26 / 11 / 2024

ABD'de 'uçan çatılara' kiremit Türkiye'den gitti

ABD'de 'uçan çatılara' kiremit Türkiye'den gitti

Kılıçoğlu Kiremit 80 yıldır faaliyet gösterdiği Türkiye'den sonra ABD pazarına da girdi. Kasırgadan zarar gören evlerin çatılarında artık Kılıçoğlu'nun kiremitleri bulunuyor.






Bu yıl kuruluşunun 80'inci yılını kutlayan Kılıçoğlu Kiremit, Eskişehir'de faaliyet gösteriyor. 100 bin metrekare alan üzerine kurulu fabrikada, yılda 80 milyon kiremit üreten Kılıçoğlu, ABD'de kasırgadan zarar gören konutlara da kiremit gönderiyor. Kılıçoğlu Yönetim Kurulu Üyesi Barış Özaydemir, "ABD pazarına girebilmek için ürünlerimiz, tüm eyaletlerde saygınlığı ile tanınan ve sertifikaları geçerli olan 'Miami Dade' kuruluşu tarafından uygulanan iki aşamalı testten geçti. Mekanik dayanım, rüzgar dayanım ve su geçirgenlik testlerinden başarıyla geçen ürünümüz, son kasırgada, belgedeki tüm binalarda kullanıldı" diyor. Özaydemir'le Kılıçoğlu Kiremit'i ve inşaat sektörünü konuştuk.


* Toplu konutlarda artık kiremitin yerine farklı malzemelerin kullanıldığını görüyoruz. Bu malzemeler binaları nasıl etkiliyor?


Türkiye'de toplu konutlarda kiremitten sonra, bitüm esaslı çatı kaplama malzemeleri de tercih edilir oldu. Ancak bu malzemelerin yangın yönetmeliğine uygun kullanılmasında problemler var. Bu da özellikle İstanbul'u çok ciddi bir yangın tehlikesi ile karşı karşıya getiriyor. Bitümlü çatı örtüleri, pazar payı olarak hala kil kiremite göre geri planda kalmasına rağmen, düşük segmentteki konutlarda hızlı bir yayılım sergiliyor. Her ne kadar plansız şekilde yapılan bu tip çatılar birkaç yıl sonra onarılmak için yeni bir pazar oluşturuyor olsa da, her malzemenin kendi gerekleri doğrultusunda uygun bir şekilde kullanılması çok önemli.


* Kiremitin diğer malzemelerden farkı ne?


Doğru bir çatı malzemesi, dayanıklı, estetik, fonksiyonel ve doğal olmalıdır. Betondan yapılan kiremitlerin dayanım değerlerinin daha düşük olması, shingle malzemeden üretilen çatı örtülerinin kuvvetli rüzgarlarda bazı problemler çıkarması, metal çatıların ise ısı ve ses yalıtımı konusunda zayıflığı, killi topraktan üretilen ve 300 kgf'ye kadar dayanabilen kil kiremitlerin değerini bir kez daha artırıyor. Gerekli aksesuarlar ve çatı sistemi ile tamamlanan doğru bir bir kil kiremit çatı en dayanıklı ve sağlıklı çözümü sunar. Gelişmiş ülkelerde de kil kiremit, açık ara pazar lideri konumunda bulunuyor.


* Türkiye'deki kiremit pazarının büyüklüğü ne? Buradan Kılıçoğlu ne kadar pay alıyor?


Türkiye kiremit pazarı büyüklüğü, yıllık 24 milyon metrekare civarında. Kılıçoğlu olarak metrekare bazında yüzde 15, ciro bazında ise yüzde 20'nin üzerinde bir pazar payına sahibiz. 80 yıldır sektördeki liderliğimizi koruyoruz ve stratejilerimizi de bu doğrultuda oluşturuyoruz.


* Yıllık üretim miktarınız ne?


80 milyon adet üretim kapasitesine sahibiz. Türkiye'de ve yakın coğrafyada bu büyüklükte kapasiteye sahip başka bir kiremit fabrikası yok. Ayrıca Türkiye'nin otomatik tesislerde üretim yapan tek firmasıyız. Endel kiremit tesisimiz dünya ölçeğinde tek çatı altındaki sayılı üretim tesislerinden biri.


'Sektör tutarlı bir yola girecek' * ABD'liler sizi nereden buldu?


ABD'de son yıllarda yaşanan kasırga sıklığı, çatı kültüründe bulunan bitümden mamul shingle ürünlerini uçuruyor ve çatılarda sürekli masraf çıkarıyor. Özellikle Florida bölgesi, mevcut ve yeni yapılarında çatılarda kil kiremit kullanmaya başladı. Hal böyle olunca biz de çeşitli distribütör adayları arasından bize en uygun adayı seçerek Amerika pazarına adım attık. Ürünlerimiz, "Miami Dade" kuruluşu tarafından uygulanan iki aşamalı testten geçti ve biz de satışa başladık.


Sektörün pek çok oyuncusunun şikayet ettiği kayıt dışı, kiremitte de bulunuyor mu?


Elbette. Sektörün daha da ilerlemesi için kayıt dışı ile mücadelede daha etkin önlemlerin alınması çok önemli. Yine inşaat yönetmeliklerine daha fazla dikkat edilmesinin şart olduğunu düşünüyoruz. Kayıt dışı sektörde düzgün çalışan firmalar için en büyük sorun bu olurken yönetmeliklere uygun olmayan yapılar şehirlerimiz için de tehlike oluşturuyor. Ayrıca CE konusunda piyasa denetiminin ilgili makamlar tarafından bir an evvel devreye alınmasını tüketicilerin mağdur olmaması açısından çok önemli.


Orta vadede hedefleriniz ne olacak?


Bu yıl kuruluşunun 80'inci yılını kutladığımız Kılıçoğlu, kuruluşundan bu yana 1 milyar 750 milyon adetten fazla kiremit üretti. Kılıçoğlu'nun, 115 milyon metrekareyi aşan bu üretimi halen Türkiye'de birçok yapının çatılarını koruyor. Bu kapsamda, 5 yıllık planlarımız içinde yılda 120 milyon adet kiremit üretme hedefimiz bulunuyor.


Türkiye'de hangi projelerde yer aldınız?


İstanbul'da Pelikan Hill, İdealist Kent, Aktürk Rapsodi Evleri, Kemer Koru Evleri,Ataköy Konakları, Spradon Evleri, Göcek Portville gibi pek çok büyük projenin çatılarına döşenen Kılıçoğlu, İzmit, Ankara, Aydın, Denizli, Eskişehir ve Türkiye'nin pek çok ilindeki büyük konut projelerinde çatıları süsledi. Bunun dışında Türkiye'nin prestijli mimari projelerinden olan Meclis Evleri, Sabancı Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Koç Holding'in Nakkaştepe'deki merkez ofisini de biz yaptık.


* İnşaat sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz?


Türkiye'de inşaat sektörü belli yıllar tavan yapıp sonra düşüşe geçen bir sektör. Kurumsal yapının zayıf olması ve konut finansman tekniklerinin göreceli olarak az gelişmiş olması nedeniyle belli trendlere bağlı hareket eden bir sektör. Talebin ve arzın belli bir dengede gitmesi özellikle konut finansmanlarının belli bir yere gelmesine bağlı. Bundan sonra inşaat sektörünün daha uzun vadeli ve tutarlı bir raya oturacak.


(Sabah)


 


 


Geri Dön