08 / 07 / 2024

ABD'li Thomas Bruns: İnşaat sektöründe işbirliği yapılabilir!

ABD'li Thomas Bruns: İnşaat sektöründe işbirliği yapılabilir!

 ABD"nin Ticaret Ataşesi Thomas Bruns, bir soru üzerine, pek çok sektörde işbirliği yapılabileceğini, enerji, inşaat ve altyapı sektörlerinin ise öncelikli olarak öne çıktığını belirtti  



İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye ile ABD"nin, askeri ve siyasi beraberlikten sonra, ekonomide de hızlı gelişme ve işbirliği içinde olacağı bir döneme girildiğini söyledi.
               
Demirtaş, İZTO Meclis Salonunda düzenlenen 'Türkiye-ABD İş Fırsatları Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, ekonomik ilişkilere yoğunlaşılan bir döneme girildiğini, son dönemde ABD ticaret odalarından 8 heyetin İzmir"i ziyaret ettiğini, Enerji Bakanlığından da bir heyetin işbirliği olanaklarını araştırmak üzere kente konuk olduğunu söyledi.
               
ABD ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin geçmişinin 1800"lere kadar uzanmasına karşın, bugün istenilen düzeyde olmadığını, hatta 100 yıl önceki performansa bile ulaşılamadığını ifade eden Demirtaş, ABD ile ticaret hacminin 11 milyar dolar seviyesinde olduğunu, Türkiye"nin ABD"nin ithalatında binde 2-3"lük yer alabildiğini söyledi.
               
Demirtaş, 'Türkiye, bölgesinde bir güç haline geliyor, ekonomik ağırlığını artırıyor. Ticaretin yüzde 50"den fazlası Avrupa ile ancak Avrupa da iyi durumda değil. Sıkıntı, Yunanistan ve İrlanda ile sınırlı kalmayacak gibi görünüyor. ABD"nin Türkiye ile çalışmalarında tempo yükseltmesi gerekiyor' diye konuştu.
               
ABD"nin Ticaret Ataşesi Thomas Bruns da ABD"nin  Ankara  Büyükelçiliği"nin, Türkiye ile iş geliştirme faaliyetlerine giderek daha çok önem verdiğini belirterek, Ticaret Ataşeliğinin, Türk firmalara rekabet gücünün artırılması ve ABD"li iş ortakları bulmak, ABD"ye giden heyetlere katılmak konularında yardımcı olabileceğini kaydetti.
               
Küresel pazarda rekabet eden Türk firmalarının, rekabet güçlerinde ABD ekipman, hizmet ve teknolojilerinin rol oynadığını ifade eden Bruns, ABD Ticareti Geliştirme Ajansı (USTDA) aracılığıyla ortak projeler geliştirilebileceğini söyledi ve 'Unutmayın, Türkiye"de ABD"li bir iş ortağınız var, o da ABD Ticaret   Müsteşarlığı' dedi.
               
Ekonomik ve ticari işbirliğine yoğunlaşılan bir dönemin söz konusu olduğunu ifade eden Bruns, şöyle konuştu:
               
'Ticaretin artmasının önündeki temel engeller nedir, bunlar nasıl aşılabilir gibi konular, iki ülke yetkilileri arasında en üst düzeyde konuşuluyor. Bir Ortak İş Konseyi kurulması ve Konseyin 2011"in ilk çeyreğinde toplanması söz konusu. Hükümetler kapıyı açar, ancak içeri adım atan iş dünyası olacaktır.'
               
Bruns, bir soru üzerine, pek çok sektörde işbirliği yapılabileceğini, enerji, inşaat ve altyapı sektörlerinin ise öncelikli olarak öne çıktığın belirtti.
             
Toplantıda, USTDA Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Carl Kress, Amerikan Eximbank İş Geliştirme Kıdemli Uzmanı Brian Sant Angelo, ABD Yurtdışı Özel Yatırımlar Dairesi (OPIC) İş Geliştirme Direktörü Peter Ballinger ile ABD Ticaret Ataşe Yardımcısı Berrin Ertürk, katılımcılara sunum yapacak.
A.A


Geri Dön