01 / 05 / 2024

ABD'de milyarderlerin vergilendirilmesi teklifi Senato'ya sunuldu!

ABD'de milyarderlerin vergilendirilmesi teklifi Senato'ya sunuldu!

ABD Senatosu'na milyarderlerin vergilendirilmesi teklifi sunuldu. Teklif kapsamında milyarderlerin 'vergiden kaçmasını'nın engellenmesi planlanıyor.



ABD Senatosu'nun Demokrat üyeleri tarafından ülkedeki milyarderlerin sahip oldukları hisse senetleri ve diğer varlıklar üzerinden vergi ödemelerini öngören "milyarderler vergisi" teklifini senatoya sunuldu. T24'te yer alan habere göre; milyarderlerin 'vergiden kaçmasını' engellemeyi hedefleyen teklif, Demokrat üyeleri tarafından ABD Senatosu'na sunuldu.

ABD de milyarderlerin vergilendirilmesi teklifi Senato ya sunuldu!

"Vergi yasamızda adaleti yeniden sağlamak için tarihi bir fırsatımız var" 

Senato Finans Komitesi Başkanı Ron Wyden, ABD Başkanı Joe Biden'ın sosyal altyapı paketinin finansmanına yardımcı olmak için hazırlanan ve "milyarderler vergisi" şeklinde de isimlendirilen vergi planının ayrıntılarını aktardı. Wyden, konuyla ilgili açıklamasında ,"Milyarderler Gelir Vergisi ile vergi yasamızda adaleti yeniden sağlamak ve Amerikan ailelerine yönelik kritik yatırımları finanse etmek için tarihi bir fırsatımız var" diye konuştu. 

Milyarderleri vergilendirmeye ilişkin teklif, Biden'ın sosyal altyapı paketindeki politikaların finanse edilmesine yardımcı olmak için Senato Demokratları'nın dün duyurduğu yüzde 15'lik asgari kurumlar vergisi teklifinden sonra geldi.

ABD de milyarderlerin vergilendirilmesi teklifi Senato ya sunuldu!

Amaç milyarderlerin vergiden kaçmasını önlemek

Milyarderlerin "vergiden kaçmasını" engellemeyi hedefleyen teklif, bu kişilerin sahip oldukları hisse senetleri ve diğer varlıklar üzerinden senelik vergi ödemesini planlıyor.

Yüz milyarlarca dolarlık gelir sunması öngörülen vergi planının, art arda üç sene boyunca 1 milyar doları aşkın varlığa sahip olan veya 100 milyon dolardan fazla gelir elde eden vergi mükelleflerini etkilemesi amaçlanıyor. Bu kapsamda, yaklaşık 700 mükellefin vergiye tabi olması bekleniyor.

Söz konusu teklifle, hisse senetleri gibi ticarete konu olan yatırımlar söz konusu olduğunda, vergi mükelleflerinin kazançlar aracılığıyla vergi ödemesi ve zararları için senelik olarak kesinti talep edebilmesini öngörüyor.

ABD de milyarderlerin vergilendirilmesi teklifi Senato ya sunuldu!

Gayrimenkul gibi ticareti olmayan varlıklarda ise milyarderlerin kazançlar üzerinden senelik şekilde vergi ödememesi fakat varlıkları sattıklarında normal sermaye kazançları vergilerine ek olarak bir ücret ödemeleri öngörülüyor.

Milyarderler vergi planının, şirketler ve zenginler için vergi oranlarında doğrudan yükselişe yönelen Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratlar'ın muhalefetiyle karşılaşabileceğine dikkat çekiliyor.

ABD'li milyarderlerin servetleri pandemide katlandı!


Geri Dön