ABD'de ofis boşluklarının rekor seviyelere çıkması endişeleri artırdı!
Pandemiyle hayatımıza giren uzaktan çalışma modelinin yaygınlaşması, ABD'de ofis boşluklarını da rekor seviyelere çıkarırken yaşanan bu durum da endişeleri artırdı.
Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemiyle hayatımıza giren uzaktan çalışma modelinin yaygınlaşmasıyla boşalmaya ofisler, ABD'de ticari gayrimenkullerin değerlerini düşürürken, ayrıca sektörde yaşanan sorunlar, portföylerinde ticari gayrimenkul kredilerinin yoğunlukta olduğu bankalar için endişe kaynağı oldu.
Pek çok şirket tarafından tercih edilmeye başlanan uzaktan çalışma modeli, çalışanlar için iş-yaşam dengesinin iyileşmesi anlamı taşırken, giderek boşalan ofisler, gayrimenkul sahipleri ve borçlandıkları bankalar üzerinde de baskı oluşturdu.
Moody's Analytics tarafından açıklanan verilere göre, ABD'de ulusal ofis boşluk oranı geçen senenin son çeyreğinde yüzde 19,6 ile rekor seviyeye çıktı.
Ülkede ofislerin boşalmasıyla azalma gösteren talep mülk değerlerini düşürürken, yükselen enflasyon karşısında artış gösteren faiz oranları ofis binaları, restoranlar ya da perakende satış mağazaları gibi alanlar şeklinde tanımlanabilecek ve ABD'de büyüklüğü yaklaşık olarak 20 trilyon dolar olduğu tahmin edilen ticari gayrimenkul piyasanın zayıflamasına neden oldu.
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgın sonrasında tam veya kısmi zamanlı olarak ofislere dönüşler başlasa dahi artış gösteren faiz oranları, ticari gayrimenkul kredilerinin temerrüde düşme olasılığını yükselterek yeni projelere olan talepleri de azalttı.
Sözcü'de yer alan habere göre son dönemlerde sık sık gündeme gelen ticari gayrimenkul kredileri ortalama bir bankanın varlıklarının 4'te birlik kısmında fazlasını oluştururken, bazı bölgesel bankaların portföy dağılımlarında bu tür varlıkların yoğunlaşması da dikkat çekti.
Yaşanan bu durum, ticari gayrimenkul kredilerinin büyük bir kısmını elinde bulunduran bankalar için riskler taşırken, yerel yönetimleri emlak vergisi gelirlerine bağlı olan ve emeklilik portföyleri gayrimenkul varlıklarını kapsayan sıradan insanları da etkileyebilecek bir sorun şeklinde ön plana çıktı.
Gelecek 2 sene içerisinde 1 trilyon dolardan çok ticari gayrimenkul kredisinin vadesinin dolması beklendiğinde, sektörde olası bir krizin ABD'de bankacılık sektörü ve ekonominin geneline nasıl yansıyacağı da endişe konusu oldu.
NYCB'NİN ZARARI ENDİŞELERİ YENİDEN ALEVLENDİRDİ
2024 yılının Ocak ayı sonunda bilançosunu açıklayan New York Community Bank'ın (NYCB) yaşadığı sorunlar, dünya genelinde ticari gayrimenkullere ilişkin korkuları da tekrardan gündeme taşıdı.
New York Community Bank'ın kar beklentilerinin aksine sorunlu gayrimenkul kredileri kaynaklı olarak zarar açıklaması ve temettü kesintisine gitmesi bankanın hisselerinde yüzde 55'in üzerinde düşüş yaşanmasına sebep oldu.
Moody's, New York Community Bank'ın uzun vadeli kredi notunu düşürerek daha fazla not indirimi için izlemede bırakırken, söz konusu bankanın portföyünde ticari gayrimenkul kredilerindeki yoğunluğa da işaret etti.
New York Community Bank, geçen sene iflas eden Signature Bank'ın varlıklarını satın almıştı.
2012 YILINDAN BU YANA EN DÜŞÜK YATIRIM SEVİYESİ
ABD merkezli ticari gayrimenkul hizmeti ve yatırım şirketi CBRE tarafından açıklanan veriler, ABD'de ticari emlak piyasası yatırımlarında geçen sene keskin bir düşüş yaşandığını ortaya çıkardı. Paylaşılan detaylara göre, ABD'de ticari gayrimenkul yatırımları geçen sene yüzde 52'lik bir azalışla 348 milyar dolara indi ve 2012 yılından bu yana görülen en düşük seviyelerini kaydetti.
BOŞ OFİS ORANLARININ ARTMASI BEKLENİYOR
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings de 2023 yılının sonunda yayımlamış olduğu raporda, ticari gayrimenkul piyasasındaki kötüleşmenin 2024 yılında ofis mülkleri öncülüğünde artacağını belirtti.
Ticari gayrimenkul kredilerindeki trendlerin 2025'e kadar kötüleşmeyi sürdürmesinin beklendiği bildirilen raporda, ofis mülklerinin dışında perakende sektörü, otel ve endüstriyel mülklerde de zayıflama beklendiği kaydedildi.
Ayrıca söz konusu raporda, 2019 yılında yüzde 9,5 şeklinde olan ulusal ofis boşluk oranının geçen sene aralık ayı itibarıyla yüzde 13,5'e çıktığına değinilerek söz konusu bu oranın 2024 yılında yüzde 15,7, gelecek sene de yüzde 16,6'ya yükselmesinin beklendiği bildirildi.
Ayrıca Houston, San Francisco, Washington DC, Dallas, Chicago, Los Angeles ve New York gibi metropollerde ofis boşluk oranlarının ulusal ortalamaların üzerinde olduğuna değinilen raporda, bu kentlerin çoğunda ortalama ofis fiyatlarının da düştüğü belirtildi.
YELLEN: DURUM YÖNETİLEBİLİR
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada ticari gayrimenkul piyasasındaki zayıflıkla ilgili endişelere değinerek konuyu kapsamlı bir şekilde incelediklerini söyledi.
Yellen açıklamasında yüksek faiz oranları ve koronavirüs sonrası değişim gösteren çalışma modelleri sonucunda ofislerin boşalması sebebiyle ticari gayrimenkul sektörüne ilişkin endişelerinin bulunduğunu fakat yaşanan bu durumun yönetilebilir olduğuna inandığını belirtti.
POWELL: SORUN YILLARCA SÜREBİLİR
ABD Merkez Bankası Başkanı (Fed) Jerome Powell da şubat ayı başında CBS televizyonuna vermiş olduğu bir röportajda, ticari gayrimenkul yatırımları kaynaklı bir bankacılık krizi olasılığının sorulması üzerine "Bunun pek olası olduğunu düşünmüyorum" cevabını verdi.
Yaptığı açıklamada evden çalışmalar ve ticari gayrimenkullerdeki zayıflık sebebiyle kayıplar olacağına değinen ABD Merkez Bankası Başkanı (Fed) Jerome Powell, "Büyük bankaların bilançolarına baktıklarını ve ve bunun yönetilebilir bir sorun olduğunu gördüklerini belirterek, "Bu alanlarda risklerin yoğunlaştığı bazı küçük ve bölgesel bankalar var" dedi.
Powell açıklamasında yaşanan bu durumun uzun zamandır farkında olduklarını belirterek, beklenen kayıpları aşmak için gerekli kaynaklarının ve planlarının bulunduğundan emin olmak için bankalarla çalıştıklarını dile getirerek, "Senelerce üzerinde çalışacağımız bir sorun gibi geliyor. Bu oldukça büyük bir sorun" dedi.
Konut sektörü mercek altına alındı! Satılık ve kiralık konut fiyatları düşüyor!