07 / 01 / 2025

ABD'den hızlı yapılaşıyoruz yalıtımda 25 adım gerideyiz

ABD'den hızlı yapılaşıyoruz yalıtımda 25 adım gerideyiz

Özpor'un patronu Özal, Türkiye'de kişi başına kullanılan yalıtım malzemesinin 0.04 metreküp olduğunu söyledi.



İstanbul başta olmak üzere Türkiye'de yapılaşma hızının gittikçe artmasına rağmen, yalıtım konusunda yeteri kadar önlem alınmadığı sektör temsilcileri ve derneklerin açıklamalarında hep ön planda. Taşyünü, camyünü ve XPS sektörlerinde faaliyet gösteren Özpor'un Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Özal da aynı yöne dikkat çekiyor. Özal, "Yalıtımda uygulama sıklığı ve kalite açısından gelişmiş ülkeler ile kıyaslanamayacak kadar gerideyiz" diyerek, kişi başına kullanılan yalıtım malzemesinin Türkiye'de 0.04 olduğunu, ABD'de ise bu rakamın 1 metreküp civarında hesaplandığını söylüyor. Özal, Türkiye'de yalıtım sektörünün genel durumunu ve şirketinin gelecek planlarını şöyle anlatıyor:

Özpor hakkında bilgi verir misiniz?

20 yıl önce yalıtım ürünlerinden 'Styropor' üretmek amacıyla kurulmuş bir şirket. Kısa sürede Ankara, Bursa,  İzmir  ve Kayseri'de fabrikalar zinciri kuruldu. Daha sonra ise sırasıyla XPS, camyünü ve taşyünü yatırımlarını gerçekleştirdik.

Yeni yatırımlar geliyor 

Devam eden yatırım ve projeleriniz neler? 2008'de yeni yatırımlar olacak mı?

Yatırımı devam eden yaklaşık 40 milyon dolara mal olan Polatlı OSB'deki camyünü yatırımımız bu ay üretime geçecek. Bu tür yatırımların, camyünü ve taşyünü gibi, sadece makine yapımları kesin siparişten sonra 18-20 ay sürüyor. Yatırım süreleri 2 yıldan önce hayata geçmediğinden, 2008 yılında başlatacağımız yatırım startı ile 2009 ve 2010 yılında yeni bir taşyünü ile kauçuk tesisimiz üretime geçecek.

Türkiye'de yalıtım pazarı hakkında bilgi verir misiniz?

Türkiye'de taşyünü üretimi yapan 2 fabrikanın toplam üretim kapasiteleri yıllık 90 bin ton; pazar ise 55 bin-60 bin ton civarında. Camyünü üretimi yapan 3 fabrikanın toplam üretim kapasiteleri 91 bin ton; pazar da 60 bin- 65 bin ton civarında. Türkiye'de XPS üretimi yapan 17 fabrikanın toplam üretim kapasiteleri ise yılda yaklaşık 2 milyon metreküpü buluyor. Pazar ise yaklaşık 1 milyon metreküp civarında.

Yalıtımlı binalar yalıtımsızlara göre ne kadar enerji tasarrufu sağlıyor? Yalıtım bilincinin oluşmaması Türkiye'yi nasıl etkiliyor?

Yalıtımlı bina yalıtımsız binaya göre en az yüzde 50-60 enerji tasarrufu sağlar. Yalıtım bilincinin oluşmamasının bedelini Türkiye her yıl 5 milyar dolar kaybederek ödüyor.

Yalıtımda artış görülüyor 

Son yıllarda yalıtımın önemi artıyor Batılı ülkelerle kıyaslandığında Türkiye ne durumda?

Enerji fiyatlarının artışı, konfor ve yangın emniyeti ile ilgili beklentilerin artması ve çevre koruma bilincinin yaygınlaşması ile tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yalıtım uygulamalarında artış görülüyor. Ancak ne yazık ki uygulama sıklığı ve kalitesinde gelişmiş ülkeler ile kıyaslanamayacak kadar gerideyiz. Kişi başına kullanılan yalıtım malzemesi ülkemizde 0.04 metreküp iken bu değer, Avrupa' dayaklaşık 0.4 metreküp, ABD de isemetreküp civarında. Bu ülkelerin yapılaşma hızının ülkemizin çok gerisinde olduğu göz önüne alındığında Türkiye'nin ne derece uygulama eksiği olduğu daha da çarpıcı olarak açığa çıkıyor.

'Deprem yönetmeliğine yalıtım maddesi de eklensin'

Deprem yönetmeliğinde yalıtımın da yer alıp almaması tartışılan bir konu oldu. Sizce bu zorunlu olmalı mı?

Isı Yalıtım Yönetmeliği ve Yangın Yönetmeliği ülkemizde uyulması zorunlu olan yönetmelikler. Deprem yönetmeliği de aynen bu iki yönetmelik gibi binalarda uyulması zorunlu bir yönetmelik. Doğal olarak yönetmelikler bir bütünlük içinde birbirini tamamlar formda olmalıdır. Deprem yönetmeliğinde yalıtım ile ilgili net ifadeler olmasa da, yapılardaki uygulama detaylarının tüm yönetmeliklerin ihtiyacını karşılar nitelikte olması kaçınılmazdır.

Yalıtım sektörünün sorunları neler? Sizin çözüm önerileriniz neler?

Yalıtım sektörünün en büyük sorunu, zorunlu olmasına rağmen yönetmeliklerin uygulanmaması. Denetim eksiklikleri nedeniyle gerek ısı yalıtım yönetmeliği, gerekse yangın yönetmeliğinin uygulanması yapı sahibinin ve teknik uygulama heyetinin inisiyatifine bırakılıyor. Sektörün büyümesi, sağlıklı, güvenli ve konforlu binalarda yaşanabilmesi ve enerji verimliliğinin sağlanması için yasanın denetim görevi verdiği organların daha etkin olarak çalışması gerekir.

'3 yıl içinde yatırım miktarını 500 milyon $'a çıkaracağız'

Şu ana kadar sektöre yaptığınız toplam yatırımın miktarı nedir? Hedefiniz ne doğrultuda?

Bugüne dek yalıtım sektörüne yaklaşık 250 milyon dolar civarında yatırım yaptık. Gelecek 3 yılda ise bu rakamı 2 katına çıkarmayı planlıyoruz.

Pazar payınız nedir?

Polatlı OSB'deki yeni camyünü fabrikamızın da bu ay üretime geçmesi ile 2008 yılında pazardan almayı hedeflediğimiz yaklaşık pay taşyünü için yıllık 25 bin ton, cam yünü için yıllık 20 bin ton ve XPS için yıllık 250 bin metreküp.

2008 ciro hedefiniz nedir?

Özpor'un 2008 yılı ciro hedefi 75-100 milyon dolar arasında. İhracat hedefimiz ise 15-20 milyon dolar aralığına ulaşmak.

Ankaralı bir şirket olarak şehir dışındaki yatırımlarınız ne durumda?

Bugüne kadar Ankara'nın dışına çıkamadık, hatta Polatlı OSB'ye yapmış olduğumuz yeni camyünü yatırımımızı önceleri İstanbul'a yapma kararı almış olmamıza rağmen sonra yine  Ankara  Polatlı'ya aldık. Ancak 2009 ve 2010 yıllarında üretime geçecek olan yeni camyünü, taşyünü ve kauçuk yatırımlarımızı bu defa kesinlikle İstanbul'a yapacağız.

Yurt dışında yatırımlarınız olacak mı?

Şimdilik know-how ve makine satışı ile XPS, camyünü ve taşyünü yatırımları için görüşmelerimiz devam ediyor. Çok büyük yabancı yatırımcılardan çok ciddi ortaklık teklifleri de geliyor.

Sabah Emlak


Geri Dön