27 / 04 / 2024

Marmara'da 16 tane yıkıcı deprem oldu, şimdi 17'ncisi bekleniyor! Deprem uzmanı en yakın tarihi verdi!

Marmara'da 16 tane yıkıcı deprem oldu, şimdi 17'ncisi bekleniyor! Deprem uzmanı en yakın tarihi verdi!

Jeofizik Yüksek Mühendisi ve İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, olası büyük İstanbul depremi için tarih verdi ve riskli yerleri tek tek sıraladı. İşte deprem uzmanının o son dakika açıklaması!



Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerin ardından, Türkiye'de deprem riski yüksek olan yerlerde tedirginlik yaşanmaya başladı. Yıllardır deprem uzmanlarının uyarılarda bulunduğu Marmara depremi de yeniden gündeme oturdu. 

Jeofizik Yüksek Mühendisi ve İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, katıldığı bir programda; olası İstanbul depremi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Marmara da 16 tane yıkıcı deprem oldu, şimdi 17 ncisi bekleniyor! Deprem uzmanı en yakın tarihi verdi!

MARMARA'NIN 17'NCİ YIKICI DEPREMİ EN ERKEN 2045'TE

Ekonomimcom'da yer alan habere göre; Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Marmara Denizi'nin 1999'da 7.6 büyüklüğünde bir deprem meydana getirdiğinin altını çizdi ve "Yaklaşık 132 atom bombası büyüklüğünde enerji boşalttı. Marmara Denizi bir bütün şeklinde kavranıyor bir tarafta Kocaeli diğer tarafta Çanakkale'ye kadar gerginliğin birikmesi ve boşalması sanki bir pompayı çalıştırır gibi çalıştırıyor. Yaklaşık 100-150 senede bir biriken gerginlik deprem olarak oluşuyor" bilgilerini verdi.

Marmara Bölgesi tarihi süreçteki en iyi bilinen bölgelerden biri olduğunun altını çizen Ahmet Ercan, yaklaşık son 2000 senede Marmara Bölgesi'nde 16 tane yıkıcı deprem olduğunu vurguladı. 

Prof. Dr. Ercan, söz konusu açıklamasında "İstanbul'da şimdi 17'nciyi bekliyoruz. Bunu doğrusal sistem analiziyle incelediğimiz zaman 17'nci deprem için beklenen en kısa zamanının 2045 yılı olduğu anlaşılıyor. Bunun 2065'e, 2175 senelerine kadar da gecikme ihtimali mevcut" ifadelerini kullandı. 

Marmara da 16 tane yıkıcı deprem oldu, şimdi 17 ncisi bekleniyor! Deprem uzmanı en yakın tarihi verdi!

ANADOLU YAKASI, AVRUPA'YA GÖRE DAHA GÜVENLİ 

Deprem bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Marmara'nın çekinceli olan yerlerini de tek tek sıraladı. Anadolu Yakası'na göre Avrupa'nın daha tehlikeli olduğunu dile getiren Ercan, "Avrupa Yakası'nda deprem sırasında yıkım oranı yaklaşık yüzde 65 olurken, Anadolu Yakası'nda ise yüzde 35 olmuş. Avrupa Yakası'nda deprem için en güvensiz bölgeler; Ayasofya Müzesi'nden Süleymaniye Camisi'nden Fatih Camisi ve oradan da Küçükçekmece ile Büyükçekmece'dir" dedi ve buraların İstanbul'un en çekinceli yerleri olduğunu yineledi. 

Ercan, açıklamasının devamında "Benim dışında da deprem bilimcilerin deprem beklediği bir bölge" diyerek Hakkari için uyarı yaptı. 

Ayrıca, Kuzey Anadolu Fayı ve Bitlis-Zagros bindirme kuşağını işaret eden Prof. Dr. Ercan, "Bu bölgede kırılmayan bir bölüm bulunuyor. Aşağı yukarı 6.3 ile 7.1 arasında bir deprem üretebilir. Ana depremin ne zaman oluşacağı konusunda bir fikrimiz mevcut değil. Türkiye'de hiçbir yerde deprem olmasa Bingöl- Karlıova kesiminde deprem meydana gelir" diyerek açıklamasını tamamladı. 

Ağızları açık bırakan olay: Çürük binayı yıkıp daha çürüğünü yaptılar!

Ocak'ta ev arayanların yüzde 43'ü kiralık, yüzde 57'si satılık ilanlara baktı!

Yabancılar Ocak'ta en çok bu illerden ev aldı! İşte o liste...

Geri Dön