28 / 04 / 2024

Ağızları açık bırakan olay: Çürük binayı yıkıp daha çürüğünü yaptılar!

Ağızları açık bırakan olay: Çürük binayı yıkıp daha çürüğünü yaptılar!

İstanbul Bahçelievler'de ağızları açık bırakan bir olay yaşandı. Evlerini dönüşüme sokan vatandaşların anlaştığı müteahhit çürük binayı yıkıp daha çürüğünü yaptı.



İstanbul Bahçelievler'deki 40 konutluk 3 Gökler Sitesi sakinleri yapılarının eski ve depreme dayanıksız olduğunu düşündü ve sitelerini kentsel dönüşüme soktu. Aydınlık'tan Gökhan Büyük imzalı habere göre karot örnekleri alınmış olan sitenin depreme dayanıksız olduğu ortaya çıktı. Yapı sakinleri Palaoğlu Yapı İnşaat ile anlaşmaya vardı söz konusu şirket sitenin iki bloktan oluşan eski yapılarını yıkarak yerlerine de yenisini yapmak için düğmeye bastı

Binaların kaba inşaat çalışmalarında sona doğru gelinirken site sakinleri arasında yer alan mühendis Özgür Gökkaya, inşaatta incelemeler yaptı. Özgür Gökkaya’nın yapmış olduğu incelemelerde tavanda çökme olduğunu ve demirlerin az ve ince kullanılmış olduğunu gördü. Yaşanan bu durumu site sakinleri ile paylaşan Gökkaya, Bahçelievler Belediyesine ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına binada inceleme yapılması için dilekçe yazdı. Bahçelievler Belediyesi ve Bakanlık ve Yıldız Teknik Üniversitesi raporlarında söz konusu inşaatın beton kalitesinin projede bahsedilmiş olan kalitenin altında olduğunu, kirişlerin söz konusu projeye uygun olmadığı ve kolon demirlerinde de eksiklik olduğunu belirledi. Hazırlanan raporda binanın depreme dayanıksız olduğu bildirildi ve çürük raporu verildi. Müteahhit, kat maliklerine söz konusu binayı yıkarak yenisini inşa etmek yerine güçlendirmeyi teklif etti. Aydınlık’a konuşan mağdur vatandaşlar da ‘Biz eğer evimizi güçlendirmek isteseydik hiç yıktırmazdık’ diyerek itiraz ettiler. 

Ağızları açık bırakan olay: Çürük binayı yıkıp daha çürüğünü yaptılar!

‘DEMİR DONATI EKSİK ÇIKTI’

Yapının depreme dayanıksız olduğunu tespit eden mühendis Özgür Gökkaya, yaşananları şöyle anlattı: “Yapılarımız 2 bloktan oluşuyordu. 2019'da dönüşüme girdi. Karot örnekleri alındı ve yapının deprem güvenliği yok denildi. Daha sonra yapılarımız yıkıldı. Binamızın inşa süreci sürerken dönüşüm sürecinde bazı sıkıntılar çıktı. Ben konutumu kontrol etmek için inşaata girmiş olduğumda dairedeki döşemelerde çökme olduğunu, döşemelerin altındaki kirişlerinin de yapılmadığını gördüm. Akabinde kirişlerin yapılmadığı, donatılarımızın eksik olduğu, beton kalitesinin düşük olduğu da ortaya çıktı. Bahçelievler Belediyesi, üniversitelerden rapor talep etti. Yıldız Teknik Üniversitesi yeni yapıya deprem performans analizi yaptı. Söz konusu bu analizde binamızın da göçme riski altında olduğu ortaya çıktı. Yapımızda donatıların içinde demir donatıların eksik olduğu, beton sınıfının olması gerekenden daha da aşağıda olduğu, bazı kirişlerin kolonların yapılmadığı, yanlış aplikasyonlar yapıldığı, bazı taşıyıcı perde duvarlarının da yapılmadığı ortaya çıktı." dedi.

 

Konut satışları yüzde 17,8 azaldı! 2024 Ocak'ta 80 bin 308 konut satıldı!

En düşük emekli maaşı 15 bin TL'ye yaklaşacak! Seçim öncesi en düşük emekli maaşı belli oldu! Emekliler hemen bakın!

Uzman isim açıkladı: Bu otomobiller yarı fiyatına satılıyor! Otomobil almak isteyenler için yeni yol...


Geri Dön