27 / 04 / 2024

ABD'de yeni konut inşaatları yüzde 0,5 arttı!

ABD'de yeni konut inşaatları yüzde 0,5 arttı!

ABD'de Ticaret Bakanlığının açıkladığı verilere göre, yeni konut inşaatları Eylül ayında yüzde 0,5 arttı



ABD'de Eylül ayında üretici fiyatları yüzde 0,6 düştü. Çalışma Bakanlığının açıkladığı verilere göre, düşen enerji maliyetleri nedeniyle Eylül ayında üretici fiyatları yüzde 0,6 geriledi. Geçen ay benzin fiyatları yüzde 5,4, kalorifer yakıtının fiyatı yüzde 9,8 düştü.

ABD'de Ağustos ayında üretici fiyatları beklentilerin üzerinde yüzde 1,7 yükselmişti. Eylül ayında biten 12 aylık süreçte ise üretici fiyatları endeksi yüzde 4,8 düştü.

Gıda ve enerji fiyatları dışarıda tutularak hesaplanan çekirdek üretici fiyatları ise Eylül ayında yüzde 0,1 geriledi. Eylül ayında biten 1 yıllık dönemde ise çekirdek üretici fiyatları yüzde 1,8 arttı.

Birçok ekonomist, ABD ekonomisinin yılın geri kalan yarısında yüzde 3 büyümesini beklese de toparlanmanın bir süre daha enflasyonda yükselişe neden olması beklenmiyor. İşsizliğin hala yüksek olduğu bir ortamda perakende sektörü kapasitenin altında çalışıyor.

ABD'de tüketici fiyatları ve çekirdek tüketici fiyatları Eylül ayında yüzde 0,2 artış göstermişti.

Öte yandan, Ticaret Bakanlığının açıkladığı verilere göre, yeni konut inşaatları Eylül ayında yüzde 0,5 arttı.

Buna karşılık gelecekteki faaliyetlerin işareti olarak görülen inşaat izinleri için başvurular, yüzde 1,2 geriledi. Böylece, son 5 ayın en büyük düşüşü kaydedilmiş oldu.
AA


Geri Dön