Abdül Kader Sabra yatırımını İstanbul evlerine yapıyor!
Suriye-Türkiye İş Konseyi Başkanı da yatırımını İstanbul evlerine yapıyor...
Suriye'deki karışıklıktan kaçan parasını Türkiye'de değerlendiriyor. Bunun son örneği de Suriye - Türkiye İş Konseyi Başkanı Abdül Kader Sabra. Sabra, geçtiğimiz günlerde biri Ataşehir'de diğeri de Zeytinburnu'ndaki 16-9 projesinde olmak üzere 2 ev satın aldı.
TOBB'un geçen hafta düzenlediği Ticaret Odaları buluşmasında da en önemli gündem maddesi Ortadoğu'daki 'gergin' ilişkilerdi. Neredeyse tüm ülkelerin 'komşusu' ile sorun yaşadığı bugünlerde, İran'dan İsrail'e kadar bütün ülkelerin temsilcileri, sorunların 'iş'le aşabileceği konusunda birleşiyordu. Tüm oda başkanları, ticari ilişkileri geliştirmenin siyasi ilişkilere de fayda sağlayacağını düşünüyordu. Toplantı salonu dışında, koridorlarda geçen konuşmalarda ise gündem Suriye-Türkiye özelinde kilitleniyordu. Kuşkusuz Türkiye ve Suriye ilişkilerinde tarihin en gerilimli dönemi yaşanıyor. Bu ortamda iş dünyasının uluslararası temsilcileri arasında Türkiye'nin Suriye politikasına destek verenler kadar, bu politikaya karşı duranlar da var. İki ülke arasındaki gerilim bir tarafa Suriyelilerin bu ortamda kaçış noktası olarak gördüğü ilk ülke Türkiye. Suriyeli mülteciler sayesinde Hatay ve Gaziantep'te kiralar 2'ye, 3'e katlanmış durumda. Ancak Suriyeli parası olsa da Türkiye'den ev alamıyor. Çünkü Suriye yeni çıkan mütekabiliyet kanununda, Türkiye'den şartsız konut alabilecek ülkeler listesinde yok.
Para güvenlik duvarına takılıyor
SURİYE'de bulunan işadamlarının çoğu hem nakit akışını aktaramamak hem de mütekabiliyet olmamasından dolayı Türkiye'ye gelemiyor. Türkiye'deki bankalar yüksek miktarlarda hesap açtırılması sonucunda güvenlik istiyor. Güvenlik duvarına takılan Suriyeli işadamları ise bu nedenle Türkiye'yi tercih edemiyor. Londra'da 5 milyon pound hesap açınca anında oturma izni alan Suriyeli işadamı bu nedenle Londra'yı tercih ediyor. Ayrıca İngiltere gayrimenkul alımında da yabancılara kolaylık sağlıyor. Ancak yine de İngiltere mesafeden dolayı Suriyeli işadamlarının ilk tercihi değil.
SICAK PARA BEYRUT'A
SURİYELİ'nin sığınma evi ise ülkeye 1 saat mesafede bulunan Beyrut.. Beyrut gelenleri hem vizesiz kabul ediyor hem de miktarına bakmazsızın nakit parayı bankasına kabul ediyor. Şimdi pek çok Suriyeli zenginin, Beyrut'ta açtıkları hesaplara parayı yatırıp, Suriye'nin savaş ortamından kaçmanın yollarına baktığı konuşuluyor. Suriyeli işadamları, 'Türkiye'de sınırda el koyulan nakit para, Beyrut'ta ceket iliklenerek karşılanıyor' diye yorum yapıyor.
Şirket sayısı %218 arttı
BU yılın ilk 7 ayında İstanbul Ticaret Odası'na (İTO) kuruluş kaydı yaptıran Suriye sermayeli şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 218 artış göstererek 28 adetten 89 adete çıktı. İstanbul'da ilk 7 ayda kurulan Suriye sermayeli şirketlerin sektörlerine bakıldığında ilk sırayı 14 şirketle müşavirlik hizmetleri alıyor. Bunu 11 şirket ile turizm-otel-konaklama, yine 11 şirketle kimya-plastik-kauçuk, 10 firma ile ulaştırma, 6 firma ile tekstil, yine 6 firma ile tarım gıda, 5 firma ile inşaat takip ediyor. Madencilik, makine, demir-çelik, metal eşya, sağlık-eğitim, yapı malzemeleri de diğer kurulan sektörler arasında yer alıyor. Bu yıl İTO'ya kayıt yaptıran 89 firmanın toplam sermayesi ise 6 milyon 245 bin 75 lira. Geçen yıl kayıt yaptıran 28 firmanın toplam sermayesi 1 milyon 824 bin 350 liraydı.
İki yakada da konut aldı
Türkiye'ye gelen zengin Suriyeli yok denecek seviyede. Ancak prosedürleri bir şekilde aşanlar da gerek Hatay'dan gerek İstanbul'dan ev almaktan geri durmuyor. TOBB'un forumunda kulislerde konuşulan bir konu da Suriye - Türkiye İş Konseyi Başkanı Abdül Kader Sabra'nın 'İstanbul'da satın aldığı evler'di. Konsey başkanlığının yanı sıra Türkiye'nin Tartus Fahri Konsolosluğunu da yürüten Sabra, geçtiğimiz günlerde biri Ataşehir'de diğeri de Zeytinburnu'ndaki 16-9 projesinde olmak üzere 2 ev almış.
Akşam