28 / 04 / 2024

Konut kredi faizlerindeki yükseliş konut satışlarını durma noktasına getirdi!

Konut kredi faizlerindeki yükseliş konut satışlarını durma noktasına getirdi!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, konut satışları Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,8 azaldı. Bu düşüşün en büyük nedeninin konut kredisi faizlerindeki yükseliş olduğu belirtildi. 



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre,  Türkiye genelinde konut satışları Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,8 azalarak 80 bin 308 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50,5 azalarak 2 bin 61 oldu. Bu rakamlar, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik ve siyasi koşulların konut sektörüne yansımasını çok net bir şekilde ortaya koymakta. Konut satışlarındaki düşüşün en büyük nedenlerinden biri de konut kredisi faiz oranlarındaki yükseliş olduğuna vurgu yapan  AKARYAPI Yönetim Kurulu Başkanı Figen Akar, önemli açıklamalarda bulundu.

KONUT SEKTÖRÜNDEKİ SORUNLAR İÇİN ACİL ADIM ATILMALI

AKARYAPI Yönetim Kurulu Başkanı Figen Akar,  özellikle ipotekli konut satışlarında yüzde 63,5 gibi büyük bir düşüşün yaşanmasının, konut kredisi faizlerinin yüksekliğini ve alıcıların finansman sorununu ortaya koyduğunu belirtti.

Akar: ''Konut sektörü, Türkiye ekonomisinin lokomotifi ve istihdam kaynağı olan bir sektördür. Bu sektörün canlılığını koruması, hem ekonomik büyüme hem de sosyal refah açısından önemlidir. Bu nedenle, konut sektörünün karşı karşıya olduğu sorunların çözümü için acil ve etkin adımlar atılması gerekmektedir.''dedi. 

Akaryapı olarak, konut sektörünün içinde bulunduğu zorlu sürece rağmen, kaliteli, konforlu ve uygun fiyatlı konutlar üretmeye ve müşterilere en iyi hizmeti vermeye devam ettiklerini belirten Akar: ''Sektördeki rekabet gücümüzü artırmak ve yeni projeler geliştirmek için çalışıyoruz.'' ifadelerini kullandı. 

Konut kredi faizlerindeki yükseliş konut satışlarını durma noktasına getirdi!

KONUT SATIŞLARINDAKİ DÜŞÜŞ GEÇİCİ

Akar, konut satışlarındaki yaşanan düşüşün geçici olduğuna vurgu yaptı. Akar ''Konut sektörünün geleceğine güveniyor ve bu sektörde faaliyet gösteren tüm paydaşlarla iş birliği içinde olmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyoruz.

Türkiye’nin konut sektöründe hak ettiği yere gelmesi için, devlet, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının ortak bir vizyon ve strateji belirlemesi ve el ele vermesi gerektiğine inanıyoruz.  Bu sayede, konut sektörü hem ülke ekonomisine hem de vatandaşlarımızın yaşam kalitesine katkı sağlayacaktır.'' dedi.

Birden çok evi olana kademeli ek vergi sistemi nasıl işlemeli? Bu yapılmazsa vergi de işe yaramaz!

1 milyon TL'lik konut kredisinin geri ödemesi ne kadar? En ucuz konut kredisi bankada? İşte o tablo!

Konut fiyatları seçimden bugüne dolar bazında yüzde 15 düştü! Ev satan çok, alan yok...

Geri Dön