27 / 04 / 2024

ABD'de üretici enflasyonu Ağustos'ta beklentilerin üzerinde gerçekleşti!

ABD'de üretici enflasyonu Ağustos'ta beklentilerin üzerinde gerçekleşti!

ABD'de Ağustos ayında üretici fiyat endeksi yıllık yüzde 1,6 oranında artış kaydederek piyasa beklentilerinin üzerine yükseldi. ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı ise piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti.



ABD’de üretici enflasyonu ve ilk kez işsizlik maaşına başvuran kişilerle ilgili rakamlar açıklandı. ABD'de tüketici enflasyonu üzerinde etkisini hissettiren enerji maliyetlerinin üretici fiyatlarında da beklentilerin üzerinde artışlara neden olduğu görüldü.

ABD’li üretici fiyatları, artan enerji ve ulaşım maliyetlerinin de etkisiyle, ağustos ayında bir yıldan uzun bir sürenin en hızlı artışını yaşadı. Ağustos ayında ülkede üretici fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 0,7 oranında yükseldi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi artışın yüzde 0,4 olacağı şeklindeydi.

Ağustos ayında üretici fiyatlarında yıllık yükseliş yüzde 1,6 olarak gerçekleşti. Bu veriye ilişkin beklenti ise yüzde 1,3 olarak açıklanmıştı. Temmuzda yıllık üretici enflasyonu yüzde 0,8 olarak kayıtlara geçmişti. Gıda ve enerji hariç üretici fiyatları aylık yüzde 0,2 ile beklentilere paralel olarak artış kaydetti. Bu kalemde yıllık artış da yüzde 2,2 ile beklentilerle doğru orantılı oldu.

PERAKENDE SATIŞLAR BEKLENTİYİ AŞTI

Enflasyon açısından kritik göstergelerden biri olarak bilinen perakende satışlarda da beklentiyi aşan bir performans görüldü. Perakende satışlarda aylık yüzde 0,6 oranında yükseliş yaşandı. Beklenti artışın yüzde 0,1 olması şeklindeydi. Otomobil ve akaryakıt dışında perakende satışlar da gerileme beklentisine karşın yüzde 0,2'lik yükseliş oldu.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURULARINDA SÜRPRİZ!

ABD Çalışma Bakanlığı’nın, açıkladığı haftalık işsizlik maaşı başvurularına göre, ülkede ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı, 9 Eylül ile biten haftada önceki haftaya kıyasla 3 bin kişi artarak 220 bine çıktı.

Piyasa beklentilerinin altında olan işsizlik maaşı başvurularının bu dönem için 225 bin olması tahmin ediliyordu. Geçen hafta itibarıyla 4 haftalık ortalama işsizlik maaşı başvuruları, önceki haftaya oranla 5 bin kişi azalarak 224 bin 500'e indi. Devam eden işsizlik maaşı başvuruları ise 2 Eylül ile biten haftada 4 bin kişi artışla 1 milyon 688 bine çıktı.


 


 

 

 


Geri Dön