27 / 04 / 2024

Konut sektörü mercek altına alındı! Satılık ve kiralık konut fiyatları düşüyor! 

Konut sektörü mercek altına alındı! Satılık ve kiralık konut fiyatları düşüyor! 

Sahibinden.com, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından hazırlanan “sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü” Şubat raporunda kiralık ve satılık konut piyasası mercek altına alındı.



Sahibinden.com, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ortalıklığında hazırlanan raporda satılık ve kiralık konut fiyatları değerlendirildi. 

SATILIK KONUT FİYATLARI DÜŞÜYOR

Rapora göre, reel konut satış fiyatlarındaki düşüşün 7 aydır devam ettiği gözlemlenndi. Reel fiyatlardaki yıllık düşüş oranı ülke genelinde yüzde -5,5’e, İstanbul’da yüzde -10,9’a, İzmir’de ise yüzde -7’ye kadar ulaşmıştır. Ankara’da ise düşüş görülmüş fakat yüzde 3,5 seviyesinde kalmıştır. Cari fiyatlarda yıllık artış oranı Aralık ayına kıyasla ülke genelinde 9,4 puan azalarak yüzde 55,7’ye geriledi. 

OCAKTA KONUT FİYAT ENDEKSİ GERİLEDİ

2020 Mayıs’tan itibaren sürekli artan ülke genelindeki reel konut fiyat endeksi önceki 6 ayda olduğu gibi Ocak’ta da gerilemiştir.

Reel konut fiyat endeksi Ocak’ta Aralık ayına kıyasla 8,7 puanlık azalışla 177,7 oldu.  Aralık ayından Ocak ayına enflasyon oranı yaklaşık yüzde 6,7 olurken Türkiye genelinde cari konut fiyat artışı aynı dönemde yüzde 1,7’de kaldı. Ortalama satılık konut m2 fiyatları İstanbul'da 36.- bin 722 TL, Ankara'da 20 bin TL ve İzmir'de 30 bin 125 TL.

Konut sektörü mercek altına alındı! Satılık ve kiralık konut fiyatları düşüyor! 

3 BÜYÜK ŞEHİRDE KONUT FİYATLARI DÜŞMEYE DEVAM EDİYOR

Önceki 5 ayda olduğu gibi konut reel satış fiyatı üç büyükşehirde Ocak ayında da düşneye devam ediyor.

Aralık ayından Ocak ayına reel konut fiyatı İstanbul’da 8,6 puan, Ankara’da 9,2 puan, İzmir’de ise 7,5 puan azaldı. Ocak’ta reel konut fiyat endeksi İstanbul’da 174,3, Ankara’da 198,9, İzmir’de ise 181,6 oldu.

FİYATLARDAKİ YILLIK DEĞİŞİM NEGATİFE DÖNÜ

Ağustos 2022’de yüzde 65,8’e ulaşan yıllık reel fiyat artışı Eylül 2022’den itibaren hızla düşüşe geçti.  Büyük depremin etkisiyle Şubat 2023’te yükselen yıllık reel fiyat, Mart ayından itibaren yeniden azalmaya başlamış ve Ocak 2024’te yıllık fiyat değişimi oranı Aralık 2023’e kıyasla 5,7 puan azalarak yüzde -5,5 ile negatif değerlere ulaştı.

  

KONUT ARZINDA YÜKSELİŞ

Satılık konut ilan sayısı ülke genelinde,  Ankara  ve İzmir’de çok az da olsa artmış, İstanbul’da ise düştü. Satılık konut arzı geçen aya kıyasla ülke genelinde yüzde 0,5, Ankara’da yüzde 1,7, İzmir’de ise yüzde 0,7’ye yükselmiştir. İstanbul’da ise 0,3 yüzde puanlık bir düşüş kaydedildi. 

Konut sektörü mercek altına alındı! Satılık ve kiralık konut fiyatları düşüyor! 

KONUTA OLAN TALEP ARTIYOR!

2023 Şubat ayındaki depremden sonra çok sert bir düşüş gösteren konut talebi Temmuz ayındaki artıştan sonra Kasım’a kadar düşmeye devam etti.  Ancak konut talebi Aralık ayında artış trendine geçerek Ocak’ta da Aralık ayına kıyasla yüzde 15,3 artmış ve 107,9 oldu. Konut talebi geçen yılın Ocak ayına kıyasla yüzde 54,2 daha düşük olduğu gözlemlendi.

 

KİRADA YILLIK ARTIŞLAR DÜŞÜYOR

Türkiye genelinde enflasyondan arındırılmış reel kirada yıllık artışlar uzun süredir azalmakta.  Ortalama reel kirada yıllık artış, Şubat 2023’te yüzde 86,6 ile zirve yaptıktan sonra inişe geçmiş, Mayıs’tan Haziran’a az bir miktar yükselse de gerileme devam etmiş, Aralık’tan Ocak ayına da 4 puanlık azalışla yüzde 9,5’e geriledi.

KİRALIK KONUT ARZI YAVAŞLIYOR! 

Ekim-Aralık 2023 döneminde ülke genelinde ve üç büyük ilde düşüşe geçen kiralık konut ilan sayısında Ocak 2024’te duraklama sinyalleri gözlemlenmekte.

Aralık 2023’ten Ocak 2024’e ilan sayıları İstanbul’da yüzde 0,2 ve Ankara’da yüzde 1,8 azalırken, ülke genelinde yüzde 0,5’lik artış kaydedilmiştir. İzmir’de ise ilan sayısı yüzde 3,2 arttı. 

 

Kiralık konut piyasasında talebin önemli bir özelliği de mevsimsel etkiye açık olması. Nisan ve Eylül ayları arasında artan talep, izleyen aylarda azalmakta, kış aylarında ise nispeten durağan bir seyir izlemekte. Bahar ve yaz aylarında kiralık konut talebinde ortaya çıkan bu yükselişte tayinle il değiştirenlerin ve üniversite öğrencilerinin etkili olduğu öngörülüyor. Bu nedenle talep göstergesinde değişimler yorumlanırken mevsimsel etkiler göz önünde tutulmakta.

Kiralık konut talep göstergesi Ağustos ile Kasım ayı arasında düşerken Aralık’ta yükseliş başladı. Aralık’ta kiralık konut talebinde görülen bu yükseliş Ocak ayında belirgin hale geldi. Kiralık konut talep endeksi Aralık’tan Ocak ayına yüzde 13,3 arttı.  Benzer şekilde kiralık konut talebi geçen yılın Ocak ayına kıyasla yüzde 1 artış kaydetti.

Ocak'ta ev arayanların yüzde 43'ü kiralık, yüzde 57'si satılık ilanlara baktı!

Yabancılar Ocak'ta en çok bu illerden ev aldı! İşte o liste...

Konut kredi faizlerindeki yükseliş konut satışlarını durma noktasına getirdi!

Geri Dön