Mortgage

ABD'de mortgage faizleri ve başvuruları düşüş yaşadı!

ABD'de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı geçen hafta yüzde 6,54'ten yüzde 6,50'ye inerken, mortgage başvuruları da yüzde 10,1 azaldığı kaydedildi.

Mortgage Bankalar Birliği (MBA), 16 Ağustos ile sona eren haftaya ilişkin mortgage verilerini açıkladı. Buna göre, mortgage başvuruları geçen hafta önceki haftaya kıyasla yüzde 10,1'lik düşüş yaşadığı belirtildi.

Bu dönemde konut satın almaya yönelik başvurular yüzde 5 ve yeniden finansman başvuruları yüzde 15 gerilemiş oldu. Ülkede 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı, geçen hafta yüzde 6,54'ten yüzde 6,50'ye indi ve Mayıs 2023'ten bu yana en düşük seviye görüldüğü kaydedildi. 

Yine aynı dönemde 15 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı ise yüzde 5,96'dan yüzde 6,04'e yükseldiği ifade edildi.

MBA Başkan Yardımcısı ve Yardımcı Başekonomisti Joel Kan, finansal piyasalardaki birkaç haftalık oynaklığın ardından hem mortgage oranları hem de başvurularının istikrara kavuştuğunu, bunun da mortgage faizlerinde düşüşe yol açtığını kaydetti. Satın alma başvurularındaki düşüşe işaret eden Kan, "Artan envanter seviyelerine rağmen konut satışları yavaşladı. Daha düşük mortgage faizlerine rağmen potansiyel alıcılar artık daha fazla seçenek olduğu için daha seçici olabilir." diye değerlendirme yaptı.

MORTGAGE KREDİSİ NEDİR?

Mortgage kredisi, bir evin belirlenmiş olan değerinin bir bölümünü peşinat olarak ödenmesi yapılması durumudur. Bu yapılan ödemelerden  sonra da kalan miktar, geri kalan zamanda ödenecek şekilde taksitli olarak alınmaktadır. Öte yandan bu süreçte de yapılacak olan ödeme planlarında faiz oranına ve kredi rakamı ile  geri ödeme süresine bağlı olarak değişim göstermektedir. Burada iki tür faiz oranı uygulanmaktadır. Sabit faiz oranı ve değişken faiz oranı şeklindedir.

ABD'de mortgage faizleri gerilerken başvurular da arttı...

ABD'de mortgage faizi 15 ayın en düşük seviyesine kadar düştü!

ABD'de mortgage başvuruları geriledi! Şubattan bu yana en düşük seviyede...

ABD’de mortgage faizleri 4 ayın en düşük seviyesine kadar indi