Kripto paralar için sermaye şartı gelecek!
Kripto paralara yönelik yasal düzenleme yolda. Yapılan çalışmalara göre; kripto para borsaların varlık çeşitlerine tanımlama gelecek.
Türkiye'de kripto para borsasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Hürriyet'ten Neşe Karanfil'in haberine göre; yapılan çalışmalarda sermaye şartının da stopaj da gündemde yer alıyor. Yetkilerin aktardığı bilgiye göre; kurumlardan yapılan çalışmalarla ilgili görüş istendi. Bir süre önce tasarruf finansman şirketlerinin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kontrolüne girdiğini anımsatan yetkililer “Biz kapalı bir ekonomi değiliz. Çin gibi davranamayız. Piyasa koşullarına göre hareket etmemiz gerekiyor” açıklamasında bulundu.
Asgari sermaye olacak
Kara paranın aklanmasını önlemek ve tüketici korumak için devam edilen çalışmalarda son aşamaya gelindi. Çalışma sonucunda öncelikle kripto varlık çeşitlerine tanım verilecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinasyonundaki çalışmaya; SPK, Gelir İdaresi, Merkez Bankası, BDDK katılıyor. Çalışmada yatırımcının korunması, kripto para alım-satımında denetim, gözetim mekanizmalarının güçlendirilmesi planlanıyor.
Söz konusu çalışmada kripto para varlıklarının SPK denetimine girmesi planlanırken varlık firmalarına sermaye şartının da gelmesinin gündeme geldiği belirtildi. İlk olarak bu alanda faaliyet gösteren firmalar lisans alacak ve asgari sermayeye sahip olacak. Ayrıca kurumlarda çalışanların da SPK lisansına sahip olması gerekirken şirketlerin teknik yeterliliğe sahip olması istenecek. Bu bağlamda BDDK da rekabetin güçlenmesi yatırımcının finansal varlığın korunması için mekanizma oluşturacak.
Stopaj gelecek
Şu aşamada kripto para borsalarına dair herhnagi bir vergi kanunu bulunmuyor. Çalışmada kripto paralarına yönelik diğer ülkelerde devam eden çalışmalar inceleniyor. ABD kripto para sahiplerinden gelir vergisi alıyor. Almanya da 600 Euro'dan fazla kripto kazançları için yatırımcıdan vergi alıyor. Güney Kore'de kazancın yüzde 20'si vergi olarak alınırken Hong Kong, Singapur, Malta ise vergi almıyor. Türkiye'de ise stopaj alınması gündemde. Aracı kurum izni alan kripto para işlem platformları yatırımcı için stopaj uygulanabileceği, bu platformların vergilendirmede aracı olacağı ifade edildi. Kripto paranın emtia olarak kabul görmesi halinde sürekli alım satım yapanların mükellef olabilecek.
22 borsa bulunuyor
Son zamanlarda kripto para borsası Thodex'te yaşanan gelişmeler ile kripto para borsasında faaliyet gösteren firmalar tartışma konusu oldu. Tahminlere göre; Türkiye'de 5 milyonun üzerinde kişinin kripto para yatırımcısı bulunuyor. Bilinen borsa sayısı 22 olsa da merpen altı işlem yapan borsalarla bu sayının 40'a ulaştığı düşünülüyor.
22 borsanın borsa şeklinde hareket ettiği, kendisini internetten duyurduğu açıklandı. Geri kalan 18 firma ise firma olarak hareket ettiği bu nedenle yatırım yapmak isteyenlerin paralarını bu firmalara verdiğini ve kazanç durumunda alımlarını bu firmalardan yaptığı ifade edildi.
Kriptoda yatırım yaparken nelere dikkat edilmeli?