29 / 04 / 2024

Abdullah Kiğılı: Türkiye'de AVM denizi bitti!

Abdullah Kiğılı: Türkiye'de AVM denizi bitti!

Sektörün deneyimli ismi Abdullah Kiğılı, terör olayları, turist sayısındaki düşüş ve darbe kalkışmasından etkilenen perakende sektörü için acil önlem alınması gerektiğini dile getirdi.




Sektörün deneyimli ismi Abdullah Kiğılı, terör olayları, turist sayısındaki düşüş ve darbe kalkışmasından etkilenen perakende sektörü için acil önlem alınması çağrısında bulundu: “Bir taraf patlamaya hazır, bir taraf bir şey yokmuş gibi davranıyor. AVM’ler boşalırsa bir daha dolması mümkün olmaz. AVM denizi bitti Türkiye’de. AVM yöneticileri 2001 krizindeki gibi sektörle masaya oturup kira sözleşmelerini yenilemeli, dövizi sabitlemeli.


1) AVM’lerdeki durum sıkıntılı. Bazı yabancı markalar Türkiye’den çıktı, bazılarının da çıkacağı söylentisi var. BMD Başkanı Sami Kariyo AVM’lerde yaşanan krizi de neden göstererek istifa etti. Siz sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz?


Bizim gibi yaşlıların yapması gereken tek şey var. Bu işe başladığımdan beri patronum. Patronlar önce kendilerine inanacak, aciz duruma düştüğünü etrafa hissettirmeyecek. Patron her zaman güçlü olacak, etrafa tebessümle bakacak. Bu artık ekip işi. Sektör büyüdü. Biz güçlü olmak zorundayız. Türkiye güçlü ve büyük bir ülke, tüm dünya üzerimize de oynasa bizim hala bu işin altından kalkacak gücümüz var, bir kere Türk halkının enerjisi var. Yavaş yavaş iyiye gidiş başladı. 2017 Haziran ayıyla birlikte yukarı tırmanış başlayacak. Turistler gelecek, çarşılarda hareket başlayacak. 


2) BMD üyeleri arasında anlaşmazlık var. 150 ve daha küçük metrekareli mağazalar indirim istiyor. 


AVM’lerin yarıdan fazlasının sahipleri ya da marka karmasını yapanlar yabancı fonlar. Yönetimler onların elinde. Yatırımcı yerli ama sistem ve işleten yabancı. Yanlış yaptık. Anadolu’da yabancı fonun işlettiği bir AVM’de yaşanan olayı söyleyim. AVM’nin sahibi kim diye hiç sormamışız, yabancı fon gelip pazarlıyor, biz yatırım yapıyoruz. Mağazayı dekore ettirdik, ekibi kurduk, bir baktık AVM’nin işletme ruhsatı yok. AVM içinde her dükkanın işletme ruhsatının olması lazım. Bazı markalar AVM içinde işletme ruhsatı alınmadığı için de mağazalar kapanıyor. Muhatap yok. Pazarlayan fon bilmiyorduk diyor. Basit gibi görünüyor ama böyle örnek çok. 4-5 AVM ile bu durumdayız. Bazı AVM’lere kayyum atandı, her şey durdu.


3) Yabancı markaların çıkması Türkiye algısını yaralıyor...


Yabancı markalar gelmeli Türkiye’ye, bu sektörün büyümesinde yabancıların gelmesi önemli.  Yerli yabancı marka karması yaşatır AVM’leri.


Hürriyet 




Geri Dön