivme kazandı. Son olarak 2022 yılında Kripto Varlık Yasa Tasarısı Platformu tarafından “Kripto Varlık Yasa Tasarısı Çalıştayı” raporu yayımlandı.
 

TÜM PAYDAŞLAR İÇİN OLUMLU

Dünyada kripto paralar üzerindeki vergilendirme işlemleri son dönemde oldukça dikkat çekici konulardan biri haline gelmiştir. Vergilendirme kanunlarında kripto para ekosistemine yer verilmesi sağlam bir altyapının oluşturulmasına, finansman kaynaklarına yeni kolların eklenmesine, hızla gelişerek büyüyen ekosistemin daha kontrollü bir şekilde kullanılmasına olanak sağlar. Daha regüle piyasalar ekosistemdeki tüm paydaşlar için çok daha olumludur.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ise kripto paraların vergilendirilmesi konusunda çalışmalar yapmıştır. Çalışma sonucunda, kripto paraların ülkeden ülkeye farklı şekilde tanımlandığı ve uygulama açısından fikir birliği sağlanamadığı için hukuki boyutta değerlendirmenin dengesiz olacağı kararına varılmıştır. Birlik ülkelerinden Fransa, İspanya ve İsveç kripto parayı gayri maddi varlık olarak nitelendirmektedir. Diğer ülkelerden Avusturya kripto parayı emtia olarak kabul ederken Belçika, İtalya ve Polonya ise kripto paraları para olarak kabul etmişlerdir. Kripto paralardan elde edilen gelirlerin düzenlemeler kapsamında vergilendirilmesi için kategorize edilmesi uygulanacak yöntemler arasındadır. Buradan yola çıkarsak kripto paraların kazancın elde edildiği türe göre belirli vergilendirme şartlarına tabi tutulması gerekmektedir. Kategoriler ise emtia, menkul kıymet, para olarak değerlendirilebilir.

HİNDİSTAN YÜZDE 30 VERGİLENDİRECEK

Ülkeler özelinde incelediğimizde kripto paralara getirilen düzenlemelerden bazı örnekler, şu şekildedir: Hindistan kripto para kullanımını yüzde 30 oranında vergilendirmeyi planlıyor ve blokzincir teknolojisinin gelişmesini desteklemektedir. Hindistan Maliye Bakanı, blokzincir destekli Dijital Rupi'nin 2022-2023 yılları arasında çıkarılacağını açıkladı. Rusya kripto para yatırımlarına izin verdi. Fakat ödeme aracı olarak kullanılmasını yasakladı. El Salvador tarihin en büyük adımını atarak Bitcoin'i yasal para birimi olarak kabul etti.

ABD enflasyonu kripto paraları nasıl etkileyecek?

Açma ve kapama ücreti kalkıyor, kaçak geçiş cezası düşürülüyor! Milyonlara müjde!

Bitcoin’de Fed baskısı!

Dolarda nefesler kesildi! İşte 13 Mart 2022 dolar kuru...

Kripto para borsalarını neler bekliyor? Yatırımcılar dikkat!