ABD'de yatırım yapan, Türkiye'de ev alan vatandaş oluyor!
ABD, İngiltere ve Kanada gibi ülkeler yabancıya, 1 milyon doları bulan yatırım ve istihdam şartı ile vatandaşlık verirken, Türkiye sadece ev alanlara kapıyı açmaya hazırlanıyor
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, yabancı yatırımcıyı çekmek için "1 milyon dolarlık ev alana vatandaşlık verelim" önerisi getirdi. Açıklamalarında 'Doğrudan yabancı yatırımcı' girişi yerine 500 bin-1 milyon dolarlık ev alana vatandaşlık vermeyi teklif eden Zeybekçi, bu şekilde büyümeye ciddi bir yabancı katkısı sağlanabileceğini açıkladı. Ancak dünyadaki örneklere bakıldığında ekonomik krizle mücadele eden bazı ülkeler hariç, gelişmiş ülkeler "yatırım ve istihdam" şartı ile vatandaşlık veriyor.
Vatandaşlık için yatırım şartı koşan ülkelerin başında Almanya, ABD, Singapur, İngiltere, Kanada ve Avustralya geliyor.
ABD KIRSAL KESİME YATIRIM İSTİYOR
Dünyada en çok vatandaşlık başvurusu alan ülke olan ABD'de 'Green Card' uygulaması, çekilişle bireysel başvurulara çalışma hakkı veriyor. Bunun ardından belirli bir çalışma ve ABD'de yaşama süresi, iyi derecede İngilizce gibi şartlarla vatandaşlığa geçiş sağlanıyor. ABD yatırımcılar için ise 500 bin-1 milyon dolar aralığında yatırım şartı getiriyor. Ancak bu yatırımların işsizlik oranlarının yüksek olduğu kırsal alanlarda ya da daha önceden yabancı yatırımcılar için belirlenmiş olan hedef sektörlerde yapılmış olması gerekiyor. Kanada ise, vatandaşlık sınavı, dil ve eğitim gibi şartlar dışında yatırımcılar için 800 bin dolarlık yatırımı şart koşuyor. Bunun dışında yeterli iş deneyimi ve 1.6 milyon dolarlık kişisel servet sahiplerine yatırım yoluyla Kanada vatandaşlığı için kapı aralıyor.
ALMAN ŞİRKETLERE ORTAKLIK YETİYOR
Avrupa'da, Türklerin en çok tercih ettiği ülke olan Almanya'da ise vatandaşlık yasasına göre, bir Alman şirketi ile yapılacak ortak yatırım Alman vatandaşlığının önünü açıyor. Berlin ayrıca, 250 bin Euro'luk başlangıç yatırımı ile en az 5 kişilik bir istihdamı vatandaşlık için asgari şart gösteriyor. İngiltere'de ise en az 1 milyon sterlinlik bir yatırım ile oturma iznine başvurulabiliyor. Yatırımcının bunun ardından 5 yıl boyunca İngiltere'de yaşaması halinde vatandaşlığın önü açılıyor. Orta Avrupa'dan bir örnek olarak Macaristan'da ise vatandaşlık için 300 bin dolarlık bir yatırım yapılması isteniyor.
İspanya ve Yunanistan gayrimenkul istiyor
Ev karşılığında vatandaşlık veren ülkelerin başında İspanya var. İspanya vatandaşlığı için yatırımcının yerine getirilmesi gereken ilk şart 500 bin Euro değerinde bir gayrimenkul satın almak. Ancak, İspanya ülkeyi krize sürükleyen konut stoklarını elden çıkarmak için böyle bir karar almıştı. Öte yandan 5 yıldır ekonomik krizle mücadele eden Yunanistan da vatandaşlık için yabancıların 250-400 bin dolarlık gayrimenkul yatırımı yapmalarını şart koştu. Benzer bir uygulama Makendonya'da da var.
Yabancının gözdesi İstanbul
Türkiye'de gayrimenkul satışlarına bakıldığında, sadece eylül ayında 1768 konutu yabancılar aldı. TÜİK verilerine göre, yabancılara yapılan konut satışlarında, Eylül 2015'te ilk sırayı 561 konut satışı ile İstanbul aldı. Bunu 440 konut ile Antalya, 126 konut ile Yalova, 112 konut ile Bursa, 105 konut ile Trabzon ve 85 konut satışı ile Muğla izledi. Eylülde Irak vatandaşları Türkiye'den 359 konut alırken, Irak'ı, 204 konut ile Suudi Arabistan, 160 konut ile Kuveyt, 115 konut ile Rusya takip etti. Türkiye'yi tercih eden Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer alan İngiltere vatandaşları ise 109 konut satın aldı.
Sözcü
Haber Yeni Yüzyıl Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
Yurtdışında yatırım planlayanlar Kanada, Amerika ve Avrupa'da sadece yüzde 20 depozit ödeyerek ev sahibi olabilirken, 130'dan fazla ülkeye vizesiz giriş yapıyor.
GAYRİMENKUL projelerine VIP erişim imkanı sunan Toronto merkezli Global Locales ve çözüm ortaklarının işbirliği ile düzenlenen 'Kanada, ABD ve Avrupa'da Yatırım' konulu bilgilendirme semineri, SOHO House İstanbul'da gerçekleştirildi. Düzenlenen seminerlerde Amerika, Kanada ve Avrupa'da yapılacak yatırımların getirdiği kolaylıklardan bahsedilirken, 130'un üzerinde ülkede vizesiz dolaşım hakkı sağlayan Antigua Pasaport Programı'nın avantajları anlatıldı. Global Locales ortaklarından Sinan Kuran, Global Locales'in yatırımcılara sunduğu anahtar teslimi çözümleri paylaştı. Sinan Kuran konuşmasında, "Global Locales olarak başta Toronto'nun merkezinde yer alan Kanada'nm en yüksek, Kuzey Amerika'nın 5. en yüksek ve dünyanın 50. en yüksek binası olan THE ONE ve Antigua ve Barbuda'daki en lüks gayrimenkul projesi olan Callaloo Cay olmak üzere yatırımcılar için Kanada, ABD ve Avrupa'daki pek çok prestijli gayrimenkul projeleri için iş ortaklarımız ile birlikte anahtar teslim çözümler sunuyoruz" dedi.
Kuzey Amerika'nın en son ve en iyi projelerine erişim ve yatırım imkanları hakkında bilgiler veren Global Locales ortaklarından Ayşe Rahşan Cebe ise, "Kanada ve Amerika'da yatırımcılar inşaat sürecinde başka bir ödeme yapmadan sadece başlangıçta yüzde 20 depozit ödeyerek gayrimenkul yatırımı yapabiliyor. Global Locales olarak, yatırımcılara en iyi bankalar ile çalışarak mortgage sisteminde yüzde 65'lere kadar yatırımlarını finanse etmeleri konusunda yardımcı oluyoruz. Ayrıca yatırımla ilgili vergi ve yönetim işlemlerinde de gerekli hizmetleri sunuyoruz" dedi.
ANTİGUA ve Barbuda'nın lüks gayrimenkul projesi olan Callaloo Çay'ın Kıdemli Başkan Yardımcısı Davvood Shah, projeye yatırım yapanların Antigua Pasaport Programı'na katılarak 130'un üzerinde ülkede vizesiz dolaşım hakkına sahip olacağını;aktardı. Shah, "Callaloo Cay projesiyle kısa sürede kolay imkanlarla gayrimenkul sahibi olunabiliyor. 300 bin dolar yatırımın ardından pasaport programına katılarak 130'dan fazla ülkeye vizesiz giriliyor" dedi.
Önünü yurtdışı gayrimenkullere çeviren yatırımcılar için aracılar tarafından yüzde 65 oranında mortgage finansmanı ve inşaat sürecinde başka bir ödeme yapmadan sadece başlangıçta yüzde 20 depozit imkanı sağlanıyor.
Yeni Yüzyıl