03 / 05 / 2024

ABD'de ofislere dönenlerin sayısı yüzde 10'un altında!

ABD'de ofislere dönenlerin sayısı yüzde 10'un altında!

ABD'de, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele sürecinde vaka sayılarının azalmasıyla normalleşme yolunda 2'nci aşamaya geçilen New York'ta ofislere dönen çalışan sayısı yüzde 10'un altında seyretti.



Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesindeki bir araştırma haberine göre, iş yerlerinin açılmasıyla New York şehrinde, binlerce işçi çalışan büyük firmaların çalışanlarının sadece yüzde 8-9'u ofislere geri döndü.

Emlak, bankacılık, teknoloji ve finans gibi çok sayıda işçi çalıştıran sektörler için çalışan uzmanlarının verdiği bilgilere dayandırılan haberde, özellikle JPMorgan, Citigroup gibi finansal kuruluşların çok az sayıda çalışanının ofise dönmesine izin vermediği, Facebook, Twitter benzeri teknoloji firmalarının ise bu konuda daha da hassas olduğu ve çalışanlarına 2020 sonuna kadar evden çalışabileceklerini bildirdikleri bilgisi paylaşıldı.

Manhattan'da ofis binalarının yönetim ve güvenliğinden sorumlu en büyük firmalar arasında yer alan CBRE şirketinin açıkladığı yüzde 8'lik doluluk oranı da ofislere dönüşteki düşük rakamları doğrularken, New York'ta ofise dönen çalışan oranının haziran ayında sadece yüzde 2 olduğu bilgisi yayınlandı.

Büyük firmalar risk almak istemiyor

Haberde, New York'ta vaka sayılarının düşmesiyle ofis ortamında çalışacak işçilerin sağlığıyla ilgili oldukça hassas davranan büyük firmaların yöneticilerinin bu konuda risk almaktan çekindiği kaydedildi.

Finansal alanda faaliyette bulunan firmaların kısmen işçilerinin ofiste çalışmasına sıcak baktığı, buna karşın çoğu firmanın yüzde 25'ten daha fazla doluluk oranına izin vermediği kaydedildi.

İş yerine gelen çalışanlardan, her seferinde bina yetkilileri tarafından vücut ateşlerinin ölçümünü yapmaları, maske ve sosyal mesafe gibi kurallara sıkı sıkıya uymaları isteniyor.

Ofis ortamından çok toplu taşıma sorun olarak görüyor

WSJ'nin uzman görüşlerine dayanıp ortaya çıkan sonuçlarda, asıl sorunun ofisten daha çok metro, otobüs veya banliyö treni gibi toplu taşıma araçlarında yapılacak yolculuktaki virüs kapma riski kaydedildi.

Ofislere dönmek için New York'ta henüz okulların açılıp açılmayacağıyla ilgili tam netlik kazanmamış olması da bir başka engel oldu.

Haberde, okulların hiç açılmaması veya yarı zamanlı açılması halinde, çocuk sahibi birçok çalışanın evden çalışmayı seçtiği kaydedildi.


Geri Dön