05 / 05 / 2024

ABD'de Pensilvanya'nın başkenti iflas etti!

ABD'de Pensilvanya'nın başkenti iflas etti!

Amerika Birleşik Devletleri'nde Pensilvanya eyaletinin başkenti Harrisburg iflas ettiğini açıkladı. Ancak kentin belediye başkanı Linda Thompson, il meclisinin aldığı kararın yasalara aykırı olduğuna hükmederek girişimi geri çevirdi



Harrisburg'un borcu 300 milyon doların üzerinde. Kent yönetimi kamu hizmetlerinin maliyetini karşılamakta da zorlanıyor. Eyalet yönetimi ise, bir kurtarma planıyla kentin kontrolünü devralıp almamayı tartışıyor.

Geçen yıl yerel tahviz uzmanları borç krizi yaşamakta olan bazı kentlerin iflas başvurularında bulunabileceği tahminlerini dile getirmişlerdi.

İl meclisi çarşamba günü yaptığı oylamada, nadiren kullanılan bir yasaya dayanarak iflas oylaması yaptı ve öneri 3 oya karşılık 4 oyla kabul edildi.

Ancak Linda Thompson, oylamanın yasalara aykırı olduğunu belirterek, dürüst davranmadıklarını öne sürdüğü meclis üyelerinin davranışları nedeniyle utanç duyduğunu söyledi.

Kentlerin iflas etmeleri nadir görülen bir olay ancak emsali de yok değil.

1994 yılında Kaliforniya eyaletinde bir ilçe (Orange County) bir milyar doların üzerindeki yatırım kaybı nedeniyle iflas etmişti. 2008'de de yine Kaliforniya'da Vallejo, Rhode İsland'da da Central Falls kentleri iflas etmişlerdi.

BBC Türkçe


Geri Dön