30 / 04 / 2024

Abdullah Bakır: İnşaat sektöründe ciddi sorunlar yaşanıyor!

Abdullah Bakır: İnşaat sektöründe ciddi sorunlar yaşanıyor!

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, kent ölçeğinde yaşanan ciddi sorunlar nedeniyle sektörün özelliğini yitirmek üzere olduğunu bildirdi. İnşaatta yaşanan durağanlığın, ekonomik hareketliliği de olumsuz etkiliyor...




TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası  Adana  Şube Başkanı Abdullah Bakır, kent ölçeğinde yaşanan ciddi sorunlar nedeniyle sektörün özelliğini yitirmek üzere olduğunu bildirdi. Demirden alimünyuma, çimentodan cama 150 alt sektörde doğrudan ilintili bir sektör olarak inşaatta yaşanan durağanlığın, ekonomik hareketliliği de olumsuz yönde etkilediğini aktardı.

 

Bakır, "Elbette Adana, inşaat sektörünün genel sorunlarından etkileniyor. Özellikle de ölçeği ne olursa olsun sık değiştirilen imar planları ve imara kapalı bölgeler pek çok soruna kaynaklık ediyor. Ancak beraberinde, Adana nın yoksullama sürecenin zaman içerisinde bütün sektörleri etkilediğini, Adana nın cazibe merkezi olmaktan uzaklaştığını görmek gerekiyor." dedi. 


Adana'da son 10 yılda 50 dolayında fabrika kapanmasının işsizliğin yanısıra,yoksulluğu da tırmandırdığı, ayrıca inşaat sektöründeki durağanlığın da had safhaya ulaştığı bildirildi. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, kent ölçeğinde yaşanan ciddi sorunlar nedeniyle sektörün özelliğini yitirmek üzere olduğunu bildirdi. Demirden alimünyuma, çimentodan cama 150 alt sektörde doğrudan ilintili bir sektör olarak inşaatta yaşanan durağanlığın, ekonomik hareketliliği de olumsuz yönde etkilediğini aktardı. 

"Adana birinci olma basamağını hiçbir kente kaptırmıyorsa, Adana'da son on yılda 50 civarında fabrika kapandıysa, Adana nın birincil öncelikli sorunu çarpık kentleşmeyse, Adana bir taraftan dışarıya nitelikli beyin göçü verirken diğer taraftan yoksulların umut bağladığı bir kent olarak göç alıyorsa, hala ulaşımın master planı yoksa, planlar bütüncül olmaktan uzaksa, yeşil alanlar, sportif alanlar, yaya bölgeleri, kentsel donatı alanları sorun teşkil etmeye devam ediyorsa, kentsel arsa üretimi ihtiyacın çok gerisindeyse, kentin tarihsel dokusu korumasız durumdaysa orta yerde çözüm bekleyen köklü sorunlar var demektir. Yukarıda söylediğim gibi önce sanayi kuruluşlarını kaybeden Adana şimdi de nitelikli insan gücünü kaybetmeye başlamıştır. Yerel yöneticilerin sorunların kaynağı olarak gösterdiği göç bitmiş, Adana aldığından fazla göç veren veren bir ire dönüşmüştür.


Bu durum tek başına hiçbir göstergeye bakmayı gerektirmeyecek kadar uyarıcı bir tehlike çanı rolündedir. Köklü sorunlara köklü çözüm yolları bulmak ise başta üniversiteleri, meslek odaları ve sivil toplumun bütün örgütlü kesimlerini karar süreçlerine dahil etmekten geçmektedir. Bu konuda, ben de varım diyen tüm duyarlı kesimleri sorunlara katkı koymak için güç birliğine davet ediyoruz". 


SEKTÖRÜ ETKİLİYOR 


"Bunun ne anlama geldiği ise açık: inşaat sektöründeki durağanlık doğal olarak pek çok alt sektörü etkilemekle kalmıyor, işsizliğin artması nedeniyle sosyal sorunlara da yol açıyor. Demirden alimünyuma, çimentodan cama 150 alt sektörde doğrudan ilintili bir sektör olarak inşaatta yaşanan durağanlık, ekonomik hareketliliği de olumsuz yönde etkiliyor. Elbette Adana, inşaat sektörünün genel sorunlarından etkileniyor. 

Özellikle de ölçeği ne olursa olsun sık değiştirilen imar planları ve imara kapalı bölgeler pek çok soruna kaynaklık ediyor. Ancak bütün bunların, Adana'nın içinde bulunduğu yoksulluğu ve yoksunluğu açıklamaktan uzak nedenler olduğu bilinmelidir. Adana, ne inşaat sektörünün yaratması olası ekonomik hareketlilikten nasibini alıyor ne de merkez idarenin teşvik uygulamalarından". 


SON 10 YILDA 50 FABRİKA KAPANDI 


Adana'nın işsizlik sıralamasında hala ilk sıralarda bulunduğunu ifade eden İMO Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır şöyle devam etti: Bakır, "Elbette Adana, inşaat sektörünün genel sorunlarından etkileniyor. Özellikle de ölçeği ne olursa olsun sık değiştirilen imar planları ve imara kapalı bölgeler pek çok soruna kaynaklık ediyor. Ancak beraberinde, Adana nın yoksullama sürecenin zaman içerisinde bütün sektörleri etkilediğini, Adana'nın cazibe merkezi olmaktan uzaklaştığını görmek gerekiyor." dedi. Oda Başkanı Bakır, bir inceleme yazısında inşaat sektöründeki durağanlığa işaret etti. 


Adana Egemen Gazetesi


Geri Dön