23 / 12 / 2024

Abdullah Gül: Sarp kapısının hızlandırılmasıyla ilgili çalışmalar başlattık!

Abdullah Gül: Sarp kapısının hızlandırılmasıyla ilgili çalışmalar başlattık!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Sarp kapısı hızlandırılacak. Ümit ediyoruz ki, tek pencere sistemine geçebileceğiz ve bütün Avrupa'nın, Türkiye'nin, Kafkaslar üzerinden Orta Asya'ya karayoluyla bağını daha da hızlandıracağız"




Cumhurbaşkanı Gül, "Sarp kapısının daha da hızlandırılmasıyla ilgili çalışmalar başlattık. Avrupa'nın, Türkiye'nin, Kafkaslar üzerinden Orta Asya'ya karayoluyla bağını hızlandıracağız" dedi.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Ulaştırmada, Sarp kapısının daha da hızlandırılmasıyla ilgili çalışmalar başlattık. Orada, ümit ediyoruz ki, tek pencere sistemine geçebileceğiz ve bütün Avrupa'nın, Türkiye'nin, Kafkaslar üzerinden Orta Asya'ya karayoluyla bağını daha da hızlandıracağız"


Cumhurbaşkanı Gül ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ortak basın toplantısı düzenledi. 


Gül, basın toplantısındaki sözlerine Tiflis'te bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı. Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan Üçlü Zirvesi'nin ardından bugün ziyaretin resmi ayağının gerçekleştiğini kaydeden Gül, zirve kapsamında bölgenin stratejik önemi çerçevesinde gerçekleşen projeleri gözden geçirme ve yeni projelerle ilgili talimat verme imkanı bulduklarını ifade etti. 


Türkiye'nin Gürcistan'a dostu ve komşusu olarak daima büyük önem verdiğini, halkların birbiriyle akraba olduğunu söyleyen Gül, Türkiye'de çok sayıda Gürcü asıllı vatandaş, Gürcistan'da da çok sayıda Türk vatandaşının yaşadığını belirtti. 


Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu:


"Bütün bunlar halklar arasındaki samimi ilişkilerin ne kadar güçlü olduğunu göstermekte ve bunun göstergesi olarak her sene Gürcistan'dan Türkiye'ye 1,8 milyon, Türkiye'den de Gürcistan'a 1,6 milyon kişi gelmektedir. Bu, halktan halka ilişkilerin sağlamlığını göstermektedir.


Yöneticiler ve devletler olarak da halklarımızın bu kadar birbirine dost olduğu iki ülke arasında dayanışmayı hem siyasi hem de ekonomik alanda üst seviyelere taşıdık. İlişkilerimiz stratejik derecede önemli ilişkilerdir. Bu çerçevede Türkiye, daima Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve hukukun üstünlüğü, uluslararası hukuk çerçevesi içinde bölgedeki problemlerin çözümünü desteklemiş ve ayrıca Gürcistan'ın Avrupa ve NATO yapıları içinde yer almasına daima güçlü destek vermiştir ve bu güçlü desteği vermeye de devam edecektir." 


"Gelecekleri ortak vizyon çerçevesinde görüyoruz"



İlişkilerin ekonomik boyutunun da olağanüstü seviyede olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, çok sayıda büyük Türk firmasının Gürcistan'da yatırım yaptığını, enerji sektörü başta olmak üzere birçok altyapı yatırımlarının hayata geçirildiğini anlattı. Enerji alanında yapılan anlaşmayla Gürcistan'da üretilen elektriğin fazlasının Türkiye üzerinden Avrupa'ya satılabileceğini, bunun da ülkelerin ekonomik açıdan birleşmesi anlamına geldiğini ifade eden Gül, iki ülke vatandaşlarının pasaportsuz, vizesiz kimlik kartıyla seyahat edebildiğine vurgu yaptı. 


Cumhurbaşkanı Gül, "Bu, iki ülkenin birbirine ne kadar çok güvendiğini ve geleceklerini ne kadar ortak bir vizyon çerçevesi içinde götürdüğümüzü göstermektedir" dedi. 


Margvelaşvili ile görüşmelerinde siyasi, ekonomik, kültürel ilişkilerin ele alındığını, halkların geçmişten bugüne bıraktığı büyük bir zenginlik olan kültürel mirasın da gündeme geldiğini aktaran Gül, "Türkiye'deki bize ait, bizim için zenginlik, buradakiler sizin için zenginliktir. Bunların restorasyonu, en güzel şekilde bakımı, demokrasinin çok temel unsurlarından olan din özgürlüğünün, insanlar neye inanıyorsa inansın yaşadıkları ülkelerde onu rahatça yaşayabilmeleri ortak vizyonumuzdur. Bütün bunları görüştük, gayet faydalı oldu" değerlendirmesinde bulundu. 


"İlişkiler güçlü şekilde devam edecek"


Bakanların da kendi aralarında görüşmeler yaptıklarını hatırlatan Gül, "Özellikle ulaştırmada Sarp kapısının daha da hızlandırılmasıyla ilgili çalışmalar başlattık. Orada, ümit ediyoruz ki, tek pencere sistemine geçebileceğiz ve bütün Avrupa'nın, Türkiye'nin, Kafkaslar üzerinden Orta Asya'ya karayoluyla bağını daha da hızlandıracağız" ifadesini kullandı.


Enerji hatlarıyla ilgili büyük projelerin hayata geçirildiğini, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının inşaatının yüzde 80'inin bittiğine de dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, "Bütün bunlar, Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilişkilerin ne kadar güçlü olduğunu, gelecekte de ne kadar güçlü bir şekilde devam edeceğini göstermektedir" dedi. 


Gül, sözlerini, Tiflis'i ziyaretinde kendisine ve heyetine gösterilen dostluk ve samimiyet için teşekkür ederek tamamladı.  


"Türkiye'nin her zaman yanımızda olmasından büyük memnuniyet duyduk"


Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelaşvili, "Gürcistan'ın gerçek dostu" diye hitap ettiği Gül'ü Gürcistan'da ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, "önemli ve faydalı" olarak nitelediği ziyaret için teşekkür etti. İlk devlet ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirdiğini, ev sahipliği yaptığı ilk resmi ziyarette de Gül'ü Tiflis'te ağırladığını vurgulayan Margvelaşvili, görüşmelerde önemli konuların ele alındığını ve iki ülke arasındaki işbirliğine değinildiğini aktardı. 


Margvelaşvili, "Türkiye ile Gürcistan arasında düzenli olarak gelişen işbirliği bizim için çok önemli. Türkiye, Gürcistan'ı en önemli konularda her zaman desteklemiştir. Özellikle toprak bütünlüğü ve egemenlik konusunda, Avrupa Atlantik kurumlarına entegrasyon konusunda her zaman Türkiye'nin bize desteği olmuştur. Türk ortaklarımız, ayrılan bölgelerin tanınmaması konusunda da aynı şekilde desteklemektedir. Biz, Türkiye'nin her zaman yanımızda olmasından büyük memnuniyet duyduk" değerlendirmesinde bulundu.


Görüşmelerde ekonomi, altyapı çalışmaları ve sınır aşan projelerle ilgili durumun ele alındığını kaydeden Margvelaşvili, "Ekonomik, askeri ve kültürel anlamda yoğun bir işbirliğimiz var. Kültürel mirasın korunması ve halklarımızın dini inançlarına saygı gösterilmek konusunda da ortak bir anlayış içerisindeyiz" ifadesini kullandı. 


İki ülke arasındaki iyi niyete dayalı işbirliğinin ekonomik potansiyeli değerlendirmek için önemli olduğunu ifade eden Margvelaşvili, "Ülkelerimiz arasındaki işbirliği geleneği çok eskiye dayalı ve eminim gelecekte de bu işbirliğini tamamen iyi niyete dayalı bir şekilde yürüteceğiz. Kafkaslardan gelen mesaj bir işbirliği mesajıdır, ekonomik potansiyelimizi geliştirme, karşılıklı saygıya dayalı olarak daha iyi parlak bir gelecek yaratmak mesajıdır" diyerek sözlerini tamamladı. 



AA




Geri Dön